2 στα 3 απορρίμματα σε θάλασσες από δραστηριότητες αναψυχής

Δύο στα τρία απορρίμματα που εντοπίζονται σε θάλασσες και ακτές προέρχονται από δραστηριότητες αναψυχής και άλλες χρήσεις της παράκτιας ζώνης, αναφέρει το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και μη κυβερνητικών οργανώσεων, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών που πραγματοποιείται το ερχόμενο Σάββατο.

Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής, σύμφωνα με ανακοίνωση του του Γραφείου Επιτρόπου Εθελοντισμού, “είναι να μετρηθεί το επίπεδο ευαισθητοποίησης όλων μας σχετικά με τις ακτές αλλά και για ενημέρωση του κοινού σχετικά την ανάγκη διατήρησης των ακτών και των θαλασσών μας καθαρών

από τα σκουπίδια”.

Το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και μη κυβερνητικών οργανώσεων αναφέρει ότι στην Παγκόσμια ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού των Ακτών συμμετέχουν εκατοντάδες οργανώσεις και περισσότεροι από 10 εκατομμύρια εθελοντές σε 152 χώρες συλλέγοντας από τις ακτές και το βυθό πάνω από 80.000 τόνους απορριμμάτων. Οι εθελοντές καταγράφουν τις κατηγορίες των απορριμμάτων ώστε να συγκεντρώνονται στοιχεία για το είδος, τις ποσότητες και την προέλευση τους βοηθώντας στην κατανόηση και αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος ρύπανσης.

Αναφέρει επίσης ότι τα στατιστικά στοιχεία καταδεικνύουν πως “τα ευρήματα επιβεβαιώνουν τις ανησυχητικές διαστάσεις που έχει λάβει η ρύπανση ακτών και θαλασσών με πλαστικά” και προσθέτει πως “τα θαλάσσια απορρίμματα αποτελούν σοβαρή απειλή για το παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον σε όλο τον πλανήτη”.

“Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των θαλάσσιων απορριμμάτων μπορούν να γίνουν αισθητές κυρίως στη θαλάσσια πανίδα και επηρεάζουν τα θαλάσσια οικοσυστήματα θέτοντας σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία”, προσθέτει.

Τέλος, το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και μη κυβερνητικών οργανώσεων αναφέρει ότι “Πολιτεία, παιδεία, εθελοντικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις θα πρέπει να συνεργάζονται με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες και να διδάξουν ιδιαίτερα τους νέους την σημασία και αξία προστασίας του περιβάλλοντος από απορρίμματα και σκουπίδια”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα