500kg ναρκωτικών: Το (κυπριακό) προηγούμενο με Ινδία - Τι είναι η μεφεδρόνη

Τη μεγαλύτερη ποσότητα ναρκωτικών που εντοπίστηκαν ποτέ στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατάσχεσε την Τετάρτη (25/10) η ΥΚΑΝ σε συνεργασία με άλλες αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους. 

Τα 500 κιλά συνθετικών ναρκωτικών έφθασαν στην Κύπρο από την Ινδία και ήταν αποθηκευμένα σε 50 βαρέλια αποθήκης εταιρείας στη Λάρνακα.

Σύμφωνα με τις εξετάσεις, η Κύπρος αποτέλεσε ενδιάμεσος σταθμός

για το μισό τόνο ναρκωτικών με τις αρχές και την Interpol να θεωρούν ότι ο τελικός προορισμός της ποσότητας ρεκόρ ήταν χώρα της ΕΕ. Η αξία της ποσότητας των ναρκωτικών υπολογίζεται σε εκατομμύρια ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: Ενδιάμεσος σταθμός η Κύπρος για τα 500 κιλά ναρκωτικών - Από πού προήλθαν

Σύμφωνα με την Αστυνομία, μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να υπάρχουν Κύπριοι συνεργάτες των ατόμων που εισήγαγαν τη μεγάλη αυτή ποσότητα ναρκωτικών.

Επίσης, ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν τυχαία ή σκόπιμα η επιλογή της Κύπρου για τη μεταφορά των ναρκωτικών. 

Διαβάστε ακόμη: Ανδρέου: Δεν φαίνεται να εμπλέκονται Κύπριοι στην υπόθεση 500 κιλών ναρκωτικών

Τα 100 κιλά του 2014

Δεν είναι δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίστηκε στην Κύπρο μια τόσο μεγάλη ποσότητα μεφεδρόνης.

Το 2014 εντοπίστηκε στη Λάρνακα ποσότητα 100 κιλών μεφεδρόνης η οποία έφτασε και πάλι από την Ινδία. Για την εν λόγω υπόθεση καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 14 χρόνων 34χρονος από τα Λιβάδια.

Ο 34χρονος κρίθηκε ένοχος στις κατηγορίες της εισαγωγής ελεγχόμενου φαρμάκου Τάξεως Β, δηλαδή 99,93 κιλών μεφεδρόνης, της κατοχής ελεγχόμενου φαρμάκου Τάξεως Β, της κατοχής ελεγχόμενου φαρμάκουΤάξεως Β με σκοπό την προμήθεια σε άλλα πρόσωπα και της απόπειρας παράνομης εξαγωγής της ίδιας ποσότητας του εν λόγω ελεγχόμενου φαρμάκου.

Το φορτίο έφτασε στο αεροδρόμιο Λάρνακας με πτήση από το Μουμπάϊ της Ινδίας μέσω Ντουμπάι και η ΥΚΑΝ ενημερώθηκε για την άφιξη του στις 26/5/2014.

Οι εξετάσεις της Αστυνομίας κατέδειξαν ότι παραλήπτης του συγκεκριμένου φορτίου στην Κύπρο, ήταν ο 50χρονος ο οποίος στα τέλη του 2013 είχε προβεί σε ακόμα μια περίπτωση εισαγωγής προϊόντων από την Ινδία. Με δικαστικό ένταλμα συνελήφθη στο σπίτι του και με γραπτή του κατάθεση ερευνήθηκε η οικία του χωρίς ωστόσο να εντοπιστεί οτιδήποτε επιλήψιμο.

Στις 5 Μαΐου 2015, το Κακουργιοδικείο απάλλαξε και αθώωσε τον 34χρονο από την κατηγορία της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος. Ταυτόχρονα απάλλαξε και αθώωσε τον 50χρονο από όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε.

Διαβάστε επίσης: Στις Κεντρικές μέχρι τη δίκη οι δύο για τη μεφεδρόνη

Τι είναι η μεφεδρόνη

Η ουσία των ναρκωτικών που εντοπίστηκε είναι η νέα ουσία της οικογένειας των διεγερτικών.

Όπως πληροφορείται το SigmaLive, το κρατικό χημείο δεν έχει ακόμη εξακριβώσει ποια ουσία είναι. Ωστόσο, προκαταρκτικές ενδείξεις δεικνύουν πως ομοιάζει με τη μεφεδρόνη.

Η μεφεδρόνη (Mephedrone - 4-methylmethcathinone) είναι ένα συνθετικό ναρκωτικό, που έχει ως βάση του την καθινόνη και χρησιμοποιείται ως εναλλακτική παράνομων ουσιών, όπως αμφεταμινών, κοκαΐνης και έκσταση.

Η μεφεδρόνη πωλείται συνήθως σε σκόνη κρυσταλλικής μορφής, ενώ εντοπίστηκε και σε μορφή χαπιών.

Δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 1929, αλλά έγινε ευρέως γνωστή το 1999-2000, οπότε ήταν νόμιμη η παραγωγή και η κατοχή της σε πολλές χώρες. Μέχρι το 2000, αναφέρθηκε ότι η μεφεδρόνη ήταν διαθέσιμη προς πώληση στο Διαδίκτυο. Έγινε για πρώτη φορά παράνομη στο Ισραήλ το 2008, ενώ ακολούθησε η Σουηδία. Το 2010, έγινε παράνομο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και τον Δεκέμβριο του 2010, η ΕΕ έκρινε ότι η ουσία είναι παράνομη. Στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, θεωρείται ανάλογο άλλων παράνομων ναρκωτικών και μπορεί να ελέγχεται.

Η μεφεδρόνη προκαλεί ευφορία, διέγερση, αυξημένη εκτίμηση για τη μουσική, ανεβασμένη διάθεση, μειωμένη εχθρότητα, βελτιωμένη πνευματική λειτουργία και ήπια σεξουαλική διέγερση. Αυτά τα αποτελέσματα είναι παρόμοια με τα αποτελέσματα της κοκαΐνης, των αμφεταμινών και του MDMA και διαρκούν διαφορετικά χρονικά διαστήματα ανάλογα με τον τρόπο λήψης του ναρκωτικού.

Keywords
Τυχαία Θέματα