Coradini: Σημαντικότατη η αποστολή στον Δία για εξερεύνηση ζωής

Τεράστιας επιστημονικής σημασίας χαρακτήρισε την πρώτη αποστολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) στα παγωμένα φεγγάρια του Δία για αναζήτηση ζωής, ο «πατέρας» της αποστολής Δρ Marcello Coradini, ο οποίος σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ είπε ότι πρόκειται για συναρπαστικούς προορισμούς με μεγάλους ωκεανούς  που θα μπορούσαν να φιλοξενούν περιβάλλον κατάλληλο για ζωή.

Ο Δρ Marcello Coradini, πρώην Επικεφαλής Εξερεύνησης Ηλιακού Συστήματος του ESA

και «πατέρας» αυτής της αποστολής, επέλεξε την Κύπρο και τον Κυπριακό Οργανισμό Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) για να παρακολουθήσει από την Λευκωσία την Πέμπτη, την εκτόξευση της αποστολής JUICE, ‘Jupiter Icy Moons Explorer’, που θα ξεκινήσει από το Διαστημικό Κέντρο ESA/CNES Kourou στην Γαλλική Γουιάνα και αναμένεται να φτάσει στον Δία τον Ιούλιο του 2031.

Ο Δρ. Coradini, νυν Πρόεδρος του Συμβουλίου του CSEO, είπε στο ΚΥΠΕ ότι «η αποστολή JUICE είναι ιδιαίτερης σημασίας και είμαι ενθουσιασμένος που είμαι μέρος της. Είναι μια από τις πιο φιλόδοξες και απαιτητικές διαστημικές αποστολές που έχουν επιχειρηθεί ποτέ και το επιστημονικό της δυναμικό είναι τεράστιο».

Είπε ότι η αποστολή θα προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες και έχει την δυνατότητα να απαντήσει σε μερικές από τις πιο θεμελιώδεις ερωτήσεις σχετικά με την προέλευση της ζωής στο ηλιακό μας σύστημα και πέρα από αυτό.

«Τα παγωμένα φεγγάρια του Δία, Ευρώπη και Γανυμήδης είναι ιδιαίτερα συναρπαστικοί στόχοι για εμάς καθώς έχουν τεράστιους ωκεανούς νερού που θα μπορούσαν να προσφέρουν ένα περιβάλλον κατάλληλο για ζωή», τόνισε.

Η Κύπρος έχει μοναδικές δυνατότητες για εξερεύνηση του διαστήματος

Ο Δρ. Coradini εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την αποστολή και την παρουσία του στην Κύπρο κατά την εκτόξευση.

«Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι στην Κύπρο, μια χώρα με μοναδικές δυνατότητες στην εξερεύνηση του διαστήματος, την οποία υποστηρίζω με την εμπειρία μου για την ανάπτυξη του εγχώριου διαστημικού τομέα και βιομηχανίας. Πιστεύω ότι η εξερεύνηση του διαστήματος μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία και τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι ο κ. Coradini έχει σημαντική συμβολή στη δημιουργία διαστημικών έργων στην Κύπρο. Ένα από τα εν εξελίξει έργα είναι η ανάπτυξη ενός μηχανισμού για τη μέτρηση της ηλικίας των ιζημάτων του Άρη, το οποίο κατασκευάζεται και δοκιμάζεται στην Κύπρο - σε περιοχές του Τροόδους που έχουν παρόμοια γεωλογική σύνθεση με τον Άρη - προτού σταλεί στον πλανήτη σε μελλοντική αποστολή. Η τεχνογνωσία και η εμπειρία του Δρ. Coradini στην εξερεύνηση του διαστήματος βοήθησαν το CSEO να αναπτύξει τις τεχνολογικές δυνατότητές του και να συνεισφέρει σημαντικά στην διαστημική έρευνα. Ο Δρ. Coradini σχεδιάζει νέα και σημαντικά διαστημικά έργα με το CSEO για την Κύπρο.

Δανός: Μεγάλο βήμα για αναζήτηση μικροβιακής εξωγήινης ζωής

Εξάλλου, ο Πρόεδρος του CSEO Γιώργος Δανός είπε στο ΚΥΠΕ ότι η αποστολή JUICE είναι ένα μεγάλο βήμα στην αναζήτηση μικροβιακής εξωγήινης ζωής στο ηλιακό μας σύστημα και στην κατανόηση του σχηματισμού και της εξέλιξης του συστήματος του Δία.

«Ο στόχος της εξερεύνησης των παγωμένων φεγγαριών του Δία, του Γανυμήδη και της Ευρώπης καθιστά την αποστολή ιδιαίτερα σημαντική καθώς μπορεί να απαντήσει σε ένα από τα πιο θεμελιώδη ερωτήματα της ανθρωπότητας: εάν δηλαδή υπάρχουν άλλες μορφές ζωής εκτός της Γης», τόνισε ο κ. Δανός.

Αναφερόμενος στον Δρ. Marcello Coradini είπε ότι συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη σημαντικών διαστημικών έργων στην Κύπρο.

