KE:Η Νούλαντ μετέφερε την ανάγκη εμπλοκής Τουρκίας στα ενεργειακά Αν.Μεσογείου

Στο Ράδιο Πρώτο μίλησε το πρωί της Δευτέρας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, σχολιάζοντας την ομιλία της Νούλαντ και Ζελένσκι, τα ενεργεικά ζητήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό.

Κληθείς να σχολιάσει την ομιλία της κ. Νούλαντ αλλά και την αναφορά της σε «πρόεδρο» Τατάρ, ο κ. Πελεκάνος ανέφερε πως ουσιαστικά η κ. Νούλαντ έχει διορθώσει το λεκτικό ατόπημα στο οποίο προέβη. Όσο αφορά το κ. Ζελένσκι θα πρέπει να πούμε ότι οι αρχές του Διεθνούς Δικαίου ισχύουν και θα πρέπει να ισχύουν κατά ίσο τρόπο για όλες τις χώρες. Επομένως

όπως ανέφερε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οι θέσεις αρχής της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν αλλάζουν παραμένουμε πιστοί σε ότι προϋποθέτει το Διεθνές Δίκαιο αλλά θα αναμέναμε από τον κ. Ζελένσκι να κάνει μια αναφορά όσο αφορά την τουρκική εισβολή και της συνέπειες της τις οποίες βιώνει η Κύπρος από το 1974.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απαντώντας ποιου ήταν ιδέα να μιλήσει ο κ. Ζελένσκι στην Κυπριακή βουλή και πως προέκυψε αυτή η επαφή, σημείωσε ότι είναι ένα ζήτημα που αφορά την Βουλή των Αντιπροσώπων και δεν θα ήθελε να μιλήσεις εκ μέρους της, ενώ ανέφερε επίσης πως η Κυβέρνηση ήταν ενήμερη από την Βουλή για την ομιλία του κ. Ζελένσκι και φυσικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδέχτηκε την πρόσκληση και παρέστηκε στην συγκεκριμένη συζήτηση στη Βουλή.

Όσο αφορά τις δηλώσεις της κ. Νούλαντ στα κατεχόμενα, ο κ. Πελεκάνος σημείωσε πως αυτό που έχει ενημερωθεί είναι πως η κ. Νούλαντ αναφέρθηκε ξεκάθαρα στη λύση ΔΔΟ την οποία όπως είπε στηρίζουν οι ΗΠΑ, κάτι το οποίο ανέφερε και στον κ. Τατάρ.

Όσο αφορά τα θέματα της ενέργειας, ο κ. Πελεκάνος τόνισε πως βρίσκονται πάρα πολύ ψηλά στην ατζέντα των ΗΠΑ αλλά και της ΕΕ και αυτό που μετέφερε η κ. Νούλαντ είναι την ανάγκη εμπλοκή της Τουρκίας στα ενεργειακά θέματα της Μεσογείου.

«Εμείς από την πλευρά μας ως Κυπριακή Δημοκρατία αναγνωρίζουμε ότι βεβαίως και είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στην ικανοποίηση αυτής της ανάγκης της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και μέσα από τις συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει με όλες τις γειτονικές χώρε πλην της Τουρκίας είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε προς την επίτευξη αυτών των στόχων», τόνισε.

Όσο αφορά την Τουρκία η Κυπριακή Δημοκρατία ουδέποτε έχει αποκλείσει την Τουρκία από αυτή τη συζήτηση αρκεί η Τουρκία να σέβεται όσα προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο και να είναι έτοιμη να παρακαθίσει σε έναν διάλογο με την Κυπριακή Δημοκρατία για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Η κ. Νούλαντ αυτό που έχει τονίσει είναι αυξάνονται και οι επιλογές αλλά και οι πιθανότητες για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, κάτι που νομίζω όλοι αναγνωρίζουμε και όσες περισσότερες χώρες της περιοχής συνεργάζονται  τόσο περισσότερο θα αυξάνονται οι δυνατότητες αυτών των χωρών με συνεργασία να συμβάλουν προς την επίτευξη αυτού του στόχου.

Βεβαίως για την Κυπριακή Δημοκρατία η Τουρκία είναι μια χώρα που αμφισβητεί το 40% της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, είναι μία χώρα η οποία προωθεί μία απαράδεκτη λύση για το Κυπριακό, την λύση δύο κρατών, μία χώρα η οποία προβαίνει σε έκνομες ενέργειες και στο έδαφος στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και συγκεκριμένα στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, επομένως η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορέσει να συνομιλήσει με την Τουρκία για αυτά τα θέματα νοουμένου ότι η Τουρκία θα σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα.

Κληθείς να σχολιάσει εάν ανησυχεί την Κυβέρνηση αυτή η κινητικότητα που παρατηρείται στις διπλωματικές σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ, κ. Πελεκάνος απάντησε πως η ξεκάθαρη απάντηση που έδωσε ο πρέσβης του Ισραήλ στην συνέντευξη που παραχώρησε στον Πολίτη της Κυριακής απαντά στο ερώτημα, αφού όπως ο ίδιος έχει δηλώσει πρόκειται για σενάρια επιστημονικής φαντασίας όλα αυτά που διαδίδουν κάποιοι όσο αφορά το ενδεχόμενο συνεργασίας του Ισραήλ είτε με τα κατεχόμενα είτε με την Τουρκία μέσα από μια συνεργασία που θα είναι εις βάρος τη Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι που επίσης έχει δηλώσει ο ίδιος ο Ισραηλινός πρέσβης ότι η οποιαδήποτε αναβάθμιση των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας δεν θα είναι εις βάρος των πολύ στενών και ισχυρών σχέσεων που διατηρεί το Ισραήλ τόσο με την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και με την Ελλάδα.

Όσο αφορά τον διορισμό απεσταλμένου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι η πρόταση κατατέθηκε από το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Είναι μια πρόταση που από την πρώτη στιγμή έχει γίνει αποδεκτή από την δική μας πλευρά και είναι μια πρόταση η οποία είχε επαναλάβει ο ΓΓ κατά το άτυπο γεύμα που παραχώρησε στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Νέα Υόρκη. Μάλιστα και ο κ. Τατάρ αποδέχτηκε την πρόταση κατά την διάρκεια του γεύματος, βεβαίως αμέσως μετά ακολούθησε η υπαναχώρηση της τουρκοκυπριακής πλευράς.

«Η δική μας πλευρά θα επαναλάβει πως είναι έτοιμη να προχωρήσει άμεσα αυτός ο διορισμός και βεβαίως θα επαναλάβει την πρόταση της για τα ΜΟΕ τα οποία θα μπορούσαν να φέρουν και αμοιβαίο όφελος στις δύο κοινότητες αλλά βεβαίως να λειτουργήσει βοηθητικά στην προσπάθεια που καταβάλλεται για επανέναρξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.

Κλείνοντας ο κ. Πελεκάνος τόνισε πως το κύριο όφελος από τα ΜΟΕ έχει να κάνει με το ότι θα σταματήσουν οι οποιεσδήποτε ενέργειες στης Τουρκοκυπριακής πλευράς και της Τουρκίας στην περιοχή της Αμμοχώστου και ταυτόχρονα θα ανοίξει και ο δρόμος για τους νόμιμους κατοίκους να μπορέσουν να επιστρέψουν στις περιουσίες τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα
KE Η Νούλαντ, Τουρκίας, Αν Μεσογείου,KE i noulant, tourkias, an mesogeiou