Bullying:«Κραυγή αγωνίας για όσα συμβαίνουν στα σχολεία»-«Χάσαμε ανθρώπους»

Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών τέθηκε σήμερα η πρόταση νόμου με στόχο τη θέσπιση ιδιώνυμων αδικημάτων εκφοβισμού (bullying) και ειδικότερα του σχολικού, εργασιακού και εκφοβισμού στο στράτευμα και στον αθλητισμό.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής παρέστησαν αρκετά εμπλεκόμενα μέρη, όπως το Υπουργείο Υγείας, Υφυπουργείο Πρόνοιας, Αστυνομία, Εθνική Φρουρά, συντεχνίες και σύνδεσμοι καθηγητών και γονέων, ωστόσο οι πλείστοι ζήτησαν χρόνο πριν τοποθετηθούν καθώς έλαβαν το προτεινόμενο νομοσχέδιο μόλις χθες.

Αρχικά, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Τορναρίτης ανέφερε ότι η Κύπρος

πρωτοπορεί σήμερα με την κατάθεση της συγκεκριμένης πρότασης. Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου σημείωσε ότι η ποινικοποίηση των κακοποιητικών συμπεριφορών ως απάντηση είναι επιβεβλημένη.

Εξήγησε ότι η πρόταση νόμου προνοεί ποινή φυλάκισης 12 μηνών και 2000 ευρώ για τον σχολικό εκφοβισμό. «Πλέον δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τους όρους θύτης και θύμα αλλά ως το άτομο που κάνει το bullying».

Τόνισε ότι ο εργασιακός εκφοβισμός εξειδικεύεται ως επαναλαμβανόμενη κίνηση. «Στον αθλητισμό και στο στράτευμα προτείνεται ποινή φυλάκισης και χρηματικό πρόστιμο».

Η κα. Δημητρίου εξήγησε ότι ο εκφοβισμός στο στράτευμα είναι κάθε συμπεριφορά που εκ φεύγει από το πνεύμα πειθαρχίας και αποσκοπεί στον εξευτελισμό. 
Σημείωσε ότι αφαιρέθηκε από την πρόταση νόμου, η ποινικοποίηση νόμου στους θεατές της πράξης εκφοβισμού.

Από πλευράς του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασουρτίδης ανέφερε ότι ο νόμος είναι αναγκαιότητα για τις σημερινές συνθήκες. «Το κείμενο είναι πληρέστατο και διασκεδάσει τις ανησυχίες. Είναι έτοιμο για να πάει για ψήφιση».

Συμπλήρωσε ότι η πρόταση ποινικοποιεί το αδίκημα. «Οτιδήποτε άλλο προληπτικό νομοθέτημα ή μέτρο εξακολουθεί να υφίσταται. Στην Κύπρο είναι υπεύθυνοι όσοι είναι πάνω των 14 ετών. Υπάρχει ένα τεράστιο πεδίο για πρόληψη. Η ποινή είναι το έσχατο μέτρο».

Ακόμη, ανέφερε ότι στην Αμερική μέσω της τεχνικής νοημοσύνης μαθητές έκαναν προσομοίωση το πρόσωπο μαθήτριας και δημιούργησαν βίντεο με σεξουαλικές πράξεις.

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφερε ότι δεν ενημερώθηκαν ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο, ωστόσο καλωσόρισαν τις δύο προτάσεις νόμου.

Πρόσθεσε ότι η απόδειξη του αδικήματος πρέπει να τεκμηριώνεται πέραν πάσης αμφιβολίας.

Ακόμη, είπε ότι η πρόταση καλύπτει τις βασικές μορφές εκφοβισμού. «Δίνουμε προτεραιότητα στον σχολικό εκφοβισμό. Είναι δύσκολο να αποδειχθεί στο δικαστήριο η πρόθεση του εκφοβισμού».

Πρόσθεσε ότι ο νόμος εμπλέκει πολλές υπηρεσίες. «Προτείνουμε τη συμπερίληψη πρόνοιας με την οποία οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες να εκδίδουν έναν κώδικα συμπεριφοράς».

Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας εξήγησε ότι έλαβαν μόλις χθες την πρόταση. «Σημειώνουμε θετικά την ενοποίηση των προτάσεων νόμου. Επιφυλασσόμαστε να δώσουμε γραπτώς τις προτάσεις μας».

Σε παρέμβαση της η Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι είναι αδικαιολόγητο να στάλθηκε χθες η πρόταση νόμου.

Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας υπογράμμισαν ότι «ο ορισμός είναι πολύ πλατύς. «Πρέπει να τον μελετήσουμε και να ληφθεί μια σειρά δράσεων».

Επεσήμαναν ότι το θέμα τους απασχολεί για χρόνια. «Τα παιδιά θύτες πολύ συχνά είναι και θύματα ή μπορεί να έχουν διάφορα προβλήματα. Χρειάζεται ένα θεραπευτικό πλαίσιο».

Η Αννίτα Δημητρίου παίρνοντας το λόγο διερωτήθηκε γιατί δεν έχει προχωρήσει εδώ και τρία χρόνια, η νομοθεσία περί πρόληψης, καλώντας την Υπουργό Παιδείας να τοποθετηθεί. «Είναι απαράδεκτο όταν η Βουλή αποφασίζει ένα νόμο, να μην εφαρμόζεται», δήλωσε.

Τι γίνεται στην Εθνική Φρουρά

Ο νομικός Ηλίας Στεφάνου διερωτήθηκε ποια θα πρέπει να είναι η συμπεριφορά σε ένα ΟΥΚ. Σημείωσε ότι οι στρατιωτικοί γνωρίζουν πώς θα συμπεριφερθούν σε έναν ΟΥΚ ή σε ένα απλό στρατιώτη.

Από πλευράς της Εθνικής Φρουράς, ο Λοχαγός Σταυρός Κούρρης σημείωσε ότι στο νομοσχέδιο εμπεριέχονται διαφορετικές διατάξεις για το στράτευμα. «Λάβαμε το νομοσχέδιο τη Δευτέρα το μεσημέρι και χρειαζόμαστε χρόνο για να τοποθετηθούμε. Θα σας ενημερώσουμε γραπτώς».

Ο κ. Αναστασιάδης εκ μέρους της Αστυνομίας ανέφερε ότι μόλις χθες έλαβαν τον νόμο και χρειάζονται χρόνο για να τον μελετήσουν, ενώ η εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας τόνισε ότι είναι σκόπιμο να υπάρχει ένα θεραπευτικό μέτρο μέσα στο νόμο εκτός από το ποινικό αδίκημα.

Η Εκπρόσωπος της Επίτροπου των Δικαιωμάτων του Παιδιού, ανέφερε ότι η Επίτροπος εκφράζει επιφυλάξεις κατά πόσο θα πρέπει να εμπλέκεται η αστυνομία στον σχολικό εκφοβισμό και στο ενδεχόμενο ποινικοποίησης κάθε συμπεριφοράς.

«Μελέτες που έγιναν για τον σχολικό εκφοβισμό δεν αναφέρουν την ποινικοποίηση ως μέτρο αντιμετώπισης του φαινομένου. Θα δούμε τη νομοθεσία και θα σας στείλουμε τις θέσεις μας».

Ο Εκπρόσωπος της Ψυχιατρικής Κλινικής Κύπρου, ανέφερε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η διακριτή αντιμετώπιση της συμπεριφοράς. «Καταθέσαμε αναλυτικό υπόμνημα. Να μην παραμεληθεί η πρόληψή θεραπείας», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ κ. Ταλιαδώρος ανέφερε ότι μπορεί στους εκπαιδευτικούς να δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα παρά να επιλυθούν.
«Η επίλυση των ζητημάτων πρέπει να είναι μέσα από τον παιδαγωγικό τρόπο».

Εξήγησε ότι υπάρχει προβληματισμός γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο να ποινικοποιηθεί η συμπεριφορά μέσα στη σχολική μονάδα. Επεσήμανε ότι υπάρχει bullying και από τους υφιστάμενους καθηγητές προς τους προϊστάμενους τους.

Η Εκπρόσωπος της επιτρόπου Διοικήσεως ανέφερε ότι το φαινόμενο υπάρχει και είναι σοβαρό. «Υπάρχουν πρωτόκολλα και το σχέδιο πρόληψης και καταστολής. 

Η Μύρια Βασιλείου εκ μέρους της ΠΟΕΔ ανέφερε ότι η πολιτεία πρέπει να επενδύσει στα θέματα πρόληψης. «Υπάρχει προβληματισμός προς την τεκμηρίωση της εν λόγω συμπεριφοράς και προβληματιζόμαστε γιατί μπορεί να αλυσώσει τον παιδαγωγικό ρόλο των εκπαιδευτικών».

Επιπλέον, ανέφερε ότι απουσιάζει το θέμα με τις ευθύνες που μπορεί να έχουν οι γονείς και η οικογένεια. «Τι θα γίνε μετά την ποινή», διερωτήθηκε.

Η Εκπρόσωπος της ΣΕΚ ανέφερε ότι ο νόμος αγγίζει το θέμα του εργασιακού εκφοβισμού. «Θα ήταν σημαντική η παρουσία του Υπουργείου Εργασίας. Το Υπουργείο απορρίπτει περιστατικά που καταγγέλλονται λόγω του φύλου».

Ο Σύνδεσμος των Γονείς Μέσης Εκπαίδευσής, σημείωσε ότι «εμείς οι γονείς δεν θέλουμε να βλέπουμε το παιδί μας να καταδικάζεται αλλά από την άλλη θα πρέπει να υπάρχουν νομοθεσίες που λειτουργούν αποτρεπτικά. Θέλουμε να μην καθυστερήσει η ψήφιση του νόμου. Υπάρχει κραυγή αγωνίας για το τι συμβαίνει στα σχολεία».

Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΜ ανέφερε ότι πρώτα πρέπει να αντιμετωπιστεί παιδαγωγικά και μετά νομικά, ενώ ο Πρόεδρος της συντεχνίας Ισότητα κ. Λοιζίδης ζήτησε από τη Βουλή να προχωρήσει άμεσα με την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Την άποψη ότι ο εργασιακός εκφοβισμός πρέπει να εξαιρεθεί από τον νόμο, εξέφρασε η εκπρόσωπος της ΟΕΒ Χαρά Κυριάκου. «Πρέπει να δοθεί κάποια άλλη πρόνοια παρά να τον παντρέψουμε με τον σχολικό εκφοβισμό».

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ κ. Λεωνίδου ανέφερε ότι υπάρχει σχολικός εκφοβισμός όμως διερωτήθηκε τι επιδιώκεται από την εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου.

Ένα στα τέσσερα παιδιά είναι θύμα bullying, ανέφερε η βουλευτής Φωτεινή Τσιρίδου. «Είμαστε γονείς παιδιών και βλέπουμε ότι τα φαινόμενα είναι πολύ ανησυχητικά. Πρέπει να προχωρήσουμε με τη νομοθεσία έτσι ώστε να γίνει πράξη».

Καταληκτικά, η Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι «δεν αποτελεί λύση το να μην κάνουμε τίποτα. Σκοπός δεν είναι να φυλακίζονται παιδιά. Φτάσαμε στο σημείο να χάσουμε ανθρώπινες ζωές».

Ακόμη, ανέφερε ότι στόχος είναι να καταλήξουν το συντομότερο δυνατό έτσι ώστε να πάει στην Ολομέλεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα