Eτοιμότητα Τεχεράνης για συνεργασία με διεθνή κοινότητα για τα πυρηνικά

Το Ιράν επιβεβαίωσε εκ νέου τη Δευτέρα την ετοιμότητα του να συνεργαστεί με την πυρηνική εποπτική αρχή του ΟΗΕ, αφού ο οργανισμός ανέφερε σε έκθεσή του ότι «δεν μπορεί να διαβεβαιώσει» για τον ειρηνικό χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το πόρισμα την περασμένη εβδομάδα από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας περιέπλεξε περαιτέρω τις διπλωματικές προσπάθειες για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας ορόσημο του 2015, μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων

των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το Ιράν είναι «έτοιμο να συνεργαστεί με τον οργανισμό για να ξεκαθαρίσει τις ψευδείς και μη ρεαλιστικές αντιλήψεις σχετικά με τις ειρηνικές πυρηνικές του δραστηριότητες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Κανάνι, σε συνέντευξη Τύπου.

Η Τεχεράνη δηλώνει «ετοιμότητα να συνεχίσει την εποικοδομητική συνεργασία με τον ΔΟΑΕ», πρόσθεσε ο Κανάνι, επισημαίνοντας επίσης τις «υποχρεώσεις» του οργανισμού.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι δήλωσε ότι ελπίζει ότι το Ιράν θα ξεκινήσει τη συνεργασία το συντομότερο δυνατό.

«Είμαστε έτοιμοι, θέλουμε να συμβεί αυτό, δεν ασχολούμαστε με την επιδείνωση ή τη δημιουργία καταστάσεων, θέλουμε απλώς να διευκρινιστεί αυτό το θέμα», είπε ο Γκρόσι στους δημοσιογράφους μετά την έναρξη της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΔΟΑΕ.

«Βρήκαμε ίχνη ουρανίου σε μέρη που δεν δηλώθηκαν ποτέ, που υποτίθεται ότι δεν είχαν ποτέ πυρηνική δραστηριότητα και υποβάλλουμε ερωτήσεις», εξήγησε.

Στην έκθεσή του την περασμένη Τετάρτη, ο ΔΟΑΕ δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να παράσχει διαβεβαίωση ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι αποκλειστικά ειρηνικό.

Ο ΔΟΑΕ πιέζει το Ιράν για απαντήσεις σχετικά με την προηγούμενη παρουσία ιχνών πυρηνικού υλικού σε τρεις αδήλωτες τοποθεσίες. Το θέμα οδήγησε σε ψήφισμα που επικρίνει το Ιράν και το οποίο εγκρίθηκε στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΟΑΕ τον Ιούνιο.

Η Τεχεράνη, η οποία αρνείται τις κατηγορίες, απάντησε στο ψήφισμα αποσυνδέοντας 27 κάμερες που επιτρέπουν στον οργανισμό να παρακολουθεί ορισμένες από τις πυρηνικές του δραστηριότητες.

Ο Κανάνι είπε ότι οποιαδήποτε περαιτέρω «μη εποικοδομητική ενέργεια» από την υπηρεσία «θα έχει και πάλι μη εποικοδομητικά αποτελέσματα».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα