Bloomberg: Ποιοι Ρώσοι ολιγάρχες έβγαλαν χρήματα από Κύπρο και πόσα

Νέο δημοσίευμα αυτή την φορά από το Bloomberg βάζει την Κύπρο στο επίκεντρο αναφορικά με τους δεσμούς ρώσων ολιγαρχών με το νησί μας και την κατάσταση που επικρατεί μετά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας ως αντίδραση της εισβολής στην Ουκρανία. 

Ακολουθούν οι σημαντικότερες αναφορές του δημοσίευματος: 

Ρίξτε μια ματιά σε έναν χάρτη, και θα

διαπιστώσετε ότι η Κύπρος είναι πολύ μικρή σε σχέση με την τεράστια έκταση της Ρωσίας. Το νησί της Μεσογείου είναι μόλις 0,05% του μεγέθους της μεγαλύτερης χώρας στον κόσμο. Αλλά για το κορυφαίο 0,05% της Ρωσίας –τους ολιγάρχες και τους δισεκατομμυριούχους της– η Κύπρος είναι εξαιρετικά σημαντική. Για χρόνια στέγαζε ένα τεράστιο μερίδιο του πλούτου τους, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη  και πολύ λίγα από αυτά που κατείχαν στην ίδια την πατρίδα. Τουλάχιστον, έτσι έγινε 

Τουλάχιστον, αυό έκαναν πριν τα ρωσικά στρατεύματα στρατοπεδεύσουν στα σύνορα με την Ουκρανία. Τις τελευταίες εβδομάδες, μερικά από τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν οι πλουσιότεροι άνθρωποι της Ρωσίας έχουν εκδιωχθεί από την Κύπρο, υπό την πίεση των ρυθμιστικών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιβάλλουν κυρώσεις από τη μία πλευρά και των απαιτήσεων του Βλαντιμίρ Πούτιν για επαναπατρισμό κεφαλαίων. 

Ο Βίκτορ Ράσνικοφ μεταβίβασε τον περασμένο μήνα μερίδιο 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια από τις μεγαλύτερες χαλυβουργίες της Ρωσίας από μια εταιρεία κελύφους στην Κύπρο πίσω στην πατρίδα του, δύο εβδομάδες πριν επιβληθούν κυρώσεις από την ΕΕ. Ο μεγιστάνας του χάλυβα Alexey Mordashov έκανε μια παρόμοια κίνηση στις 28 Φεβρουαρίου, την ίδια ημέρα που του επιβλήθηκαν κυρώσεις. Μετατόπισε ρυθμίσεις για μέρος ενός μεριδίου 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη γερμανική επιχείρηση διακοπών TUI AG από μια κυπριακή οντότητα σε μία στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Πιο πρόσφατα, μια κυπριακή εταιρεία χαρτοφυλακίου για τον πρόεδρο της Novatek, Leonid Mikhelson, του μεταβίβασε μεμονωμένα το 14% περίπου του μεριδίου του ρωσικού παραγωγού φυσικού αερίου στις 17 Μαρτίου, σύμφωνα με ρυθμιστική κατάθεση τη Δευτέρα. Το κεφάλαιο ήταν ύψος  περίπου 4,8 δισεκατομμύρια δολαρίων όταν το χρηματιστήριο της Μόσχας διέκοψε τις συναλλαγές τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Δεν του έχουν επιβληθεί κυρώσεις.  

Διαβάστε επίσης: Ρώσος ολιγάρχης μετέφερε μετοχές £1,3 δισ. από την Κύπρο στις Παρθένες Νήσους

Και ακόμη και πριν από τον πόλεμο, ο Βλαντιμίρ Ποτάνιν —ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας, με περιουσία 24,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων— μετακινούσε περιουσιακά στοιχεία μακριά από το νησί. Η εταιρεία χαρτοφυλακίου του έφυγε από την Κύπρο στα τέλη του περασμένου έτους υπέρ μιας ειδικής φορολογικής ζώνης στο Βλαδιβοστόκ, που δημιούργησε ο Πούτιν για να ενθαρρύνει τους πλούσιους να φέρουν τα χρήματά πίσω σπίτι. Δεν του έχουν επιβληθεί κυρώσεις.  

Καθώς η Ρωσία γίνεται ολοένα και πιο παρία στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι δισεκατομμυριούχοι που έχουν από καιρό προστατεύσει την περιουσία τους στο εξωτερικό ξαφνικά έχουν πολύ λιγότερες επιλογές για το πού να βάλουν τα χρήματά τους. Ο επαναπατρισμός περιουσιακών στοιχείων σε μια χώρα που κινείται προς την οικονομική καταστροφή, θέτοντάς τα στην εξουσία του Πούτιν, είναι μια τρομερή πρόταση. Αλλά το ίδιο ισχύει και για τη διατήρησή τους στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο ή σε δικαιοδοσίες της ΕΕ, όπως η Κύπρος ή η Καραϊβική, όπου αντιμετωπίζουν παγώματα, αποκλεισμούς ή πιθανώς κατασχέσεις.  

Διαβάστε επίσης: Κυπριακή εταιρεία Ρώσου ολιγάρχη πούλησε μετοχές εννέα ημέρες πριν την εισβολή

Το καλύτερο στοίχημά τους είναι κάπου σχετικά ουδέτερο, σημειώνει ο Ronen Palan, καθηγητής και ειδικός σε φορολογικούς παραδείσους στο City University London. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ήδη ενισχύσει το ποσό των ρωσικών χρημάτων που εισρέουν στο Ντουμπάι, η κυβέρνηση του οποίου έχει ζητήσει μια «ειρηνική» λύση στη σύγκρουση. Το Χονγκ Κονγκ είναι μια άλλη πιθανότητα, αν και η μακρά σκιά του Κινέζου Σι Τζινπίνγκ είναι μια πιθανή απειλή για τον πρωταρχικό στόχο της εξώθησης των Ρώσων. Άλλα σημεία περιλαμβάνουν τον Μαυρίκιο και τις Μαλδίβες.  «Ο κύριος λόγος για τον οποίο οι πλούσιοι στη Ρωσία βγάζουν χρήματα είναι για να προστατεύσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία», είπε ο Palan. «Δεν είναι τόσο πολύ η φοροαποφυγή, όσο το σκεφτόμαστε στη Δύση». 

Περίπου 20 Ρώσοι κατατάσσονται στους 500 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Συνολικά έχουν περιουσία 261 δισεκατομμυρίων δολαρίων, περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς έχουν χρησιμοποιήσει κυπριακές εταιρείες χαρτοφυλακίου για τα κύρια περιουσιακά τους στοιχεία, σύμφωνα με καταθέσεις. Η Ρωσία έχει εμπλακεί στον πολιτισμό και την οικονομία του νησιού εδώ και δεκαετίες, από τότε που στήριξε την ελληνοκυπριακή πλειοψηφία της χώρας κατά τη διαίρεση της. Έχει ακμάσει ως καταφύγιο χάρη στους χαμηλούς φόρους, την ένταξη στην ΕΕ και ένα νομικό σύστημα που βασίζεται στο αγγλικό κοινό δίκαιο.  Μια χούφτα από  δισεκατομμυριούχους έχουν μετοχές στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους ή αλλού στην Καραϊβική, μια περιοχή δημοφιλής για την αυστηρή μυστικότητά της. 

Ο Roman Abramovich χρησιμοποίησε εταιρείες κελύφους στην Καραϊβική, συμπεριλαμβανομένης της BVI και των Νήσων Κέιμαν, και μια αυστριακή τράπεζα για να επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε αμερικάνικα hedge funds και εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, σύμφωνα με τους New York Times, σύμφωνα με τους οποίους η Concord Management στο Tarrytown της Νέας Υόρκη , διευκόλυνε πολλές από τις συναλλαγές. 

Ο Αμπράμοβιτς ανέλαβε τον άμεσο έλεγχο τον περασμένο μήνα του μεριδίου του 445 εκατομμυρίων δολαρίων στη χαλυβουργία Evraz PLC με έδρα το Λονδίνο, μεταφέροντας μετοχές από μια εταιρεία συμμετοχών BVI και στα χέρια του. Το Ηνωμένο Βασίλειο του επέβαλε κυρώσεις στις 10 Μαρτίου. Οι κινήσεις ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προκλήσεις καθώς αυξάνονται οι κυρώσεις: οι γερμανικές αρχές δήλωσαν την Παρασκευή ότι εμπόδισαν τη μεταφορά του Μορντάσοφ στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους ενώ διερευνούν τη συμφωνία. Από την πλευρά του, ο Mordashov χαρακτήρισε τον πόλεμο της Ουκρανίας «τραγωδία» και είπε ότι δεν καταλαβαίνει γιατί του επιβλήθηκαν κυρώσεις.  

Οι εκπρόσωποι των Mordashov και Abramovich αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Ένας εκπρόσωπος του Rashnikov δεν απάντησε στα αιτήματα για σχολιασμό. Την εποχή που μετέφερε το μερίδιό του στη Magnitogorsk Iron &Steel Works, η εταιρεία είπε ότι η Κύπρος γινόταν «λιγότερο ελκυστική» για ρωσικές επενδύσεις και ότι ο Rashnikov ήθελε να χρησιμοποιήσει νομικά και ρυθμιστικά πλεονεκτήματα στην πατρίδα του. 

 Η Magnitogorsk Iron &Steel Works δήλωσε στις 18ης Μαρτίου ότι οι κυρώσεις κατά του Rashnikov είναι "αβάσιμες και άδικες".  

Διαβάστε επίσης:  Διασυνδέσεις Αμπράμοβιτς με εταιρείες Κύπρο &το «χωριό της Τσέλσι» κατεχόμενα

 

Πράγματι, κατά κάποιο τρόπο οι κυρώσεις βοηθούν την απαίτηση του Πούτιν για τους πλουσιότερους να φέρουν στην πατρίδα τους τον μεγάλο τους πλούτο . Το τελεσίγραφό του χρονολογείται από την εισβολή στην Κριμαία το 2014, όταν ένας αρχικός γύρος κυρώσεων σε ολιγάρχες και δισεκατομμυριούχους βοήθησε στη θέσπιση νόμων γύρω από τη λεγόμενη αποεξαίρεση.  

Keywords
Τυχαία Θέματα