Al Jazeera: O Μπλίνκεν καλεί την Τουρκία να πιέσει την Χαμάς

Το αραβικό κανάλι Al Jazeera με έδρα το Κατάρ μετέδωσε πληροφορίες για την συνάντηση Φιντάν-Μπλίνκεν που κράτησε 2.5 ώρες.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε μετά την συνάντηση ότι ο ίδιος και ο Φιντάν είχαν μια παραγωγική συνάντηση και συζήτησαν για την βοήθεια προς τη Γάζα και τις ειρηνευτικές προσπάθειες.

Σύμφωνα όμως με το ρεπορτάζ του Αλ Τζαζίρα, ο ΥΠΕΞ πίεσε τις ΗΠΑ για μια "άνευ όρων κατάπαυση του πυρός στη Γάζα", ενώ ο Μπλίνκεν έθεσε κάποιες

απαιτήσεις από την Τουρκία.

'Συζητήθηκε η πρόταση εγγυήσεων της Τουρκίας'

Στην ατζέντα βρέθηκε και η πιθανή ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, ενώ σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ κάλεσαν τους Τούρκους αξιωματούχους να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στη Χαμάς για την απελευθέρωση Ισραηλινών κρατουμένων. Τούρκοι αξιωματούχοι, από την άλλη πλευρά, εξέφρασαν την άποψη ότι η ανταλλαγή κρατουμένων θα πρέπει να είναι αμοιβαία και ότι το Ισραήλ θα πρέπει επίσης να απελευθερώσει Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Το Al Jazeera μετέδωσε ότι η Άγκυρα έθεσε επίσης στην σημερινή συνάντηση την πρότασή της να ενεργήσει ως εγγυητής για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και ζήτησε διεθνή εποπτεία της κατάπαυσης του πυρός.

Από την άλλη πλευρά, το ρεπορτάζ επεσήμανε ότι η αμερικανική πλευρά επέμεινε σε μια "ανθρωπιστική διακοπή" στη Γάζα αντί για κατάπαυση του πυρός.

Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία υποστηρίζει το Ισραήλ, είχαν προηγουμένως υποστηρίξει ότι μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα θα ωφελούσε την Χαμάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα