CNN για βύθιση Moskva: Τι ακριβώς έγινε με τη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου

Η ναυαρχίδα του Ρωσικού Στόλου, το καταδρομικό με κατευθυνόμενους πυραύλους Moskva βρίσκεται από σήμερα το πρωί στον βυθό της Μαύρης Θάλασσας.

Το αν βρίσκεται εκεί ως θύμα ουκρανικών πυραύλων, ρωσικής ανικανότητας, κακής τύχης ή συνδυασμός και των τριών είναι ασαφές, σημειώνει σε σχετικό άρθρο το CNN. Το σίγουρο, όμως, είναι ότι η μεγαλύτερη απώλεια πολεμικού πλοίου τα τελευταία 40 χρόνια θα εγείρει ανησυχητικά ερωτήματα όχι μόνο για τη Μόσχα, αλλά και για τους στρατιωτικούς σχεδιαστές σε όλο τον κόσμο.

Τι προκάλεσε

τη βύθιση;

Το πλοίο βυθίστηκε στα ανοιχτά των ακτών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα την Πέμπτη.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι μια πυρκαγιά άγνωστης προέλευσης πυροδότησε τα αποθηκευμένα πυρομαχικά του πλοίου και οι εκρήξεις  προκάλεσαν δομικές ζημιές στη Μόσχα. Λέει ότι το πολεμικό πλοίο στη συνέχεια βυθίστηκε εν μέσω θαλασσοταραχής καθώς ρυμουλκούνταν σε κοντινό λιμάνι.

Η Ουκρανία λέει ότι έπληξε τη Μόσχα με αντιπλοϊκούς πυραύλους κρουζ και ότι αυτοί πυροδότησε τη φωτιά που πυροδότησε τα πυρομαχικά.

Αμερικανοί και δυτικοί αμυντικοί αξιωματούχοι φαίνεται να ευνοούν το ουκρανικό αφήγημα.

Οι ΗΠΑ πιστεύουν με «μέτρια σιγουριά» ότι η εκδοχή της Ουκρανίας για τα γεγονότα είναι ακριβής, δήλωσε στο CNN μια πηγή που γνωρίζει τις τελευταίες πληροφορίες.

Το Moskva ήταν οπλισμένο με μια σειρά αντιπλοίων και αντιαεροπορικών πυραύλων, καθώς και τορπίλες, ναυτικά πυροβόλα όπλα και συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, που σημαίνει ότι θα είχε τεράστιες ποσότητες εκρηκτικών.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που ένα πλοίο αυτού του μεγέθους χάθηκε σε πόλεμο;

Το αργεντίνικο καταδρομικό General Belgrano τορπιλίστηκε και βυθίστηκε από το βρετανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο HMS Conqueror στις 2 Μαΐου 1982, κατά τη διάρκεια του πολέμου των Νήσων Φώκλαντ.

Το General Belgrano και το Moskva είχαν παρόμοιο μέγεθος -- το καθένα είχε μήκος περίπου 600 πόδια (182 μέτρα) και εκτόπιζε 12.000 τόνους -- αν και το πλήρωμα των περίπου 1.100 ατόμων στο General Belgrano ήταν υπερδιπλάσιο από το πλήρωμα του Moskva περίπου 500 ατόμων .

Η Ρωσία δεν έχει αποκαλύψει τον αριθμό των θυμάτων που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς του Moskva και της επακόλουθης βύθισης. Συνολικά 323 μέλη του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους όταν ο Στρατηγός Belgrano κατέβηκε.

Τι σημαίνει η απώλεια tτου Moskva  για τη ρωσική πολεμική προσπάθεια;

Η μεγαλύτερη επίδραση μπορεί να είναι στο ρωσικό ηθικό. Ως ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το Moskva ήταν ένα από τα πιο ορατά πλεονεκτήματά του στον πόλεμο της Ουκρανίας. Αν και η Μόσχα διαχειρίζεται προσεκτικά τα νέα για τον πόλεμο στη Ρωσία, θα είναι δύσκολο να κρύψει την ξαφνική απουσία ενός τόσο μεγάλου πλοίου.

Και η απώλειά του θα εγείρει αμφιβολίες για τις πολεμικές ικανότητες της Ρωσίας, είτε οφείλεται σε εχθρική ενέργεια είτε σε ατύχημα.

«Και οι δύο εξηγήσεις για τη βύθιση του Moskva υποδεικνύουν πιθανές ρωσικές ελλείψεις -- είτε κακή αεράμυνα ή απίστευτα χαλαρές διαδικασίες ασφάλειας και έλεγχος ζημιών στη ναυαρχίδα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας», οι αναλυτές Mason Clark, Kateryna Stepanenko και George Barros στο Ινστιτούτο για την

Έγραψαν οι Study of War στην καθημερινή τους πολεμική ενημέρωση.

Ο Καρλ Σούστερ, πρώην καπετάνιος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, είπε ότι οι αμφιβολίες έφτασαν μέχρι το Κρεμλίνο.

«Τίθενται ερωτήματα σχετικά με τη ναυτική ικανότητα 10 χρόνια αφότου (ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ) Πούτιν ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να αποκαταστήσει τις δυνατότητες, το ηθικό και τον επαγγελματισμό του ναυτικού», είπε ο Σούστερ.

«Φαίνεται ότι δεν μπόρεσε να τηρήσει καμία από τις υποσχέσεις του για καμία από τις στρατιωτικές υπηρεσίες της Ρωσίας», είπε ο Σούστερ, σημειώνοντας ότι η

Ρωσία έχει υποστεί οπισθοδρομήσεις και στη στεριά.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Η βύθιση του Moskva αποτελεί «σκληρό πλήγμα» για τις ρωσικές δυνάμεις

Οι αναλυτές είναι διχασμένοι σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχει η βύθιση στη ρωσική εισβολή.

Οι αναλυτές του ISW το βλέπουν ως ένα σχετικά ασήμαντο χτύπημα, λέγοντας ότι το πλοίο χρησιμοποιήθηκε ως επί το πλείστον για επιθέσεις με πυραύλους κρουζ σε ουκρανικά κέντρα επιμελητείας και αεροδρόμια. Η Ρωσία έχει επίγεια συστήματα και αεροσκάφη κρούσης που μπορούν να κάνουν το ίδιο πράγμα, είπαν.

Ωστόσο, πρόσθεσαν ότι αν ήταν πράγματι ένας ουκρανικός πύραυλος που οδήγησε στη βύθιση, το ρωσικό ναυτικό θα έπρεπε να επανεξετάσει τις δραστηριότητές του, ενδεχομένως μετακινώντας πλοία μακρύτερα από το ουκρανικό έδαφος και προσαρμόζοντας την αεράμυνα τους.

Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι είπε ότι η κύρια αποστολή του Moskva ήταν η αεράμυνα για τις ρωσικές δυνάμεις στη Μαύρη Θάλασσα.

«Θα έχει αντίκτυπο σε αυτή την ικανότητα, σίγουρα βραχυπρόθεσμα», είπε ο Κίρμπι στους δημοσιογράφους.

Ένα μάθημα για την Κίνα;

Αναλυτές λένε ότι η βύθιση θα μελετηθεί προσεκτικά στην Ανατολική Ασία, ειδικά εάν επιβεβαιωθεί ότι ουκρανικοί πύραυλοι έπληξαν το πολεμικό πλοίο.

Ειδικότερα, οι αναλυτές θα αναζητήσουν οποιαδήποτε εικόνα μπορεί να προσφέρει σε οποιαδήποτε πιθανή στρατιωτική σύγκρουση που αφορά την Ταϊβάν -- το

νησί που το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα του Πεκίνου διεκδικεί ως μέρος της επικράτειάς του. Το Πεκίνο δεν έχει αποκλείσει τη χρήση βίας για να αποκτήσει τον έλεγχο της Ταϊβάν και αυτό έχει προκαλέσει εντάσεις με τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν δεσμευτεί να παρέχουν στο νησί αμυντικά όπλα.

Ο Τίμοθι Χιθ, ανώτερος ερευνητής διεθνούς άμυνας στη δεξαμενή σκέψης RAND Corp., είπε ότι το χτύπημα στη Μόσχα θα υπογραμμίσει τόσο στην Κίνα όσο και στις ΗΠΑ "την ευπάθεια των πλοίων επιφανείας" σε οποιαδήποτε πιθανή στρατιωτική σύγκρουση.

Ο Χιθ είπε ότι σε ένα τέτοιο σενάριο το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα ήθελε να κρατήσει τα πλοία επιφανείας του μακριά από την εμβέλεια των αντιπλοϊκών πυραύλων που έχει συγκεντρώσει το Πεκίνο στην ηπειρωτική Κίνα.

Η Κίνα, από την άλλη πλευρά, θα γνώριζε ότι η Ταϊβάν είχε αποκτήσει φθηνούς αντιπλοϊκούς πυραύλους παρόμοιους με αυτούς που ισχυρίζεται η Ουκρανία έπληξαν τη Μόσχα, όπως είπαν ο Χιθ και άλλοι. 

Εξαιτίας αυτού, «οποιαδήποτε πιθανή (κινεζική) εισβολή στην Ταϊβάν παραμένει μια αποστολή εξαιρετικά υψηλού κινδύνου», είπε ο Χιθ.

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές είπαν ότι η βύθιση του Moskva έχει περιορισμένη σημασία για την κατάσταση στην Ανατολική Ασία.

Ο Τόμας Σούγκαρτ, πρώην διοικητής υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που είναι τώρα αναλυτής στο Κέντρο για τη Νέα Αμερικανική Ασφάλεια, είπε ότι υπήρχαν πάρα πολλές διαφορές μεταξύ των καταστάσεων.

Τα συστήματα αεράμυνας της Moskva δεν είναι στην ίδια κατηγορία με τα πιο σύγχρονα συστήματα Aegis στα αντιτορπιλικά του αμερικανικού ναυτικού και οι ουκρανικοί πύραυλοι κατά πλοίων δεν είναι τόσο καλοί όσο οι κινεζικοί, είπε ο Shugart.

Και τα πολεμικά πλοία της σοβιετικής εποχής, όπως το Moskva, είναι χαρακτηριστικά «γνωστά για την επιθετική τους γροθιά, όχι για τα αμυντικά τους συστήματα ή τον έλεγχο των ζημιών τους», είπε ο Σούγκαρτ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
CNN,Moskva