«7 προεδρικά πορτραίτα», το βιβλίο-σταθμός του Κώστα Χατζηκωστή

Ένα ιστορικό ντοκουμέντο και μια παρακαταθήκη της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της Κύπρου για τις επόμενες γενιές.

Το βιβλίο «7 προεδρικά πορτραίτα, τι συζήτησα με τους 7 Προέδρους της Κύπρου» είναι ένα οδοιπορικό στη σύγχρονη κυπριακή πολιτική ιστορία, μέσα από τους διαλόγους και τις επαφές του συγγραφέα Κωστή Χ’ ‘Κωστή με τους επτά πρώτους Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Καταγράφει τις αγωνιώδεις προσπάθειες του συγγραφέα να επηρεάσει και να συμβουλέψει τους ηγέτες του τόπου στην λήψη των αποφάσεων τους

στο Κυπριακό.   

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος σε ομιλία του ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Διαβάζοντας το βιβλίο θα δείτε πολλές αναφορές του συγγραφέα που επιβεβαιώνουν την εν λόγω διαπίστωση, ότι τα βιώματα, οι καταβολές, το περιβάλλον που μεγάλωσαν και ανδρώθηκαν πολιτικά οι εφτά πρώην Προέδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας επηρέασαν καθοριστικά και τον τρόπο που διαχειρίστηκαν το κυπριακό πρόβλημα [...] Η ανάλυσή σας μέσα από τη δική σας προσωπική πολιτική φιλοσοφία και αντίληψη αποτελεί σημαντική πρωτογενή πηγή και καλύπτει και ένα κενό στην σχετική βιβλιογραφία».

Σε βίντεο το οποίο προβλήθηκε κατά την παρουσίαση, ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς, είπε: «Το βιβλίο του Χατζηκωστή ξετυλίγει την τραγική ιστορία του ελληνισμού της Κύπρου. Από τη δημιουργία του κράτους της Ζυρίχης μέχρι σήμερα. Φέρνει στο φως άγνωστες ιστορικές πτυχές, το προσκήνιο και το παρασκήνιο σημαντικών σταθμών που διαμόρφωσαν την κοινή μας μοίρα. Διότι μέσα από το βιβλίο δεν μαθαίνουν μόνο οι Κύπριοι αδελφοί αλλά κι εμείς οι Ελλαδίτες. Η δική σας τραγωδία είναι και η δική μας είναι ολόκληρου του ελληνικού έθνους.  Επαναλαμβάνω λοιπόν, δίχως την επίλυση του κυπριακού δεν μπορεί να υπάρξει καμία πρόοδος ελληνοτουρκικά. Η Κύπρος ποτέ δεν θα μπει στο ράφι ώστε δήθεν να λύσουν ζητήματα Ελλάδας Τουρκίας. Κάνουν λάθος όσοι ισχυρίζονται ότι τα ελληνοτουρκικά είναι παγιδευμένα στο άλυτο κυπριακό πρόβλημα».

Διαβάστε επίσης: Σαμαράς σε Χατζηκωστή: Συνέχισε να φυλάς τις Θερμοπύλες του Ελληνισμού

Μέσα από το βιβλίο ο αναγνώστης διαπιστώνει πολλές φορές προφητικά τον τρόπο με τον οποίο οι πολιτικές ηγεσίες του τόπου αυτό εγκλωβίζονταν σε μικροπολιτικές επιδιώξεις που είχαν ως αποτέλεσμα συνεχείς διολισθήσεις στο εθνικό θέμα του τόπου. 

Στη δική του ομιλία, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Συγκροτήματος «Δίας», Χρύσανθος Τσουρούλλης, σημείωσε ότι «η τραγική εξέλιξη της ιστορίας του τόπου παρακολουθούμενη από κοντά με τόση ενέργεια αλλά και αγωνία διατηρεί την επαναλαμβανόμενη στο βιβλίο δυσοίωνη εύοδο και το συναγερμό του συγγραφέα που δυστυχώς μέχρι σήμερα επαληθεύεται για τα μικροπολιτικά και κοντόφθαλμα μικροσυμφέροντα και ευτελείς επιδιώξεις των πολιτικών κομματικών παραγόντων. Πικρές είναι οι διαπιστώσεις για τις αδυναμίες την υποτίμηση των κινδύνων τις λαθεμένες ερμηνείες στις θέσεις των άλλων όπως θα θέλαμε κάθε φορά να είναι, τον εφησυχασμό». 

Ο ίδιος ο συγγραφέας και Πρόεδρος του Συγκροτήματος «Δίας», Κώστας Χατζηκωστής, υπέδειξε τα εξής: «Όταν αυτοί ανέβαιναν στην αγχόνη τραγουδώντας εμείς το ελάχιστο που έπρεπε να κάνουμε ήταν να υπενθυμίζουμε για λόγους παιδείας έστω, ότι κάποτε σ’ αυτό τον τόπο υπήρξαν άνθρωποι οι οποίοι θυσιάστηκαν για την ελευθερία.  Αυτή τη στιγμή δε γνωρίζω ή δεν μπορώ να αντιληφθώ τι είδους αγώνες γίνονται, τι είδους θυσίες γίνονται για να απελευθερωθεί αυτή πατρίδα».

