H Barclays εξαγόρασε την Tesco Personal Finance έναντι £600 εκατ.

Την εξαγορά της Tesco Personal Finance plc, της τραπεζικής μονάδας της γνωστής αλυσίδας υπεραγορών Tesco, με τίμημα περίπου 600 εκατομμύρια στερλίνες, ανακοίνωσε η βρετανική τράπεζα Barclays την περασμένη Παρασκευή, σε μια νέα

κίνηση αποχώρησης ομίλων supermarket από τον τομέα παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s σε σχόλιο του στο εβδομαδιαίο δελτίο «οικονομικές προοπτικές» χαρακτήρισε πιστωτικά θετική την συναλλαγή, αφού αν και οι εργασίες είναι μικρές σε σχέση με τον ισολογισμό της Barclays, αυτές θα οδηγήσουν σε περαιτέρω διαφοροποίηση των εσόδων του ομίλου.

Η εξαγορά περιλαμβάνει εισπρακτέα ύψους £4,2 δισ, προσωπικά μη εξασφαλισμένα δάνεια αξίας £4,1 δισ και καταθέσεις αξίας £6,7 δισ, ενώ προνοείται μια συνεργασία 10 ετών με την Tesco, βάσει της οποίας η Barclays θα διαθέτει πιστωτικές κάρτες με την σήμανση της Tesco και μη εξασφαλισμένα δάνεια σε πελάτες της γνωστής υπεραγοράς. Η συνεργασία αυτή δυνειτικά μπορεί επίσης να επεκταθεί και σε επιπλέον χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες προς τους πελάτες της Tesco.

Η συναλλαγή, η οποία, όπως ανακοινώθηκε, θα έχει ένα μικρό αντίκτυπο στα κεφάλαια της τράπεζας, που αποτιμάται στο 0,3%, αναμένεται να ολοκληρωθεί στο δεύτερο μισό του έτους.

Σύμφωνα με τους Moody’s, η συναλλαγή συνάδει με την στρατηγική της Barclays να μεγεθύνει τις δραστηριότητες της μέσω μικρών εξαγορών δραστηριοτήτων που συνάδουν με το τραπεζικό της μοντέλο. Υπενθυμίζεται ότι το 2022 η Barclays εξαγόρασε πιστωτικό χαρτοφυλάκιο με εισπρακτέα $3,3 δισ σε συνεργασία με την εταιρεία πώλησης ρουχισμού The Gap Inc, ενώ το 2023 είχε εξαγοράσει την Kensigton Mortgage Company, μια εταιρεία παροχής ενυπόθηκων πιστωτικών διευκολύνσεων με ένα χαρτοφυλάκιο αξίας £2,2 δισ, ενώ την ίδια ώρα η βρετανική τράπεζα μειώνει την έκθεσή της σε μη αμιγώς τραπεζικές εργασίες, όπως την προγραμματισθείσα πώληση των δραστηριοτήτων χρηματοδότησης καταναλωτών στη Γερμανία.

Έξοδος ομίλων υπεραγορών από τον τομέα των χρηματοδοτήσεων

Όπως σημειώνει ο Moody’s, η συναλλαγή αποτελεί άλλο ένα βήμα για τις βρετανικές αλυσίδες υπεραγορών να αποχωρήσουν από την διατήρηση δικών τους μονάδων χρηματοδότησης και να συνεργαστούν με καθιερωμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ενδεικτικά υπενθυμίζεται ότι το 2019 η Tesco Bank είχε πωλήσει ένα χαρτοφυλάκιο ενυπόθηκων δανείων αξίας €3,8 δις στην Lloyds, ενώ άλλη μια αλυσίδα υπεραγορών, η Sainsbury's πώλησε το μικρό της χαρτοφυλάκιο ενυπόθηκων δανείων ύψους £0,5 δις στην Co-perative Bank πέρσι, ενώ τον περασμένο Ιανουάριο ανακοίνωσε ότι θα εξέλθει του τομέα παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και ότι θα αναζητήσει συνεργασίες, πιθανώς στο πρότυπο της αντίστοιχης συνεργασίας της Tesco με την Barclays.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα