Fitch: 15.9 δισ. οι κεφαλαιακές ανάγκες ελληνικών τραπεζών

Στα 15.9 δισ. ευρώ εκτιμά τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch, υπό τις πλέον ακραίες συνθήκες.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του οίκου, τα 25 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί με βάση της συμφωνία της Συνόδου Κορυφής επαρκούν και με το παραπάνω για να καλύψεις τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών.

Όπως

αναφέρει η Fitch, αστάθμητος παράγοντας αποτελεί ο λεγόμενος αναβαλλόμενος φόρος -ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το 45% του μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών- διότι υπάρχει διάλογος που βρίσκεται σε εξέλιξε στην ΕΕ, αναφορικά με τον λογιστικό χειρισμό του.

Η Fitch εκτίμησε τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών με δύο υποθετικά σενάρια:

Α) Το πρώτο προϋποθέτει την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 25 δισ. ευρώ σύμφωνα με τον ορισμό που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, εκτιμάται ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια 11,2 δισ. ευρώ.

B) Το δεύτερο σενάριο αυξάνει τις απομειώσεις από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα πρότυπα που εφάρμοσαν προσφάτως οι κυπριακές τράπεζες. Το σενάριο αυτό προκαλεί ένα κεφαλαιακό έλλειμμα της τάξης του 15,9 δισ. ευρώ.

Πηγή thetoc.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα