Wikileaks: γιατί ο Μπους τιμώρησε τον Καραμανλή

10:35 18/5/2011 - Πηγή: PC Nea
Ο αποκλεισμός της Ελλάδας από το πρόγραµµα visa - waiver (κατάργηση της βίζας για τους Έλληνες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ) τον Οκτώβριο του 2008, φαίνεται «αντίποινα» της κυβέρνησης Μπους για το «βέτο» που άσκησε τότε η Ελλάδα στη ΝΑΤΟϊκη σύνοδο Βουκουρεστίου, εμποδίζοντας την ένταξη των Σκοπίων στη βορειοατλαντική συμμαχία.


Σε
τηλεγράφηµα του τότε πρέσβυ των ΗΠΑ στην Αθήνα το οποίο δημοσίευσε το Wikileaks, αναφέρεται ότι η "οργή της κυβέρνησης Μπους είναι αυτή που καθυστερεί την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραµµα».

Προκύπτει ακόµη ότι ενώ η ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε να ψηφίσει τον Σεπτέµβριο του 2009 µε αµερικανική πίεση µια σειρά «αµφιλεγόµενων νοµικά συµφωνιών» -όπως τις χαρακτηρίζει η Ντ.Μπακογιάννη- για ανταλλαγή στοιχείων και έκδοση εγκληµατιών, εντούτοις δεν υπήρξε αποτέλεσµα.

Οι Αµερικανοί προτίµησαν να µη δώσουν τη βίζα λίγο πριν από την κατάρρευση της κυβέρνησης της Ν∆, παρά τις διαµαρτυρίες της υπουργού Εξωτερικών, η οποία παραπονιόταν ότι έκανε όλη τη δουλειά και το «δώρο» θα πήγαινε στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

Όπως προκύπτει από εµπιστευτικό τηλεγράφηµα (στις 29 Απριλίου του 2009), ο Ντάνιελ Σπέκχαρντ αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην αναµονή για την άρση της βίζας και την είσοδο στο πρόγραµµα visa - waiver από το 1999 και ότι τα προβλήµατα ασφαλείας και η έλλειψη βιοµετρικών διαβατηρίων, σε συνδυασµό µε τις εξελίξεις µετά την 11η Σεπτεµβρίου ήταν αυτά που την κράτησαν εκτός για τόσο καιρό.

Προσθέτει ότι η Ελλάδα βρισκόταν στην κορυφή της λίστας για είσοδο στο πρόγραµµα το 2005 και ότι η ειδική οµάδα που επισκέφθηκε την Ελλάδα το 2007 την αξιολόγησε θετικά.

Ωστόσο, το θέµα παρέµενε σε εκκρεµότητα λόγω «πολιτικών και γραφειοκρατικών καθυστερήσεων».

ΠΗΓΗ:Sofokleousin.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα