Aναπληρωτής ΥΠΕΞ ΗΠΑ: Σημαντική όσο ποτέ η σχέση με Τουρκία- Αναφορά σε Κύπρο

Για το παρών και μέλλoν των  δεσμών Άγκυρας Ουάσιγκτον στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ  μίλησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής Stephen Biegun στο πλαίσιο του 38ου  Επιχειρηματικού Συμβουλίου. Ο Βiegun τόνισε μεταξύ άλλων πως η σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας είναι τόσο σημαντική τώρα όσο ήταν ποτέ. Κάλεσε την Άγκυρα.

 Μεγάλη αναφορά γίνεται στον ρόλο και σχέσεις της Τουρκίας με την Ρωσία ενώ σημειώνεται

χαρακτηριστικά πως  η σύγκρουση μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ, Τουρκίας και Ελλάδας, «ωφελεί μόνο τους κοινούς αντιπάλους που επιδιώκουν να σπείρουν διχοτόμηση και διατλαντική διχοτόμηση». ΟΙ ΗΠΑ προέτρεψαν  την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές θαλάσσιες επιχειρήσεις και τα μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Όσον αφορά την Κύπρο ο Αμερικανός Αξιωματούχος εκφράζει τη βαθιά ανησυχία για τις γεωτρήσεις  της Τουρκίας «στα ύδατα της Κύπρου» καθώς όπως σημειώνει  «Μια τέτοια δραστηριότητα συνεχίζει επίσης να αυξάνει απαράδεκτα τις εντάσεις. Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν λαμβάνουν θέση για το πώς άλλες χώρες οριοθετούν τα θαλάσσια σύνορά τους, αυτό πρέπει να γίνει μέσω ειρηνικού διαλόγου και όχι μέσω προκλητικής, μονομερούς δράσης».

Τις εν λόγω αναφορές ανάρτησε και στο twitter o Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Geoffrey Pyatt

“Conflict between our NATO Allies Turkey and Greece only benefits common adversaries who seek to sow pision and Transatlantic disunity. We urge Turkey to cease provocative maritime operations and steps that are raising tensions in the region” https://t.co/t0rXDGbyv9

— Geoffrey Pyatt (@USAmbPyatt) September 24, 2020

Aκολουθεί μετάφραση των σημαντικότερων αναφορών:

 «Οι δύο χώρες μας δεσμεύονται  από τη δέσμευσή μας για συλλογική άμυνα μέσω του ΝΑΤΟ. Στις επτά δεκαετίες από την ένταξη της Τουρκίας στη Συμμαχία, σχεδόν κάθε πτυχή του κόσμου έχει αλλάξει σημαντικά. Οι απειλές που αντιμετωπίζουμε συλλογικά είναι μυριάδες και έχουν ενταθεί. Μια ισχυρή σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας είναι τόσο σημαντική τώρα όσο ήταν ποτέ».

«Καθώς ο εμφύλιος πόλεμος για περισσότερο από εννέα χρόνια συνεχίζεται στα σύνορα της Τουρκίας στη Συρία, η Τουρκία αντιμετωπίζει απειλές ασφαλείας από τρομοκρατικές ομάδες όπως το ISIS, καθώς και κακοήθη επιρροή από τη Ρωσία, το Ιράν και άλλους».

«Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι και οι δύο μέλη του Παγκόσμιου Συνασπισμού για να Νικήσουν το ISIS. Αν και το φυσικό χαλιφάτο του ISIS έχει καταστραφεί μέσω των συλλογικών μας προσπαθειών, έχουμε ακόμη σημαντικό έργο να κάνουμε από κοινού για να διασφαλίσουμε ότι το ISIS και οι θυγατρικές του δεν μπορούν να ανασυστήσουν έναν εδαφικό θύλακα ή να απειλήσουν τις πατρίδες, τους ανθρώπους και τα συμφέροντά μας».

«Όσον αφορά την  τη Ρωσία εδώ σημείωσε χαρακτηριστικά   οι κακοήθεις δραστηριότητες της Ρωσίας σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο είναι αποσταθεροποιητικές και επικίνδυνες τόσο για την Τουρκία όσο και για τις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Στη Συρία, η κατάπαυση του πυρός στις 5 Μαρτίου στην επαρχία Idlib έσωσε ζωές και εμπόδισε την αποσταθεροποίηση των εκτοπισμών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν σθεναρά τις προσπάθειες της Τουρκίας να αντιμετωπίσει το συριακό καθεστώς και τη ρωσική επιθετικότητα στο Idlib. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν δεσμευμένες να συνεργαστούν με την Τουρκία για να προωθήσουν μια πολιτική λύση στη Συρία και να διασφαλίσουν τη μόνιμη ήττα του ISIS».

«Εν τω μεταξύ, η Ρωσία επέτρεψε τη φαύλη εκστρατεία του εγκληματικού καθεστώτος Άσαντ εναντίον του συριακού λαού. Όπως σημειώνεται επανειλημμένα από την εξεταστική επιτροπή του ΟΗΕ, το καθεστώς συνεχίζει να διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Το ίδιο όργανο δήλωσε ότι και η Ρωσία ενδέχεται να είναι ένοχη για εγκλήματα πολέμου για επιθέσεις εναντίον αμάχων και μη στρατιωτικών υποδομών».

«Στη Λιβύη, τη Ρωσία και τον πληρεξούσιό της, η Ομάδα Wagner τροφοδότησε τη σύγκρουση για να προωθήσει τους γεωπολιτικούς στόχους της Ρωσίας και να δημιουργήσει μια μόνιμη βάση στη Βόρεια Αφρική, απειλώντας ενδεχομένως τα συμφέροντά μας και τα συμφέροντα των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παροτρύνουν έντονα την απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη».

«Βρισκόμαστε τώρα σε μια κρίσιμη συγκυρία στη Λιβύη - με προσεκτική αισιοδοξία για μια νέα ενδο-Λιβυκή πολιτική διαδικασία που διευκολύνεται από τον ΟΗΕ. Γνωρίζουμε ότι η Μόσχα μπορεί να επιδιώξει να εκτροχιάσει αυτές τις προσπάθειες. Επομένως, καλούμε την Τουρκία να υποστηρίξει ενεργά τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ και να συνεχίσει να εργάζεται μέσω καθιερωμένων διεθνών και μηχανισμών της συμμαχίας και όχι με μονομερείς συμφωνίες. Εάν η Τουρκία επιδιώξει να είναι μια θετική επιρροή στην περιοχή, τα συμφέροντά της θα εξυπηρετηθούν καλύτερα ευθυγραμμίζοντας το όραμα της διεθνούς κοινότητας για ειρήνη. Πρέπει όλοι να υποστηρίξουμε τις φωνές της Λιβύης που επιδιώκουν τον τερματισμό της σύγκρουσης, με πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Λιβύης».

«Στον αγώνα κατά του ISIS - και στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και σε άλλα μέρη του κόσμου όπου οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ προωθούν τη συλλογική μας ασφάλεια - οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία είναι βασικοί εταίροι ο ένας για τον άλλο. Αυτή η συνεργασία εξυπηρετεί τόσο τα συμφέροντά μας, όσο και εκείνα των άλλων 28 Συμμάχων μας».

«Εκτός από τις διεθνείς αρένες στους οποίους είμαστε συνεργάτες, όπως γνωρίζετε όλοι, οι αμερικανικές και τουρκικές επιχειρηματικές κοινότητες συνεργάστηκαν για θετικά αποτελέσματα και στις δύο χώρες μας».

«Το οικονομικό Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (ΥΦΑ) των ΗΠΑ συμβάλλει στην οικονομική διαφοροποίηση της Τουρκίας. Η Τουρκία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας εξαγωγών ΥΦΑ των ΗΠΑ στην Ευρώπη το 2020. Αυτό μειώνει την εξάρτηση της Τουρκίας από ρωσικές και ιρανικές πηγές ενέργειας, διασφαλίζοντας παράλληλα την Τουρκία να εισάγει πόρους υδρογονανθράκων σε τιμές αγοράς».

«Εγώ και οι συνεργάτες μου στην τουρκική κυβέρνηση κατανοούμε ότι ο ιδιωτικός τομέας μας είναι πρόθυμος να δημιουργήσει στενές συνεργασίες στο μέλλον».

Ακολούθως ο Biegun, σημειώνει ότι προκειμένου να αξιοποιήσουν οι δυο χώρες την  σχέσης τους, πρέπει να εργαστούν από κοινού για να αντιμετωπίσουν και ξεπεράσουν  τους ακόλουθους τομείς θεμελιώδους διαφωνίας:

«Όταν η Τουρκία προμηθεύτηκε το σύστημα αεροπορικής άμυνας της Ρωσίας S-400 τον Ιούλιο του 2019, αυτό πρόσθεσε σημαντική τριβή στη σχέση. Το S-400 είναι ουσιαστικά ασυμβίβαστο με τα συστήματα του ΝΑΤΟ, και ιδιαίτερα με την ιδρυτική ιδιότητα της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35. Ως αποτέλεσμα, η Τουρκία έχει ανασταλεί από τη συνεργασία F-35».

«Έχουμε επίσης εκφράσει βαθιά ανησυχία για την αύξηση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η σύγκρουση μεταξύ των συμμάχων μας του ΝΑΤΟ, Τουρκία και Ελλάδα, ωφελεί μόνο τους κοινούς αντιπάλους που επιδιώκουν να σπείρουν διχοτόμηση και διατλαντική διχοτόμηση. Προτρέπουμε την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές θαλάσσιες επιχειρήσεις και τα μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή».

