BP, Eni και SOCAR κέρδισαν άδειες εξερεύνησης αερίου στην ΑΟΖ Ισραήλ

Το Υπουργείο Ενέργειας και Υποδομών του Ισραήλ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα δύο από τους τέσσερις διαγωνισμούς για μια σειρά αδειών έρευνας και γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της χώρας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Globes,  τους διαγωνισμούς για την περιοχή I κέρδισαν μια κοινοπραξία της Delek Group Ltd. της μονάδας NewMed Energy (TASE: NWMD), η BP και η SOCAR (Κρατική Εταιρεία

Πετρελαίου της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν). ). Η SOCAR θα είναι ο χειριστής. Η περιοχή I βρίσκεται δυτικά του κοιτάσματος πετρελαίου Karish της Energean.

Τους διαγωνισμούς για την περιοχή R κέρδισε μια κοινοπραξία της Ratio Oil Exploration Ltd. (TASE: RATI.L ), της Dana Petroleum (που συνεργάζεται στη Βόρεια Θάλασσα με τη μονάδα Delek Ithaca) και η ταλική πετρελαϊκή εταιρεία Eni. Η Eni θα είναι ο χειριστής. Η περιοχή R βρίσκεται νοτιοδυτικά του πεδίου Λεβιάθαν.

Συνολικά, οι έξι εταιρείες κέρδισαν 12 διαγωνισμούς εξερεύνησης, με τέσσερις από τις εταιρείες (BP, SOCAR, Eni και Dana) να είναι νέες στην ισραηλινή υπεράκτια εξερεύνηση. Το Υπουργείο Ενέργειας και Υποδομών δήλωσε ότι «εάν βρεθεί φυσικό αέριο στις νέες άδειες, αυτό θα οδηγήσει σε διαφοροποίηση της προσφοράς και ενίσχυση του ανταγωνισμού στην ισραηλινή οικονομία».

Το κράτος θα λάβει 15 εκατομμύρια δολάρια ως υπογραφή επιχορήγησης.

Το ενδιαφέρον ερώτημα παραμένει ποιος θα κερδίσει τους διαγωνισμούς για τα άλλα δύο μπλοκ. Οι πλειοδότες για αυτά τα μπλοκ περιλαμβάνουν την Energean και τον Aharon Frankel, τον μεγαλύτερο μέτοχο της Tamar Petroleum (TASE: TMRP), οι οποίοι υπέβαλαν προσφορές ως μέρος χωριστών κοινοπραξιών. Πηγές ενημερώνουν την «Globes» ότι δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία για συζητήσεις για τα άλλα δύο μπλοκ.,

Η ελπίδα στηρίχτηκε σε αυτούς τους δύο διαγωνισμούς

Το Υπουργείο Ενέργειας και Υποδομών του Ισραήλ εναποθέτει μεγάλες ελπίδες σε αυτούς τους διαγωνισμούς στο πλαίσιο των σχεδίων του για την προσέλκυση νέων διεθνών εταιρειών για να ξεκινήσουν τις ισραηλινές επιχειρήσεις. Όπως σημειώνει η Globes, η είσοδος της Eni, της SOCAR και της BP είναι πράγματι μια πολλά υποσχόμενη εξέλιξη όσον αφορά την εγχώρια αγορά και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η BP και η ADNOC (Abu Dhabi National Oil Co.) από τα ΗΑΕ βρίσκονται στη διαδικασία αγοράς του 50%. μερίδιο στη NewMed Energy. Στις αρχές του μήνα η NewMed Energy είχε ζητήσει από την BP και την ADNOC να αυξήσουν την προσφορά τους για αυτό, αλλά από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, η τιμή της μετοχής της NewMed έχει πέσει 22% και υπάρχουν ανησυχίες ότι η συμφωνία θα μπορούσε να καταρρεύσει.

Οι εταιρείες που κέρδισαν τους διαγωνισμούς θα λάβουν άδεια τριετούς διάρκειας για να διεξάγουν εξερευνητικές γεωτρήσεις. Οι εταιρείες θα μπορούν να ζητήσουν παράταση δύο ετών ενώ θα υποβάλουν σχέδιο εργασίας για γεώτρηση σε τουλάχιστον μία από τις άδειες. Μετά την εκτέλεση τουλάχιστον μίας γεώτρησης και τη συμμόρφωση με όλα τα σχέδια εργασίας, θα είναι δυνατή η παράταση της περιόδου άδειας στο σύμπλεγμα κατά άλλα δύο χρόνια, έως το πολύ επτά έτη άδειας.

Ο υπουργός Ενέργειας και Υποδομών Israel Katz δήλωσε: "Δραματικά νέα για την ισραηλινή οικονομία. Ακριβώς αυτή τη στιγμή, γιγάντιες εταιρείες εξερεύνησης φυσικού αερίου εκφράζουν εμπιστοσύνη στην ανθεκτικότητα του Ισραήλ και θέλουν να επενδύσουν εδώ. Οι νικήτριες εταιρείες έχουν δεσμευτεί σε πρωτοφανείς επενδύσεις στην εξερεύνηση φυσικού αερίου ήδη για τα επόμενα τρία χρόνια, επιδιώκοντας την ανακάλυψη νέων αποθεμάτων, ενισχύοντας έτσι την ενεργειακή ασφάλεια του Ισραήλ, ενισχύοντας τους διεθνείς δεσμούς του Ισραήλ, μειώνοντας το κόστος ζωής και παρέχοντας ενεργειακή υποστήριξη για την επιτάχυνση της μετάβασης της οικονομίας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Keywords
Τυχαία Θέματα