Microsoft Imagine Cup 2012: στoυς έξι πρώτους η Ελλάδα με το Symbiosis

22:12 13/7/2012 - Πηγή: PC Nea
Η Microsoft ανακοίνωσε τους νικητές του 10ου Imagine Cup, του κορυφαίου φοιτητικού διαγωνισμού τεχνολογίας που επιβραβεύει τεχνολογικές καινοτομίες φοιτητών, οι οποίες επιδιώκουν να δώσουν λύση στα κρισιμότερα προβλήματα της υφηλίου.

Το project που κέρδισε την πρώτη θέση στην κατηγορία Σχεδιασμός
Λογισμικού (Software Design) αναπτύχθηκε από την ομάδα της Ουκρανίας και ονομάζεται quadSquad.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή επιτρέπει σε άτομα με προβλήματα ακοής να επικοινωνούν λεκτικά, χρησιμοποιώντας ειδικά προσαρμοσμένα γάντια και μια εφαρμογή smartphone που μεταφράζει τις κινήσεις της νοηματικής γλώσσας σε ομιλία. Στην κατηγορία Game Design, νίκησαν η ομάδα TANG Thai της Ταϊλάνδης, που εστίασε στο περιβάλλον και η ομάδα Drexel Dragons της Αμερικής, η οποία εστίασε στην εκπαίδευση μαθηματικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική ομάδα Symbiosis συμμετείχε με ιδιαίτερη επιτυχία στους διεθνείς τελικούς, καθώς βρέθηκε μεταξύ των έξι φιναλίστ στην κατηγορία Σχεδιασμός Λογισμικού. Η ομάδα αποτελείται από φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα τους Δημήτρη Μανδηλιώτη, Κώστα Τούμπα, Κατερίνα Κυπριώτη και Κική Κάζα.

Η πρόταση της Symbiosis συνιστά μια νέα θεώρηση της υποστήριξης των μελών της κοινότητας της νόσου Alzheimer, η οποία μέσω της προηγμένης σχεδίασής της στοχεύει στη διευκόλυνση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Μια ιδιαίτερα σημαντική διάκριση κέρδισε και ο Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέντορας της ομάδας Symbiosis, καθώς έλαβε το “Faculty Award”, βραβείο που δόθηκε φέτος για πρώτη φορά.

Ο κ. Χατζηλεοντιάδης έχει συμμετάσχει με ιδιαίτερη επιτυχία στο παρελθόν στο Imagine Cup ως μέντορας φοιτητικών ομάδων, κάποιες εκ των οποίων είχαν κατακτήσει θέσεις στην τελική τριάδα των παγκόσμιων νικητών.

Για τη συνολική του συνεισφορά και την εξαιρετική καθοδήγηση που έχει προσφέρει από το ρόλο του καθηγητή-μέντορα επιλέχτηκε ως ένας από τους δύο καθηγητές διεθνώς που ξεχώρισαν για τη συνολική τους συμβολή στο διαγωνισμό και έλαβαν το συγκεκριμένο βραβείο.

Με την αφορμή της βράβευσής του, ο κ. Χατζηλεοντιάδης δήλωσε: «Ο διαγωνισμός Imagine Cup δεν είναι ένα γεγονός που εξαντλείται στην τελική του φάση που διαρκεί μία εβδομάδα, αλλά είναι ένα ταξίδι δημιουργίας που ξεκινά συνήθως κάθε Σεπτέμβρη και ολοκληρώνεται με την τελική φάση του τον επόμενο Ιούλιο. Το εκπληκτικό είναι ότι αυτή η διαδικασία συμβαίνει παράλληλα σε παγκόσμιο επίπεδο, ενεργοποιώντας πάνω από 300.000 φοιτητές, καταλήγοντας σε 300 φοιτητές-εκπροσώπους από πάνω από 70 χώρες στην τελική φάση, οι οποίοι κρίνονται από μία αλληλουχία κριτών από όλο τον κόσμο με μια διαδικασία τεσσάρων γύρων κρίσης.
Μέσα από αυτή την οπτική των αριθμών, αντιλαμβάνεται κανείς το σημαντικό επίτευγμα της
Keywords
Τυχαία Θέματα