«Hurriyet»: Ο Yusuf Kanli καλεί τα ΟΗΕ να ανακαλέσουν το ψήφισμα 186 του 1964

Ένα άρθρο του γνωστού δημοσιογράφου της «Hurriyet» με μεγάλη επιρροή στην Τουρκία, Yusuf Kanli μας δίνει μια γεύση για την στάση της Τουρκίας σε σχέση με τις εξελίξεις στο πολιτικό προσωπικό του κατοχικού καθεστώτος, πέραν από τα επίσημα ανακοινωθέντα του τουρκικού ΥΠΕΞ και των εκπροσώπων του AKP. Στην κατακλείδα του άρθρου του, ο δημοσιογράφος καλεί τον ΟΗΕ να ανακαλέσει το ψήφισμα 186

του Μαρτίου του 1964, πρόταση που σίγουρα δεν θα περάσει απαρατήρητη από τα ΥΠΕΞ Κύπρου και Ελλάδας

Στο σημερινό άρθρο του, ο Κανλί αναφέρει πως μεταξύ Τουρκίας και κατεχομένα υπάρχει διαφορετικό είδος «πρακτικής της δημοκρατίας» διότι υπάρχει διαφορετική αντίληψη. «Υπάρχουν, βεβαίως, μερικές ανωμαλίες», γράφει αναφερόμενος στα κατεχόμενα, όπως το γεγονός πως η Διοίκηση των Δυνάμεων Ασφαλείας [ο στρατός δηλαδή], και όχι οι πολιτικές αρχές, εποπτεύουν τόσο τα τμήματα αστυνομίας και πυρόσβεσης, όπως και η απουσία υπουργείου δικαιοσύνης. Αλλά παρόλο που οι έρευνες σχετικά με πολιτικούς ή ορισμένα πολιτικά ζητήματα ενδέχεται να απαιτούν έγκριση από την κυβέρνηση, το δικαστικό σύστημα, αν και όχι ανεξάρτητο, απολαμβάνει ένα προχωρησμένο βαθμό αυτονομίας». 

Τα πιο πάνω αναφέρει σχετικά με το σύστημα δικαιοσύνης στα κατεχόμενα. Ο Kanli αναφέρεται επίσης στο πως επηρεάζει το μέγεθος του πληθυσμού στα κατεχόμενα και οι προσωπικές σχέσεις «μεταξύ σχεδόν όλων» έχουν ένα αντίκτυπο στην αμεροληψία των δικαστών. Αναρωτιέται, για παράδειγμα, «ένας ανώτατος δικαστής ο οποίος πριν μερικές δεκαετίες ήταν ο δικηγόρος ενός νεαρού δημάρχου, να εκδώσει αμερόληπτα μια απόφαση για το πολιτικό μέλλον αυτού του ατόμου; Το να πει κάποιος "όχι, καθόλου, ένας ανώτατος δικαστής πρέπει να είναι αμερόληπτο", πρέπει να είναι έντονα αφελής.»

Παρά το ότι το «σύνταγμα» του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος προβλέπει πως η «προεδρική» θητεία πρέπει να λήξει το αργότερο την πέμπτη επέτειο της έναρξης της εν λόγω θητείας, όλα τα κόμμα στην αποσχιστική «βουλή» (με εξαίρεση του κόμματος των εποίκων, YDP) αποφάσισαν να αναβάλουν τις «προεδρικές εκλογές» της 28ης Απριλίου για έξι μήνες και τον «πρόεδρο» να παραμείνει στη θέση του μέχρι να τελειώσει η επιδημία του κορωνοϊού. Ο «πρόεδρος της βουλής» μπορεί να είναι ο «προεδρεύων» μέχρι την ημέρα των εκλογών. Όπως γράφει ο Κανλί, «μια άλλη "συνταγματική" προϋπόθεση που λέει ότι ο "πρόεδρος της βουλής" μπορεί να παραμείνει "προεδρεύων" για έξι εβδομάδες το πολύ χρησιμοποιήθηκε ως άλλοθι για την νομικά ύποπτη παράταση της θητείας του νυν "προέδρου" Μουστάφα Ακιντζί.»

Ο Κανλί αναφέρει πως η παράταση της θητείας του «προέδρου», τη στιγμή που ο ίδιος ο Ακιντζί παραδέχθηκε πως είναι «αντισυνταγματική», δεν πρέπει να συνεχιστεί και να παραιτηθεί ο ίδιος για να εξασφαλίσει την «πολιτική ομαλοποίηση». Ο Κανλί αφήνει αιχμές κατά του «προέδρου» του «ανωτάτου δικαστηρίου», ο οποίος ήταν πρώην δικηγόρος του Ακιντζί, ότι επίτηδες αναβάλει την έκδοση της «απόφασης» λόγω της «έφεσης» του κόμματος των εποίκων. 

Για τον Ερσίν Τατάρ, ο Κανλί αναφέρει πως έχει σημειώσει επιτυχία κατά του κορωνοϊού και γι' αυτό έκλεσει τα οδοφράγματα με τις ελεύθερες περιοχές και τις πτήσεις προς τον υπόλοιπο κόσμο μέσω Τουρκίας. 

Ενδιαφέρον όμως έχει η προτροπή του Κανλί προς τον Τατάρ για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων: «Εάν δεν αναφερθούν νέα κρούσματα για περίπου δύο μήνες, τότε έχει ωριμάσει η ώρα για να κάνουμε θαρραλέες, αλλά υπολογισμένα ανοίγματα.» Τα «συνοριακά περάσματα», όπως ονομάζει τα σημεία διέλευσης στα οδοφράγματα, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα την προσπάθεια της κατοχική Τουρκίας και του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους να ενισχύσουν την παράνομη απόσχιση, πρέπει να ληφθούν υπόψη για άνοιγμα. Αναφορά κάνει και στην "ελληνική πλευρά", ότι υπάρχουν ακόμα κρούσματα κορωνοϊού, πράγμα βέβαια που οφείλεται στον τεράστιο αριθμό τεστ που γίνονται από την Κυπριακή Δημοκρατία, σε αντίθεση με τα ελάχιστα τεστ που γίνονται στα κατεχόμενα. Με βάση αυτό, προτείνει άνοιγμα των οδοφραγμάτων αλλά με «αυστηρότερους ελέγχους». 

Ο Κανλί ασκεί κριτική και στον Τατάρ για την πτήση από την Τουρκία με τους Τούρκους «επενδυτές», συμπεριλαμβανομένου του γιού ενός ιδιοκτήτη καζίνο, για την σχεδιαζόμενη μαρίνα στην κατεχόμενη Λάπηθο. «Δεν πρέπει να υπάρχουν "ζώα που είναι πιο ίσα"», αναφέρει ο Κανλί. Για το ζήτημα έχει ξεσπάσει σάλος στα κατεχόμενα, με κάποια μέσα να αναφέρουν πως οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να ασκήσουν έλεγχο και πως έσπασαν την καραντίνα για «τζόγο και σεξ». 

Στις τελευταίες δύο παραγράφους, ο Κανλί αποκαλύπτει πως η ουσία του Κυπριακού -για την Τουρκία- βρίσκεται στην νομιμότητα και την κυριαρχία που ακόμα απολαμβάνει, αν και ακρωτηριασμένη εδαφικά, η Κυπριακή Δημοκρατία. Όπως αναφέρει στην προτελευταία παράγραφο: 

«Η ομαλοποίηση, φυσικά, δεν μπορεί να επιτευχθεί στην Κύπρο με το άνοιγμα των εδαφικών περασμάτων και την επανέναρξη των πτήσεων. Η μεγαλύτερη ανωμαλία είναι προϊόν της απόφασης του ΟΗΕ του Μαρτίου του 1964 η οποία, με την αποστολή ειρηνευτών για τερματισμό των επιθέσεων κατά του τουρκοκυπριακού λαού, παραβίασε τις θεμελιώδεις συμφωνίες και το σύνταγμα της Κύπρου μέσα από την αναγνώριση, "αναγκαστικά", της ελληνικής συνθέσεως κυβέρνησης της νότιας Κύπρου ως της μοναδικής νόμιμης κυβέρνησης του νησιού, αφήνοντας έτσι τους Τουρκοκύπριους έξω στο κρύο.» 

Ο Κανλί επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά πως το ψήφισμα 186 του Μαρτίου του 1964 είναι η ισχυρότερη ασπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, διότι η διεθνής κοινότητα (όπως φαίνεται και από την μετέπειτα έκθεση του απεσταλμένου του ΟΗΕ, Γκάλο Πλάζα) επιβεβαίωσε πως η Τουρκία, χρησιμοποιώντας τους Τουρκοκύπριους, προσπάθησε να εισβάλει και να επιβάλει διχοτόμηση υπό τον μανδύα της ομοσπονδίας. Η αναφορά σε "νότια Κύπρο" τότε δεν ίσχυε, αφού οι Τουρκοκύπριοι είχαν αποχωρήσει και ίδρυσαν αποσχιστική διοίκηση στα καντόνια. 

Ο Κανλί κλείνει με αυτή την εξής πρόταση προς τον ΟΗΕ: «Για μια πραγματική ομαλοποίηση στην Κύπρο, τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να ακυρώσουν εκείνη την ατυχή απόφαση, η οποία ήταν ένας από τους λόγους που όλες οι προσπάθειες διευθέτησης του Κυπριακού έχουν αποτύχει μέχρι τώρα.»

Το 1963-64, οι Ελληνοκύπριοι αντιστάθηκαν στην πρώτη προσπάθεια ένοπλης επιβολής της διχοτόμησης από την Τουρκία, η οποία εξόπλιζε από το 1959 την ΤΜΤ με αυτό τον σκοπό. Με το Ψήφισμα 186 δημιουργήθηκε η UNFICYP, που μέχρι σήμερα σταθμεύει στην Κύπρο σε έδαφος που της παραχωρήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία ως "νεκρή ζώνη" για την επιτήρηση του στάτους κβο και τη διατήρηση της ειρήνης μέχρι της εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού. 

Keywords
Τυχαία Θέματα