Καταλυτικός ο ρόλος των ΤΠΕ στην Κύπρο

02:33 13/6/2012 - Πηγή: PC Nea
Η ισχυρή δυναμική της κυπριακής αγοράς Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, αλλά και ο καταλυτικός ρόλος τον οποίο μπορεί να παίξει ειδικά σε εποχή κρίσης σαν αυτή που βιώνουμε τον τελευταίο καιρό, αναδείχθηκαν με τον καλύτερο τρόπο στο InfoCom.Cy 2012.
Το 4ο κατά σειρά συνέδριο – θεσμός πλέον για την Κύπρο, όπως επισημάνθηκε πολλάκις από του βήματος, από αρμόδια χείλη- πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 6 Ιουνίου στο συνεδριακό
κέντρο του ξενοδοχείου Hilton της Λευκωσίας, με τίτλο «Connected Economies @ a Connected World». Σ’ αυτό συμμετείχαν πολλοί κυβερνητικοί και θεσμικοί αξιωματούχοι, αλλά και εκατοντάδες ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων απ’ όλους τους τομείς.

Σε ένα ιδιαίτερα κομβικό χρονικό σημείο, καθώς απομένουν λίγες μονάχα ημέρες πριν η Κύπρος αναλάβει το «πηδάλιο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το β’ εξάμηνο του 2012, το Συνέδριο εξέτασε στις τέσσερις ενότητές του τις πρόσφατες σημαντικές εξελίξεις, που -όπως όλα δείχνουν- αλλάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού.

Περισσότεροι από 50 ομιλητές παρουσίασαν, σχολίασαν, εξέθεσαν τις απόψεις τους ή εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους –ο καθένας από τη δική του οπτική γωνία- σχεδόν για κάθε πτυχή της ψηφιακής καθημερινότητάς.

Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Κώστας Νόστης και Σολωμός Κυριάκου, επεσήμαναν στους χαιρετισμούς τους την κρισιμότητα των υποδομών ΤΠΕ για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, τόνισαν τη σημασία του Διαδικτύου ως κοινωνικό αγαθό και έκαναν λόγο για το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί, για το μέλλον που «έφτασε αλλού κι είναι πια καιρός να φτάσει και στην Κύπρο».

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιαννάκης Ομήρου, παραδέχθηκε ότι η συγκυρία είναι εξαιρετικά δυσκολη, επιβάλλοντας την αξιοποίηση εκ μέρους της Κύπρου των όποιων συγκριτικών πλεονεκτημάτων της. Σαν τέτοια, ανέφερε τον άρτι αποκαλυφθέντα ενεργειακό πλούτο της, αλλά και τις ΤΠΕ τις οποίες χαρακτήρισε –όπως, άλλωστε, και το Ψηφιακό Θεματολόγιο της Ενωμένης Ευρώπης-«μονόδρομο για την ανταγωνιστικότητα».

Εκπροσωπώντας τον υπουργό Συγκοινωνιών & Έργων, Ευθ. Φλουρέντζο, η κ. Κοφτερού αναφέρθηκε στη φιλόδοξη ψηφιακή πολιτική της Κύπρου, η οποία εγκρίθηκε από τη Βουλή στις 12 Φεβρουαρίου, αλλά και στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ενίσχυση του τομέα των Επικοινωνιών με γενναίες χρηματοδοτήσεις, τις οποίες δεσμεύτηκε να προωθήσει η κυπριακή προεδρεία. Τόνισε δε, ότι αναμένει τις προτάσεις του κλάδου, με στόχο η χώρα να πρωταγωνιστήσει, το επόμενο εξάμηνο.

Ο υφυπουργός Ευρωπαϊκής Προεδρείας, Ανδρέας Μαυρογιάννης, αφού επεσήμανε τον καλό χρονισμό του Συνεδρίου, υπογράμμισε ότι το μεγαλύτερο στοίχημα για την Ευρώπη είναι η εξισορρόπηση μεταξύ της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της ανάπτυξης.

Τόνισε δε, ότι η προεδρία προσδίδει υψηλή προστιθέμενη αξία στην Κύπρο, αναφέροντας ως τομείς προτεραιότητας στο χώρο της ψηφιακής καθημερινότητας, τις ψηφιακές υπογραφές και την αξιοποίηση των κρατικών δεδομένων προς όφ
Keywords
Τυχαία Θέματα