Η ομιλία του προέδρου της ΕΕΤΤ στο 4ο Συνέδριο InfoCom GREEN ICT 2012 & TELECOMS DAY 2012

23:17 17/5/2012 - Πηγή: PC Nea
Παρακάτω ακολουθεί η ομιλία του κ. Λ. Κανέλλου, Προέδρου της ΕΕΤΤ, στο σημερινό 4ο Συνέδριο InfoCom GREEN ICT 2012 & TELECOMS DAY 2012, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 17 Μαίου 2012.

Κυρίες και κύριοι,
Η σημερινή ομιλία μου θα επικεντρωθεί στη σημασία των τηλεπικοινωνιών ως δυναμικού εργαλείου εξόδου από την κρίση και στο ρόλο της ΕΕΤΤ
προς μια εθνική αναπτυξιακή προοπτική.
Ειδικότερα, θα καταθέσουμε την άποψή μας για πως θα μπορέσουμε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της διαδικτυωμένης οικονομίας για μία βιώσιμη ανάπτυξη, με σεβασμό στο περιβάλλον και με επωφελή χρήση των ενεργειακών πόρων.
Κεντρικός άξονας της Ευρωπαϊκής στρατηγικής, όπως αποτυπώνεται στο Ψηφιακό Θεματολόγιο 2020, είναι η παραδοχή ότι οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών αποτελούν καταλύτη οικονομικής ανάπτυξης.
Πληθώρα στοιχείων και διεθνών μελετών, βασισμένες σε μακρο-οικονομική προσέγγιση και στατιστική ανάλυση, τεκμηριώνουν τη σχέση μεταξύ αύξησης της ευρυζωνικής διείσδυσης και της ταχύτητας πρόσβασης στο διαδίκτυο με τη συνολική βελτίωση της παραγωγικότητας. Πρόσφατη έρευνα σε 33 χώρες του ΟΟΣΑ (Arthur Little, 2012) καταλήγει ότι ο διπλασιασμός της ταχύτητας των ευρυζωνικών συνδέσεων αυξάνει κατά 0,3% το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. Άλλες μελέτες (McKinsey & Co - 2011) εκτιμούν ότι αύξηση της τάξης του 10% στην ευρυζωνική διείσδυση οδηγεί σε αύξηση του ΑΕΠ μιας χώρας κατά 0,9% έως 1,5%.
Εκτός από τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών, οι επενδύσεις σε υποδομές υψηλών ταχυτήτων στην Ευρώπη αναμένεται ότι θα τονώσουν σημαντικά την απασχόληση. Παραδείγματος χάριν, στη Γαλλία, η εγκατάσταση και η εκμετάλλευση δικτύων οπτικών ινών υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσει περίπου 360.000 νέες θέσεις εργασίας σε ορίζοντα δεκαετίας, επιφέροντας πολλαπλασιαστικά οφέλη ύψους 20 δις ευρώ για τη γαλλική οικονομία. Για την Ελλάδα, εκτιμάται (Μελέτη Connected Greece, Boston Consulting Group 2012) ότι το διαδίκτυο συνεισέφερε 2,7 δις Ευρώ στην εθνική οικονομία, ήτοι 1,2 του ΑΕΠ το 2010, αν και η χώρα μας έχει αρνητικό on line ισοζύγιο, αφού εισάγει με τη χρήση του διαδικτύου περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες από ότι εξάγει.
Η ανάγκη για μια εθνική ευρυζωνική στρατηγική
Με δεδομένη τη δυναμική της δικτυακής οικονομίας, και ανεξάρτητα από επιμέρους διαφορές στις προβλέψεις μελετών ή στατιστικών, πρέπει να καταστεί σαφές και στην Ελλάδα ότι ο δρόμος της ανάκαμψης είναι σε μεγάλο βαθμό ψηφιακός. Την πραγματικότητα αυτή οφείλουμε να αναγνωρίσουμε όλοι και να την υποστηρίξουμε άμεσα με μία εθνική ευρυζωνική στρατηγική. Η στρατηγική για την ψηφιακή ανάκαμψη πρέπει να στηριχθεί, κατά τη γνώμη μας, σε δύο άξονες, που είναι πρώτον, οι προηγμένες ευρυζωνικές υποδομές και δεύτερον, οι καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες.
Ο ρόλος των ψηφιακών υποδομών
Σε ότι αφορά τις υποδομές, υπάρχει επιτακτική ανάγκη επιτάχυνσης των επενδύσεων σε σταθερά και κινητά δίκτυα πρόσβασης υψηλών ταχυτήτων, από 30 έως 100 Mbps, και διάθεσης αυτώ
Keywords
Τυχαία Θέματα