«Τις τελευταίες ημέρες, καλωσορίσαμε τις ενέργειες αποκλιμάκωσης της Άγκυρας, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής τουρκικών πλοίων από περιοχές που υπόκεινται σε ανταγωνιστικές αξιώσεις (areas subject to competing claims). Ελπίζουμε να δούμε συνεχείς διμερείς συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας για περαιτέρω μείωση των εντάσεων και ενθαρρύνουμε τις δύο χώρες να συνεχίσουν να εργάζονται μέσω του ΝΑΤΟ για μια τεχνική συμφωνία για μέτρα απαγόρευσης της εμπλοκής. Οι χώρες της περιοχής πρέπει να επιλύσουν τις διαφωνίες τους διπλωματικά και ειρηνικά».

«Γενικότερα για τα  θαλάσσια ζητήματα, εξακολουθούμε να ανησυχούμε βαθιά για τις δραστηριότητες γεώτρηση Τουρκίας στα ύδατα της Κύπρου. Μια τέτοια δραστηριότητα συνεχίζει επίσης να αυξάνει απαράδεκτα τις εντάσεις. Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν λαμβάνουν θέση για το πώς άλλες χώρες οριοθετούν τα θαλάσσια σύνορά τους, αυτό πρέπει να γίνει μέσω ειρηνικού διαλόγου και όχι μέσω προκλητικής, μονομερούς δράσης».

«Διαφωνούμε για  τους συνεχιζόμενους δεσμούς της Τουρκίας στα υψηλότερα επίπεδα με τη Χαμάς - μια τρομοκρατική οργάνωση που έχει οριστεί από τις ΗΠΑ - η οποία βλάπτει τη θέση της Τουρκίας στη διεθνή κοινότητα».

«Τέλος, εξακολουθούμε να ανησυχούμε σοβαρά για τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων κατηγοριών ηγετών από την κοινωνία των πολιτών, των μέσων μαζικής ενημέρωσης, της πολιτικής αντιπολίτευσης και των επιχειρήσεων, καθώς και των παρατεταμένων προδικαστικών κρατήσεων. Τα δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης, της ειρηνικής συνάθροισης και του συνεταιρίζεσθε είναι θεμελιώδεις αξίες για οποιαδήποτε δημοκρατία. Αυτές οι ελευθερίες είναι επίσης σημαντικές για τη ζωτικότητα της Τουρκίας και την ανάπτυξή της ως μια ζωντανή οικονομία βασισμένη στη γνώση.

Ενθαρρύνω τους Τούρκους εταίρους μας να λάβουν σοβαρά υπόψη αυτές τις ανησυχίες, αλλά και να κατανοήσουν ότι προέρχονται από έναν Σύμμαχο και έναν φίλο που επιδιώκει να διατηρήσει και να εμβαθύνει τη σχέση μας σε κάθε διάσταση. Αλλά αυτό θα επιτευχθεί καλύτερα με την επιβεβαίωση των κοινών συμφερόντων και των κοινών αξιών που μας ενώνουν τα τελευταία 70 χρόνια».

Keywords
ηπα, κυπρος, εκλογες ηπα, ηπα, εν λόγω, νατο, ρωσία, ελλαδα, twitter, αθηνα, nato, turkey, steps, https, μετάφραση, isis, επιρροή, σθεναρά, λύση, οηε, λιβυη, αποσυρση, νέα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , δημοκρατικη συμμαχια, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, αποσυρση αυτοκινητων 2011, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, κοινωνια, αποτελεσματα, μετάφραση, χωρες, ρωσία, αφρικη, αφγανισταν, γνωση, δημοκρατια, ηττα, ιραν, ιρακ, κυπρου, οηε, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, φυσικο αεριο, steps, turkey, αγκυρα, αυξηση, αισιοδοξια, αμυνα, ασαντ, βορεια, γινει, γινεται, εγκληματα, ειρηνη, εκστρατεια, εμφυλιος πολεμος, εμφυλιος, ενεργα, εν λόγω, επιρροή, επτα, ευρωπη, ιδιο, ηνωμενες πολιτειες, κυβερνηση, λύση, μειωση, μοσχα, νατο, ομαδα, οπισθοδρομηση, οραμα, ουασιγκτον, ουσιαστικα, ωφελει, πηγες ενεργειας, πληρεξουσιο, ρολο, σθεναρά, συρια, τουρκια, φυσικο, ασφαλεια, δικαιωματα, εξαρτηση, εξεταστικη, εννεα, https, ιδιαιτερα, isis, nato, ομαδες, πηγες, θετικα
Τυχαία Θέματα