Η αποστολή JUICE

Η αποστολή JUICE είναι ιδιαίτερα σημαντική και είναι η πρώτη του είδους της, καθώς στοχεύει στην αναζήτηση στοιχείων ζωής στην Ευρώπη, τον Γανυμήδη και την Καλλιστώ, τα τρία παγωμένα φεγγάρια του Δία. Αυτά τα φεγγάρια έχουν τεράστιους ωκεανούς νερού κάτω από τις παγωμένες επιφάνειές τους, που πιστεύεται ότι υπάρχουν εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια. Αυτοί οι ωκεανοί παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για τους αστροβιολόγους γιατί μπορεί να παρέχουν ένα κατάλληλο περιβάλλον για την ύπαρξη ζωής.

Η αποστολή θα χρησιμοποιήσει μια σειρά επιστημονικών οργάνων για τη μελέτη της γεωλογίας, της υποεπιφανειακής δομής, της σύνθεσης και της ατμόσφαιρας των τριών φεγγαριών, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στον καθορισμό μιας νέας κατοικήσιμης ζώνης στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα, καθώς και στην κατανόηση της πρώιμης ιστορία του ηλιακού μας συστήματος.

Η αποστολή JUICE θα κάνει ένα δεκαετές διαπλανητικό ταξίδι προς το σύστημα του Δία μέσω διαφόρων βαρυτικών ελιγμών γύρω από τη Γη και την Αφροδίτη πριν φτάσει εκεί τον Ιούλιο του 2031. Είναι η τελευταία αποστολή μεγάλης κλάσης στο πρόγραμμα Cosmic Vision της ESA και μια από τις πιο φιλόδοξες αποστολές στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα.

Ο Γανυμήδης το μεγαλύτερο φεγγάρι του ηλιακού μας συστήματος

Ο πρωταρχικός στόχος της αποστολής είναι ο Γανυμήδης, το μεγαλύτερο φεγγάρι στο ηλιακό σύστημα και το μόνο φεγγάρι που είναι γνωστό ότι έχει το δικό του μαγνητικό πεδίο.

Η αποστολή JUICE θα πραγματοποιήσει μια λεπτομερή μελέτη της επιφάνειας, του υπεδάφους και της μαγνητόσφαιρας του Γανυμήδη, αναζητώντας ενδείξεις για το σχηματισμό και την εξέλιξή του. Τα τρία τέταρτα της επιφάνειας του Γανυμήδη είναι πολύ αρχαία και χαρακτηρίζονται από σκούρο χρώμα. Το υπόλοιπο της επιφάνειας φαίνεται να είναι κάπως νεότερο και, μέχρι σήμερα, δεν καταλαβαίνουμε ποιες διαδικασίες συνέβαλαν στην αλλαγή του χρώματος και της μορφολογίας της.

Ο Γανυμήδης είναι ένα πλήρως διαφοροποιημένο σώμα που χαρακτηρίζεται από έναν μεταλλικό πυρήνα, έναν τεράστιο υποεπιφανειακό αλμυρό ωκεανό και έναν φλοιό πάγου ενδεικτικό ενός πλήρως εξελιγμένου πλανητικού σώματος. Το JUICE, σε τροχιά γύρω από τον Γανυμήδη, θα ρίξει φως στη σύνθεση και τη δομή της επιφάνειας και θα αποκτήσει τις απαραίτητες παραμέτρους για να εξακριβώσει την κατοικισιμότητα του υπεδάφους του. Ο Γανυμήδης έχει μια λεπτή ατμόσφαιρα που σχηματίζεται κυρίως από υδρογόνο, οξυγόνο και όζον.

Η Ευρώπη έχει ωκεανό βάθους 100 χιλιομέτρων

Η Ευρώπη έχει έναν ωκεανό κάτω από τον παγωμένο φλοιό της που εκτιμάται ότι έχει βάθος 100 χιλιομέτρων. Υπολογίζεται ότι περιέχει δύο έως τρεις φορές περισσότερο νερό από τους ωκεανούς της Γης μαζί, καθιστώντας το ένα από τα πιο υποσχόμενα μέρη στο ηλιακό μας σύστημα για αναζήτηση ζωής πέρα από τη Γη.

Ο πάγος που καλύπτει τον ωκεανό της Ευρώπης πιστεύεται ότι έχει πάχος μόνο μερικά χιλιόμετρα, γεγονός που θα μπορούσε να επιτρέψει μια συνεχή ανταλλαγή υλικών μεταξύ του ωκεανού και της επιφάνειας. Ο παγωμένος φλοιός προστατεύει τον ωκεανό από τις ισχυρές ακτινοβολίες καθιστώντας έτσι τα βάθη του πιθανή κατοικία για την ανάπτυξη βιολογικών ενώσεων.

Η αποστολή, κατά τις πολλαπλές πτήσεις της, θα μετρήσει το πάχος και τη δομή του κελύφους του πάγου της Ευρώπης, κάτι που θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν πώς αλληλεπιδρά ο ωκεανός με την επιφάνεια και ποιες διεργασίες μπορεί να συμβαίνουν κάτω από τον πάγο.

Είναι βέβαιο ότι η αποστολή θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην διαστημική εξερεύνηση και θα ρίξει φως σε ερωτήματα ζωτικής σημασίας για την ανθρωπότητα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα