Cyprus Confidential:Ο Επικεφαλής Συνδέσμου Τραπεζών σε Λίβανο & σχέση με Κύπρο

Ο Sfeir αναζήτησε το ευρωπαϊκό νησί για να ιδρύσει μια εταιρεία που κατέχει μετοχές στην Τράπεζα της Βηρυτού, πιθανώς με στόχο τη διαφύλαξη και τη συσσώρευση του πλούτου του, ενώ η χώρα, ο τραπεζικός της τομέας και οι καταθέτες βυθίζονται σε οικονομική κρίση. Στο μεταξύ, η τράπεζά του αρνήθηκε να επιστρέψει καταθέσεις σε καταθέτες στο Λίβανο.

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν αύξηση των περιουσιακών στοιχείων του Salim Sfeir

στην κυπριακή εταιρεία που κατέχει, η οποία με τη σειρά της κατέχει μετοχές στην Τράπεζα της Βηρυτού. Η αύξηση ξεκίνησε το 2016 αλλά αυξήθηκε σημαντικά στο τέλος του 2019 και του 2020 μετά την οικονομική κρίση του Λιβάνου: τα περιουσιακά του στοιχεία εκτινάχθηκαν από 37,2 εκατομμύρια δολάρια σε 45,5 εκατομμύρια δολάρια το 2019 σε ένα χρόνο, για να φτάσουν μόνο τα 55 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2020. Τα έγγραφα δείχνουν επίσης ότι τον Απρίλιο του 2019, ο Salim Sfeir, για λογαριασμό της Τράπεζας της Βηρυτού, πούλησε 500.000 μετοχές στον Salim Sfeir με την ιδιότητά του ως διευθυντής της κυπριακής εταιρείας Sfeir Bancorp Limited, με την υπογραφή του να εμφανίζεται και για τα δύο μέρη.

Η Sfeir και η Τράπεζα της Βηρυτού δραστηριοποιούνται εδώ και καιρό στη γκρίζα ζώνη και μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει να μείνουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, όπως και άλλες τράπεζες, όπως η Al-Mawarid Bank, η Bank Audi και η SGBL. Αυτά τα ονόματα έχουν συσχετιστεί με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Riad Salameh, ο οποίος αυτή τη στιγμή ερευνάται σε έξι ευρωπαϊκές χώρες για ξέπλυμα χρήματος και ο οποίος έχει εκδοθεί δύο εντάλματα σύλληψης εναντίον του στη Γαλλία και τη Γερμανία και μια Κόκκινη Ανακοίνωση από την Ιντερπόλ. 

Το όνομα του Salim Sfeir συνδέεται στενά με την Ένωση Τραπεζών και τον ρόλο της στην παρεμπόδιση του σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης του Λιβάνου, ευνοώντας τις εμπορικές τράπεζες έναντι των καταθετών. Το όνομά του εμφανίστηκε επίσης κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Λιβάνου, όταν διαδηλωτές εισέβαλαν στις τράπεζες, απαιτώντας την ανάκτηση των λεηλατημένων καταθέσεων τους.

Αυτή η έρευνα, μέρος του έργου Cyprus Confidential υπό την ηγεσία της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ), στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 250 δημοσιογράφοι από 69 μέσα ενημέρωσης σε 55 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Daraj, αποκαλύπτει πώς η Κύπρος, μέλος της ΕΕ, έχει χρησιμεύσει ως καταφύγιο για αμφισβητούμενοι παγκόσμιοι επιχειρηματίες και πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένου του Λιβανο-Ελβετού τραπεζίτη Salim Sfeir.

Keywords
Τυχαία Θέματα