Insider: Πυκνωτές για πυραύλους-drones εισέρχονται στη Ρωσία και μέσω Κύπρου

Οι πυκνωτές τανταλίου αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο των ηλεκτρονικών. Πρακτικά δεν παράγονται στη Ρωσία, αλλά παρά τις κυρώσεις, καμία βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένου του στρατού, δεν αντιμετωπίζει έλλειψη, καθώς χρησιμοποιούνται, για παράδειγμα, στα drones Korsar και Shahed. Η παραγωγή πυκνωτών πραγματοποιείται στο Ισραήλ και το Ελ Σαλβαδόρ και οι προμήθειες γίνονται μέσω ορισμένων χωρών, συμπεριλαμβανομένων των συμμαχικών κρατών της Ουκρανίας. Οι διαδρομές εισαγωγής έχουν παρακολουθηθεί, συμπεριλαμβανομένων

των παραδόσεων μέσω Κίνας, Χονγκ Κονγκ, Κύπρου, Ουγγαρίας, ακόμη και Λιθουανίας,

Το ταντάλιο είναι το 73ο στοιχείο του περιοδικού πίνακα και έγινε ιδιαίτερα περιζήτητο στις αρχές της δεκαετίας του 2000, και ακόμη περισσότερο στη δεκαετία του 2020. Οι πυκνωτές στους οποίους χρησιμοποιείται είναι απαραίτητοι στις τηλεπικοινωνίες και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθώς και στην ιατρική, τη στρατιωτική και τη διαστημική βιομηχανία.

Οι πυκνωτές τανταλίου έχουν εξαιρετικές ιδιότητες: σταθερότητα σε υψηλές θερμοκρασίες, που τους καθιστά απαραίτητους στα ραδιοηλεκτρονικά, καθώς και μεγαλύτερη χωρητικότητα, σε σύγκριση με πυκνωτές κατασκευασμένους από άλλα υλικά, ίδιου μεγέθους. Η ζήτηση για ταντάλιο αποδεικνύεται πιο ξεκάθαρα από το γεγονός ότι βρίσκεται σε κάθε smartphone. Και όμως μόνο λίγες χώρες στον κόσμο έχουν αποθέματα αυτού του στοιχείου. Υπάρχουν ακόμη λιγότερες χώρες όπου μπορούν να το επεξεργαστούν.

Η Ρωσία παρήγαγε περίπου το 2% του συνόλου του μεταλλεύματος τανταλίου στον κόσμο το 2021 - συγκρίσιμο με την Αυστραλία, το Μπουρούντι, την Αιθιοπία και τη Μοζαμβίκη. Ωστόσο, οι ρωσικές επιχειρήσεις δεν ξέρουν πώς να το επεξεργαστούν - μόνο στα τέλη του 2023 το Υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου ανησυχούσε για την ανάγκη δημιουργίας παραγωγής σκόνης τανταλίου στη Ρωσία και διέθεσε 270 εκατομμύρια ρούβλια για έρευνα. Ο κύριος λόγος είναι η άνοδος των τιμών για την εισαγόμενη σκόνη μετά την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε στην Kommersant ο Oleg Izumrudov, διευθυντής της Κοινοπραξίας Ρωσικών Προγραμματιστών Συστημάτων Αποθήκευσης Δεδομένων.

Ταυτόχρονα, η ζήτηση για μετάλλευμα από τη Ρωσία στον κόσμο μειώθηκε στο μισό το 2022 - ξένες εταιρείες τεχνολογίας όπως η Apple, η Intel, η Samsung το εγκατέλειψαν λόγω κυρώσεων. Τα πολιτικά μποϊκοτάζ για το ταντάλιο δεν είναι καινούργια. Αρχικά, αυτή η ιδέα συνδέθηκε με την αγορά ορισμένων ορυκτών σε αφρικανικές χώρες - κυρίως στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ) - καθώς τα έσοδα από την πώλησή τους θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν ένοπλες συγκρούσεις σε αυτές τις χώρες.

Σύμφωνα με έρευνα του Insider μια εταιρεία της οποίας οι πυκνωτές χρησιμοποιούνται στα ρωσικά όπλα είναι η αμερικανική Vishay που παράγει στρατιωτικά εξαρτήματα . Όπως υπολόγισε το The Insider, το 2023, πυκνωτές τανταλίου αξίας περίπου 1,3 εκατομμυρίων δολαρίων που παρήχθησαν από το ισραηλινό εργοστάσιο Vishay έφθασαν στη Ρωσία, ωστόσο, όπως και στην περίπτωση της εταιρείας Kyocera AVX, καμία παρτίδα δεν παραδόθηκε απευθείας από το Ισραήλ. Στο ρωσικό τελωνείο έφτασαν πυκνωτές από Κύπρο, από Ουγγαρία και κυρίως από Κίνα και Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Insider, Πυκνωτές, #45drones, Ρωσία, Κύπρου,Insider, pyknotes, #45drones, rosia, kyprou