Κερδισμένοι και χαμένοι στην ευρωπαϊκή κούρσα των Οπτικών Ινών

15:34 23/2/2013 - Πηγή: PC Nea
Το συμβούλιο FTTH (Fiber-to-the-home) στην Ευρώπη ανακοίνωσε την συνεχή και σταθερή αύξηση της χρήσης οπτικών ινών τόσο στις χώρες της Ε.Ε. όσο και στην Ρωσία, αλλά η πλάστιγγα μεταξύ των χωρών με την μεγαλύτερη χρήση αυξήθηκε δραματικά βάση και των τελευταίων στατιστικών που ανακοινώθηκαν στην συνέντευξη Τύπου που έγινε στο Λονδίνο (Εκθεσιακός χώρος ExCeL), την Τετάρτη, 20/2/13.

Η Ρωσία
είναι πια η επί κεφαλής χώρα στην κατάταξη με μεγάλη διαφορά από την δεύτερη (Σουηδία), αφού πρόσθεσε 2.2 εκατομμύρια νέους συνδρομητές-χρήστες οπτικών ινών, κατά την διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2012, περισσότερες δηλαδή συνδρομές από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλες μαζί, φτάνοντας ήδη τα 7.5 εκατομμύρια νοικοκυριά συνδεδεμένα με οπτικές ίνες. Αυτό συνεπάγετε με μια αύξηση της τάξης του 42%!

Μεταξύ των 27 χωρών μελών της ΕΕ, ο αριθμός των συνδρομητών των οπτικών ινών αυξάνετε σταδιακά και ουσιαστικά ακούμπησε το 15% αύξησης κατά την διάρκεια του 2ου εξαμήνου του 2012. Την συγκεκριμένη χρονική περίοδο η Ε.Ε. πρόσθεσε 820.000 νέους συνδρομητές για να φτάσει το σύνολο των συνδρομητών στα 6.24 εκατομμύρια.

Οι Σκανδιναβικές χώρες, οι Βαλτικές χώρες και η Ολλανδία συνεισφέρουν το 26% των νέων συνδρομητών, ενώ οι οικονομίες της Ανατολικής Ευρώπης το 33%, και η Γαλλία με την Πορτογαλία το 30%.

Οι πέντε πιο «δυναμικές» χώρες με το υψηλότερο δείκτη συνδρομητών στα τέλη του 2012 ήταν η Τουρκία, Ουκρανία, Ισπανία, Βουλγαρία και Ρωσία. Στην Τουρκία οι συνδρομητές υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με την περσινή χρονιά. Η Ισπανία μπήκε εισχώρησε δυναμικά στον τομέα των οπτικών ινών μόλις πριν από λίγο καιρό και ήδη έχει πλασαριστεί και στον πίνακα κατάταξης των χωρών που κάνουν χρήση οπτικών ινών.

Όσον αφορά τη διείσδυση των νοικοκυριών στις οπτικές ίνες, το κυρίαρχο έθνος παραμένει η Λιθουανία, η οποία έχει ήδη την κάλυψη του 100% του FTTH και πάνω από το 31% των σπιτιών συνδέονται με οπτικές ίνες. Η Σουηδία κατέχει την δεύτερη θέση στην κατάταξη με 22.6%. Στην κατάταξη, 10 χώρες μπορούν τώρα να διεκδικήσουν περισσότερο από το 10% FTTH διείσδυσης, σε σχέση με μόλις επτά τον Ιούνιο του 2012. Κατά σειρά από την κορυφή προς τα κάτω βρίσκονται: η Λιθουανία, Σουηδία, Βουλγαρία, Λετονία, Νορβηγία, Ρωσία, Σλοβακία, Σλοβενία, Δανία και Πορτογαλία

«Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και οι Σκανδιναβικές χώρες έχουν ενισχύσει τη θέση τους ως ηγέτες στην χρήση οπτικών ινών, και η διαφορά μεταξύ των πρώιμων και όψιμων στην υιοθέτηση των οπτικών ινών, χωρών γίνεται ακόμη πιο εμφανής », δήλωσε η κα. Karin Ahl, Πρόεδρος του συμβούλιου FTTH (Fiber-to-the-home) στην Ευρώπη. «Αυτές οι ηγέτιδες χώρες στο FTTH έχουν οικονομικό πλεονέκτημα έναντι των γειτονικών τους χωρών που δεν έχουν την ίδια συνδεσιμότητα με τις οπτικές ίνες. Η καλή επικοινωνιακή υποδομή βοηθά στο να διατηρηθούν οι υπάρχουσες επιχειρήσεις και στην προσέλκυση νέων. Οι χώρες που έχουν καλή υποδομή οπτικών ινών μπορεί να έχουν προβάδισμα για την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών, όπως η εξ αποστάσεως περίθαλψη και τεχνολογίες έξυπνων δικτύων. Οι χώρες που καθυστερούν την εξάπλωση των οπτικών ινών θα βγουν χαμένες και τώρα αλλά και στο εγγύς μέλλον, αφού το μέλλον είναι συνυφασμένο με τις οπτικές ίνες

Πολλές από τις μεγάλες δυτικές οικονομίες εξακολουθούν να είναι ουραγοί σε σχέση με τις οπτικές ίνες. Η Ιταλία και η Ισπανία παραμένουν στο κάτω μέρος της κατάταξης του FTTH, και για άλλη μια φορά, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν κατάφεραν καν να προκριθούν. Ο αριθμός των οπτικών ινών συνδεδεμένα σε σπίτια στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχεται σε λιγότερο από 0,1%.

Το Πανόραμα της αγοράς FTTH, το οποία ενημερώνεται δύο φορές το χρόνο από το IDATE για το συμβούλιου FTTH στην Ευρώπη, καταγράφει τον αριθμό των συνδρομητών σε κάθε χώρα σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, και κατατάσσει τις χώρες σύμφωνα με το ποσοστό των σπιτιών που λαμβάνουν άμεση σύνδεση οπτικών ινών. Το πανόραμα συμπεριλαμβάνει τόσο τις οπτικές ίνες στο σπίτι όσο και τις οπτικές ίνες στα κτίρια μια προσέγγιση κατάλληλη για πολυκατοικίες, όπου η υπάρχουσα καλωδίωση του κτιρίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κάνει την τελική σύνδεση με τον πελάτη.

Για να συμπεριληφθεί μια χώρα στην πανευρωπαϊκή κατάταξη πρέπει τουλάχιστον το 1% των σπιτιών της να είναι συνδεδεμένα με οπτικές ίνες ή τουλάχιστον 200.000 οικίες

Μπορείτε να εντοπίσετε σε υψηλή ανάλυση την τελευταία κατάταξη των χωρών αν επισκεφτείτε την υπερσύνδεση: www.ftthcouncil.eu/ftth-conference/welcome/media-news.

ΠΗΓΗ: Δελτίο Τύπου
Keywords
Τυχαία Θέματα