Παρακολουθείστε την πορεία του Αϊ Βασίλη

22:51 24/12/2011 - Πηγή: PC Nea
Εδώ και πάνω από πενήντα χρόνια η Βορειοαμερικανική Αεροδιαστημική Υπηρεσία NORAD (North American Aerospace Defense Command) παρακολουθεί την πορεία του … Αϊ Βασίλη την παραμονή της πρωτοχρονιάς. Χάρη στα Google Maps και Google Earth μπορείτε και εσείς να δείτε από πού περνάει ο Αϊ Βασίλης και μάλιστα σε 3D.
Όλα ξεκίνησαν
το 1955 από ένα τυπογραφικό λάθος σε ένα τηλεφωνικό νούμερο, το οποίο το πολυκατάστημα Sears Roebuck & Co. από το Κολοράντο είχε τυπώσει στον κατάλογο του, αναφέροντας ότι ήταν του Αϊ Βασίλη. Τα παιδιά που τηλεφωνούσαν σε αυτό το νούμερο δεν πετύχαιναν, βέβαια, τον συμπαθή άγιο, αλλά το προσωπικό του αρχηγείου της CONAD ("Continental Air Defense Command"), προκάτοχο της σημερινής NORAD.

Υποκινούμενος από αυτό το συμβάν ο τότε διευθύνων της υπηρεσίας, συνταγματάρχης Harry Shoup, έστρεψε τα ραντάρ στον ουρανό για να βρει …ενδείξεις για την πορεία που θα ακολουθούσε ο Αί Βασίλης, στο ταξίδι του από το Βόρειο Πόλο προς το Νότο. Έτσι σε κάθε παιδί που τηλεφωνούσε στη ΝΟRAD, οι υπάλληλοι της υπηρεσίας το πληροφορούσαν για την τρέχουσα πορεία του Αγίου. Με αυτό τον τρόπο γεννήθηκε μια παράδοση που συνεχίζεται έως τις ημέρες μας.

Βέβαια από την εποχή του συνταγματάρχη Shoup έχει περάσει πολύ καιρός και οι μέθοδοι παρακολούθησης της NORAD εξελίχθηκαν και έγιναν πιο αποτελεσματικές. Έτσι αρχικά αναπτύχθηκε το "North Warning System". Αυτή η γραμμή ραντάρ αποτελείται από 47 διαφορετικά συστήματα που παρακολουθούν τα βόρεια σύνορα των ΗΠΑ. Το βραδύ της παραμονής του νέου έτους η NORAD παρακολουθεί συνεχώς τον ουρανό για να εντοπίσει σημάδια της έναρξης του ταξιδιού του Αϊ Βασίλη.

Μόλις το ραντάρ δώσει σήμα ότι ξεκίνησε ο Άγιος το ταξίδι στον ουρανό με τον έλκηθρο του, τότε ενεργοποιείται το δεύτερο σύστημα παρακολούθησης της υπηρεσίας. Δορυφόροι, που βρίσκονται σε μια γεωστατική θέση 22.300 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης, παρακολουθούν με υπέρυθρους αισθητήρες τις πηγές θερμότητας στην ατμόσφαιρα. Ίσως η κόκκινη, πυρωμένη, μύτη του Ρούντολφ ;) να ενεργοποιεί το σύστημα δορυφορικής παρακολούθησης, στέλνοντας συνεχώς σήματα για τη θέση του Ρούντολφ και κατά επέκταση του Αϊ Βασίλη.

Ένα τρίτο σύστημα ανίχνευσης υλοποιείται με τις λεγόμενες Santa Cams. Αυτές τις κάμερες τις χρησιμοποιεί η NORAD από το 1998, ενώ είναι διασκορπισμένες σε διάφορα σημεία ανά τον κόσμο. Και αυτές αναλαμβάνουν να ενημερώσουν τα παιδιά όλου του κόσμου, μέσω του Internet, με φωτογραφίες και βίντεο.

Για την τρέχουσα θέση του Αϊ Βασίλη μπορείτε να ενημερώνεστε από το σχετικό site της NORAD. Εναλλακτικά μπορείτε να την δείτε, μέσω του σχετικού plugin για το Google Earth, και σε 3D.

Καλά Χριστούγεννα!

© pcnea.blogspot.com
don't copy articles from pcnea.blogspot.com without permission
Keywords
Τυχαία Θέματα
Παρακολουθείστε, Αϊ Βασίλη,parakoloutheiste, ai vasili