«Ζορίζονται» οι υπουργοί στις (επιπλέον) περικοπές

Δυσκολίες και αντιδράσεις στην προσπάθεια περιστολής των δημόσιων δαπανών κατά 11,5 δισ. ευρώ, στη διετία 2013 - 2014, συναντά ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, από υπουργούς που αρνούνται να αποδεχθούν τις δραματικές περικοπές των κονδυλίων τους, ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος οι περικοπές να αγγίξουν αναγκαστικά το κονδύλι της μισθοδοσίας και των συντάξεων, αλλά και σειρά κοινωνικών επιδομάτων
και κοινωνικών παροχών.
Στέλεχος του οικονομικού επιτελείου έψεξε υπουργό, καθώς πρότεινε μειώσεις των κονδυλίων του τομέα του κατά 100 εκατ. ευρώ, «ενώ μπορεί να περικόψει 2 ή 3 δισ. ευρώ», που αντανακλά και το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των υπουργών, λόγω του βάρους που αναλαμβάνουν για την περιστολή δαπανών κατά 11,5 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, τα μέτρα που δρομολογούνται, θα περάσουν από δύο κρίσιμα τεστ, με διαμετρικά αντίθετα κριτήρια αξιολόγησης. Αύριο, τίθεται υπόψη του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση και, για να εγκριθούν, θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν κοινωνικά ανώδυνα, ενώ, την Τρίτη 24 Ιουλίου, το πακέτο των περικοπών θα τεθεί υπόψη της τρόικας, η οποία επιζητεί αποτελεσματικότητα και αδιαφορεί για τις κοινωνικές επιπτώσεις.

Ο κύκλος των κατ' ιδίαν επαφών του κ. Στουρνάρα με τους υπουργούς ολοκληρώνεται σήμερα, αλλά ήδη καταγράφηκαν οι πρώτες αντιδράσεις και εκδηλώθηκε αδυναμία εξεύρεσης κονδυλίων προς περικοπή, στα μεγέθη που επιβάλλει το μνημόνιο, χωρίς να θιγούν κοινωνικές παροχές ή αποδοχές.

Σημειώνεται ότι η μείωση των δαπανών κατά 11,5 δισ. ευρώ, σε μια διετία, ή κατά 5,75 δισ. ευρώ σε ένα χρόνο, θα προέλθει από τις πρωτογενείς δαπάνες του προϋπολογισμού, το σύνολο των οποίων φέτος είναι 47,7 δισ. ευρώ, δηλαδή θα πρέπει να περικοπούν κατά 12% ετησίως ή κατά 24% στη διετία!. Από το σύνολο των πρωτογενών δαπανών, ποσό ύψους 20,5 δισ. ευρώ ή το 43% αφορά σε μισθούς ή συντάξεις. Οι συντάξεις, σύμφωνα με την εισήγηση του ΚΕΠΕ (η οποία δεν είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση) θα περικοπούν κατά 1,5 δισ. ευρώ, ενώ οι μισθοί εξαιρούνται από τις περικοπές, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, αλλά η τρόικα έχει σίγουρα άλλη άποψη.

Στην περίπτωση που δεν θιγεί το κονδύλι των αποδοχών, τότε οι μειώσεις θα πρέπει να προέλθουν αποκλειστικά από το κονδύλι των 27 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνει τα κονδύλια για την κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη, ποσού ύψους 15,6 δισ. ευρώ, τις λειτουργικές και άλλες δαπάνες, ποσού ύψους 6,6 δισ. ευρώ, αποδόσεις προς τρίτους, 4 δισ. ευρώ, και το αποθεματικό που είναι 1 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για ασφυκτικά δεδομένα, τα οποία ήδη προκαλούν αντιδράσεις. Είναι χαρακτηριστική η χθεσινή αναφορά υπουργού, μετά τη συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα: «Δεν μπορεί κάποιος υπουργός να λέει ότι μπορεί να περικόψει κονδύλια 100 εκατ. ευρώ, από τη στιγμή που ξέρω ότι μπορεί να περικόψει 2 ή 3 δισ. ευρώ», είπε.

Πρόσθεσε ότι προχωράμε με βάση το μνημόνιο και το ΚΕΠΕ και πως «είναι ομαδικό παιχνίδι και οφείλουμε όλοι να συμβάλουμε. Εχουμε υποχρέωση, ως
Keywords
Τυχαία Θέματα