Επιτυχημένο και το δεύτερο TEDx στα Γιάννενα

16:17 7/4/2012 - Πηγή: PC Nea
Με πολύ “τροφή για σκέψη” έφυγαν οι πάνω από εκατό συμμετέχοντες του TEDxIoanninaChange που πραγματοποιήθηκε στο Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου.

Σ’ ένα γραφικό χώρο μέσα στο κάστρο των Ιωάννινων, τρεις, τελικά, διακεκριμένοι έλληνες ομιλητές επί σκηνής και τέσσερις διεθνείς μέσω του TEDxChange από το Βερολίνο, μετέφεραν “ιδέες που αξίζει να διαδωθούν” και προκάλεσαν συζητήσεις κι αναζητήσεις από πλευράς των παρευρισκόμενων.

Στο πρώτο μέρος, σ’ ένα κυρίως νεανικό κοινό, αλλά με ζωντανή την παρουσία και των “μεγαλύτερων”, ο βιοχημικός, καθηγητής κι ερευνητής Ματθαίος Κόφφας από τη Νέα
Υόρκη, ο γραφίστας Γιάννης Φετάνης, κι ο πρόεδρος της Εταιρίας Ανοιχτού Λογισμικού (ΕΛΛΑΚ) κι ερευνητής στο ΕΜΠ, Θόδωρος Καρούνος, μετέφεραν τις σημαντικές εμπειρίες τους. Από την έρευνα στη βιοτεχνολογία, που τελικά μάθαμε ότι μετράει μερικούς αιώνες, στην εφαρμοσμένη τέχνη για την ενεργοποίηση των πολιτών και το ελεύθερο διαδίκτυο που ενώνει όλο τον κόσμο δημιουργώντας διαδραστικά δίκτυα, συνέθεσαν “τη μεγάλη εικόνα” που ήταν και το θέμα της εκδήλωσης.

Στο δεύτερο μέρος, “η μεγάλη εικόνα” προήλθε σε ζωντανή σύνδεση από το Βερολίνο. Ο σχεδιαστής της IDEO Jeff Chapin, ο ευρωβουλευτής των πράσινων Sven Giegold, η ακτιβίστρια Theo Sowa κι η οργανώτρια του TEDxChange, Melinda Gates, χάρισαν “εικόνες” για το design στην Αφρική, το περιβάλλον, την αφρικανίδα γυναίκα που προσπαθεί να κατακτήσει το ρόλο της σε μια δύσκολη κοινωνία, αλλά και τον οικογενειακό προγραμματισμό που μπορεί να αλλάξει τη ζωή της γυναίκας και της οικογένειας και να βελτιώσει ολόκληρες κοινωνίες.

Ταυτόχρονα, οι παρευρισκόμενοι, είχαν την ευκαιρία να δουν ένα δείγμα της δουλειάς του Γιαννιώτη στην καταγωγή, Γιάννη Φετάνη, στην έκθεση “Αφίσες για σκέψη” και να συγκινηθούν από τις ζωντανές προσωπογραφίες και τις δραματικές ιστωρίες των ανθρώπων του Τσέρνομπιλ, μέσα από τη φωτογραφική έκθεση του ολλανδού Robert Knoth.

Σημειώνουμε ότι το ενδεικτικό εισητήριο διατέθηκε εξ’ ολοκλήρου στην ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων, ενώ η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χάρη στη χορηγική συμμετοχή του IKEA, του νερού Βίκος, της εταιρίας κατασκευής μεταλλικών κτιρίων ECON, του ξενώνα Zagori Suites στη Βίτσα, της AdFilms που ανέλαβε τη μαγνητοσκόπηση, του τυπογραφείου Δούβαλη - Αποστόλου και του ξενοδοχείου Αμφιθέα που ανέλαβε τη φιλοξενεία των καλεσμένων. Φυσικά, όπως και το προηγούμενο TEDx, οργανώθηκε υπό την τιμητική, μη οικονομική, αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών.

Η δεύτερη εκδήλωση του TEDxIoannina, αποτέλεσε ένα ακόμη επιτυχημένο πείραμα, που έδωσε το πράσινο φως στην πολυπληθή ομάδα, για την επίσημη ανακοίνωση από σκηνής, της διοργάνωσης της επόμενης εκδήλωσης στο τέλος Αυγούστου.
ΠΗΓΗ:Δελτίο Τύπου© pcnea.blogspot.comdon't copy articles from pcnea.blogspot.com without permission
Keywords
Τυχαία Θέματα