Kυπριανού: Απόλυτα επιτυχημένη η επίσκεψη Λαβρόφ

Απόλυτα επιτυχημένη χαρακτήρισε την επίσκεψη του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Κύπρο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, και ευχήθηκε όπως το ίδιο επιτυχημένη θα είναι και η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Τζόν Κέρι.

Σε δηλώσεις του σήμερα, ο κ. Κυπριανού είπε πως οι επισκέψεις των ξένων ΥΠΕΞ φανερώνουν το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας στο Κυπριακό και στέλνουν το μήνυμα ότι υπάρχει μια προσπάθεια για προώθησης του Κυπριακού.

“Ως

ΑΚΕΛ δεχόμαστε θετικά αυτές τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τη διεθνή κοινότητα με την προϋπόθεση ότι θα εδράζονται στο συμφωνημένο πλαίσιο, με επανειλημμένα ψηφίσματα των ΗΕ, στο διεθνές δίκαιο, στις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και στο πλαίσιο όπως καθορίζεται από συμφωνίες υψηλού επιπέδου”, είπε.

Ο κ. Κυπριανού είπε πως οι θέσεις αρχών που τήρησε ο κ. Λαβρόφ και είναι διαχρονικές θέσεις της Ρωσίας και προηγουμένως της ΕΣΣΔ, ικανοποιούν στο έπακρο το ΑΚΕΛ. Σημείωσε πως η Ρωσία θα πρέπει να διαδραματίσει αναβαθμισμένο ρόλο στις προσπάθειες προώθησης και επίλυσης του Κυπριακού ως μόνιμο μέλος του ΣΑ.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως τις τελευταίες μέρες Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ εκφράζονται με ένα πολύ θετικό τρόπο έναντι της στάσης της Ρωσίας. “Ελπίζω και εύχομαι αυτά τα οποία λένε σήμερα να τα θυμούνται και μελλοντικά”, είπε και πρόσθεσε πως δυστυχώς στο παρελθόν τοποθετούνταν με ένα διαφορετικό, όταν για παράδειγμα επισκέφθηκε ο Μεντβέντεφ την Κύπρο και καλούσαν τον Δημήτρη Χριστόφια να θυμάται ότι η Κύπρος ανήκει στη Δύση Επίσης, τώρα χειροκροτούν τη Ρωσία την ώρα που προηγουμένως προσπαθούσαν να εξισώσουν τη Σοβιετική Ενωση με τον ναζισμό. Συμπλήρωσε πως ως Κύπρος οι τοποθετήσεις μας πρέπει να εδράζονται σε θέσεις αρχών και όχι από το τι μας υποβάλλουν οι όποιοι άλλοι δυτικοί μας σύμμαχοι και φίλοι.

Οσον αφορά την σημερινή επίσκεψη Κέρι, ο κ. Κυπριανού είπε πως ευχή και ελπίδα είναι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ να συμπεριφερθεί όπως και ο κ. Λαβρόφ, δηλαδή να τοποθετηθεί στη βάση αρχών και να στείλει ξεκάθαρα μηνύματα στην τουρκική πλευρά.

“Σίγουρα κανένας δεν μπορεί να υποτιμήσει το ρόλο που οι ΗΠΑ μπορούν να διαδραματίσουν στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού”, κατέληξε.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα