Axios:Οι ΗΠΑ ζήτησαν ενεργειακή βοήθεια από το Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν  ζήτησε από το Ισραήλ πριν από τρεις εβδομάδες εάν θα μπορούσε να βοηθήσει στην άμβλυνση πιθανών ελλείψεων φυσικού αερίου στην Ευρώπη εν όψει μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δήλωσε ένας ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος σύμφωνα με την ιστοσελίδα Axios.

Όπως σημειώνεται, η προσέγγιση των ΗΠΑ προς το Ισραήλ ήταν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της κυβέρνησης Μπάιντεν να προετοιμαστεί για ένα σενάριο όπου ένας πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει τη Ρωσία

σε διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή ενεργειακή κρίση.

Αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ λένε ότι η διακοπή του ενεργειακού εφοδιασμού που διέρχεται από την Ουκρανία θα επηρεάσει περισσότερο τις αγορές φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

 Ένας ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε στον Barak Ravid, συγγραφέα του Axios από το Τελ Αβίβ ότι πριν από αρκετές εβδομάδες, αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πλησίασαν το Υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ και ρώτησαν εάν θα ήταν δυνατό να αυξηθεί η παραγωγή φυσικού αερίου του Ισραήλ.

«Οι αμερικανοί αξιωματούχοι ήθελαν να ελέγξουν την πιθανότητα ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να παραδώσει περισσότερο φυσικό αέριο στην Αίγυπτο προκειμένου να το επεξεργαστεί εκεί σε υγρό φυσικό αέριο και να το στείλει στην Ευρώπη», είπε ο Ισραηλινός αξιωματούχος.

Το ισραηλινό υπουργείο ρώτησε την Delek Group, μια ισραηλινή εταιρεία που είναι εταίρος του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού Chevron, εάν θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή φυσικού αερίου, δήλωσε  μια πηγή στο Αxios.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ο ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι η κίνηση δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη κυρίως επειδή η ποσότητα φυσικού αερίου που μπορεί να προσθέσει το Ισραήλ στις τρέχουσες παραδόσεις του στην Αίγυπτο είναι σχετικά μικρή και δεν θα βοηθούσε πολύ στην αντιμετώπιση των αναγκών της Ευρώπης.

Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε επίσης, στο πλαίσιο της κρίσης στην Ουκρανία, πως η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεργάζεται με χώρες και εταιρείες σε όλο τον κόσμο για να διασφαλίσει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και να μετριάσει τα σοκ τιμών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις ΗΠΑ και τις παγκόσμιες οικονομίες.

«Εργαζόμαστε για να εντοπίσουμε επιπλέον όγκους μη ρωσικού φυσικού αερίου από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ συνομιλούν με μεγάλους παραγωγούς φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο και με προμηθευτές υγρού φυσικού αερίου για να κατανοήσουν την ικανότητα και την προθυμία τους να αυξήσουν προσωρινά την παραγωγή φυσικού αερίου και να διαθέσουν αυτούς τους όγκους σε ευρωπαίους αγοραστές.

Keywords
Τυχαία Θέματα