Βραβείο της στον ιδρυτή του Wikileaks

Η Ένωση Σέρβων Δημοσιογράφων ανακοίνωσε σήμερα ότι θα απονείμει το ετήσιο βραβείο της στον ιδρυτή του Wikileaks, Τζούλιαν Ασανζ, για "την ιστορική συνεισφορά του στο δικαίωμα ενημέρωσης όλων των πολιτών".

"Τα κράτη έχουν το δικαίωμα να προστατεύουν τα μυστικά τους, αλλά ο Ασάνζ και το Wikileaks έδειξαν γιατί οι δημοσιογράφοι δεν θα πρέπει να τα βοηθήσουν να τα κρύψουν", υπογραμμίζει η Ένωση σε ανακοίνωσή
της που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της.

Το Wikileaks και ο Ασάνζ "έκαναν μια ιστορική συνεισφορά στο δικαίωμα του κάθε πολίτη να ενημερώνεται", συνεχίζει η Ένωση αναφέροντας ότι το βραβείο θα απονεμηθεί αργότερα φέτος στον Τζούλιαν Ασανζ.

Με τη δημοσίευση χιλιάδων διπλωματικών τηλεγραφημάτων, όπου Αμερικανοί διπλωμάτες εκθέτουν χωρίς περιστροφές τις απόψεις τους σχετικά με τα γεγονότα της διεθνούς επικαιρότητας, το Wikileaks έχει προκαλέσει πολλαπλές αντιδράσεις απογοήτευσης και οργής στον κόσμο, αλλά και μεγάλη ενόχληση στις αρχές των ΗΠΑ.

Το Wikileaks έχει επίσης δημοσιοποιήσει χιλιάδες έγγραφα που σχετίζονται με τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Ο Τζούλιαν Ασανζ, 39 ετών, Αυστραλός πολίτης, βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό στη Βρετανία για μια υπόθεση σεξουαλικής βίας που φέρεται ότι διέπραξε στη Σουηδία τον Αύγουστο του 2010. Ο Ασανζ έχει αρνηθεί τις κατηγορίες εναντίον του.

Οι υποστηρικτές του πιστεύουν ότι στην πραγματικότητα είναι θύμα μιας συνωμοσίας, μετά την αποκάλυψη χιλιάδων εγγράφων από το Wikileaks.

Keywords
Τυχαία Θέματα