Με διδακτικό τόνο, ο καθηγητής Ιωάννης Μάζης αναφερόμενος στο βιβλίο «7 Προεδρικά Πορτραίτα» και επικαλούμενος τις εκθέσεις Νιχάτ Ερίμ τόνισε ότι στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού, οι οποίες αποτυγχάνουν συνεχώς, οι τοποθετήσεις και επισημάνσεις του συγγραφέα υπήρξαν πολλές φορές ορθές. 

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «Βαφτίσαμε λέει την στρατηγική της Τουρκίας όπως αυτή εμφανίστηκε στις δύο εκθέσεις του Νιχάτ Ερίμ τουρκική αδιαλλαξία. Μα δεν πρόκειται περί τουρκικής αδιαλλαξίας. Η λέξη αδιαλλαξία σημαίνει ότι βρε παιδί μου κάποια στιγμή ίσως καταφέρουμε και τον πείσουμε να σταματήσει να είναι αδιάλλακτος.  Ε όχι αυτό που αποδεικνύει περίτρανα ο Χατζηκωστής με τις δικές του εμπειρίες είναι ότι δεν πρόκειται για αδιαλλαξία αλλά πρόκειται για σχέδιο. Μου συζητάνε για Διπλωματικά κεκτημένα και ιστορίες περίεργες». 

Σε άλλο σημείο, ο συγγραφέας του βιβλίου, κ. Χατζηκωστής είπε ότι «τριακόσια χρόνια τουρκικής κατοχής βγήκαμε 82% ακραιφνείς Έλληνες. 60 χρόνια δικών μας πρόεδρων δεν τούρκεψαν απλώς στο βαθμό που είμαστε σήμερα αλλά κινδυνεύουμε και γενικότερα για εκτουρκισμό».

Οι διαπιστώσεις του συγγραφέα παραμένουν μέχρι και σήμερα επίκαιρες και εύστοχες συμφώνησαν οι Πέτρος Παπαπολυβίου και Γιάννος Χαραλαμπίδης.   

Ο ιστορικός, Πέτρος Παπαπολυβίου, μετέφερε την γνωστή ρήση του Μπίσμαρκ «που σήμερα μπορεί για να μην ακούγεται τόσο καλά. ''Μόνο το βόδι όταν οργώνει δεν αλλάζει κατεύθυνση'' μία ρήση που αποκρυσταλλώνει την αγωνία του συγγραφέα που διατρέχει όλο το βιβλίο. Ενός συγγραφέα που έζησε από κοντά την αβελτηρία των πολιτικών μας ηγεσιών εδώ και δεκαετίες να απεγκλωβιστούν από μία εμμονική προσκόλληση σε μία δήθεν λύση του κυπριακού τουρκικής επινοήσεως».

Από την πλευρά του, ο Πολιτικός Αναλυτής, Γιάννος Χαραλαμπίδης, ανέφερε ότι «μπορεί να διαπιστώσει κάποιος γιατί για παράδειγμα το κυπριακό πρόβλημα παραμένει επί σειρά ετών άλυτο.  Διότι θυμίζει μια μαθηματική πρόταση όπως συχνά λέω. Ενώ πολλάκις βάζουμε λάθος μεταβλητές περιμένουμε να βγάλουμε διαφορετικό αποτέλεσμα και αυτό θίγει ο Κωστής Χατζηκωστής από την αρχή μέχρι το τέλος».

Στην παρέμβασή του, ο συγγραφέας τόνισε επίσης τα εξής: Στην προσπάθειά τους να πετύχουν, απέτυχαν. Απέτυχαν διότι τους έλειπαν κατά την δική μου γνώμη δύο πράγματα.  Το ένα προσόν ήταν η έλλειψη επαρκούς γνώσης. Δε γνωρίζουν τον αντίπαλο, δε γνώριζαν τι είναι ο Τούρκος δεν κατανοούσαν τι ήθελε ο Τούρκος».

Βιβλίο-ταξίδι στην πολιτική ιστορία του τόπου χαρακτήρισε το βιβλίο ο Γιάννος Κατσουρίδης σημειώνοντας τον ειλικρινή τρόπο με τον οποίο ο Κώστας Χατζηκωστής, στήριζε τις θέσεις του πάντα με γνώμονα το εθνικό συμφέρον του τόπου.   

Όπως ανέφερε: «Μέγιστο του κριτήριο είναι όπως φαίνεται από τα γραφόμενα του, διαχρονικά αλλά κι από το βιβλίο, είναι το κυπριακό. Για το οποίο είναι απογοητευμένος και από την έλληνο-κυπριακή ηγεσία και από τους διεθνείς οργανισμούς και κυρίως από τον οργανισμό ηνωμένων εθνών τον οποίο μάλιστα ονομάζει ως οργανισμό ηνωμένων συμφερόντων που ουσιαστικά έθαψε το κυπριακό. Ο κ. Χατζηκωστής είναι κομιστής και ταυτόχρονα ξενιστής συγκεκριμένων θέσεων στο κυπριακό ενάντια στην Διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Θέσεις και απόψεις που υπηρέτησε με συνέπεια και πίστη».

Όλοι οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον συγγραφέα μετά την παρουσίαση του βιβλίου σε δεξίωση στον προθάλαμο της αίθουσας.

Δείτε το ρεπορτάζ:

Keywords
Τυχαία Θέματα