LIFE-foodprint: Αποστείρωση βάζων & αεροστεγές κλείσιμο

Η παγκόσμια μάστιγα του υποσιτισμού ταλανίζει ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Ειδικά στις εποχές που η ευμάρεια σε ορισμένες πολιτείες επικρατεί σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό, η ανάγκη για τροφή σε άλλες περιπτώσεις μοιάζει με απατηλό όνειρο.

Η εκστρατεία ενημέρωσης γύρω από το έργο «LIFE-foodprint», τονίζει ειδικά αυτή την ανάγκη, για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και ενημέρωση στο θέμα της σπατάλης τροφίμων. Εκατομμύρια τόνοι φαγητού καταλήγουν στα σκουπίδια ενώ θα μπορούσαν να διατεθούν για τροφή ανθρώπων που τα έχουν ανάγκη.

Ένας έξυπνος τρόπος που μπορεί να μας βοηθήσει στο να μειώσουμε

τα απόβλητα τροφίμων είναι η σωστή αποθήκευση τους, ώστε να μην χρειαστεί να καταλήξουν να χαλάσουν και έτσι να μπορούν να καταναλωθούν όταν είναι ακόμα φρέσκα ή να διατηρηθούν για μεγαλύτερο διάστημα.

Αποθήκευση σε γυάλινα βάζα που κλείνουν αεροστεγώς

Η ειδικοί δηλώνουν πως όταν αποθηκεύουμε κατάλληλα τα προϊόντα μας σε γυάλινα βάζα που κλείνουν αεροστεγώς τότε αυξάνουμε τον κίνδυνο να καταλήξουν στον κάδο των σκουπιδιών.

Όπως λένε αυτός ο τρόπος θα μειώσει την πιθανότητα αλλοίωσης των τροφίμων.

Για παράδειγμα τα γλυκά του κουταλιού και οι μαρμελάδες διατηρούν την νοστιμιά και τη θρεπτικότητα των φρούτων αλλά και την φρεσκάδα τους γιατί προηγήθηκε κατάλληλη διαδικασία για την σωστή αποθήκευση και συντήρησή τους.

Πρόκειται για μια απλή σχετικά διαδικασία η οποία προστατεύει τα γλυκά μας από μικροοργανισμούς, μύκητες και οτιδήποτε άλλο μπορεί να τα βλάψει ενώ παράλληλα μας δίνει τη δυνατότητα να τα φυλάξουμε στα ντουλάπια μας έως και 12 μήνες.

Ποια η διαδικασία

Σύμφωνα με πληροφορίες από το «vima.gr», αγοράζουμε γυάλινα βάζα σε όποιο μέγεθος επιθυμούμε. Είναι σημαντικό να κλείνουν αεροστεγώς καθώς κυκλοφορούν στην αγορά και κάποια που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, συνεπώς δεν μας κάνουν.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 100 οC.

Πλένουμε πολύ καλά τα βάζα με ζεστό νερό και υγρό πιάτων, τα ξεπλένουμε επιμελώς και στη συνέχεια τα σκουπίζουμε προσεκτικά ώστε να μην έχουν υπολείμματα νερού.

Πάνω στη σχάρα του φούρνου ή σε ένα ταψί στρώνουμε μια βαμβακερή πετσέτα, πάνω στην πετσέτα βάζουμε τα βάζα γυρισμένα ανάποδα και δίπλα τα καπάκια τους.

Τα αφήνουμε στον φούρνο για 15 λεπτά.

Κατόπιν τα βγάζουμε προσεκτικά με γάντι κουζίνας και τα γεμίζουμε ενώ είναι ακόμα ζεστά μέχρι το χείλος με το γλυκό ή τη μαρμελάδα. Το περιεχόμενο των βάζων πρέπει επίσης να είναι ζεστό.

Κλείνουμε σφικτά με τα καπάκια και τα αναποδογυρίζουμε.

Τα αφήνουμε ανάποδα για αρκετές ώρες μέχρι να κρυώσουν εντελώς. Στη συνέχεια τα αποθηκεύουμε στο ντουλάπι και μετά το άνοιγμα στο ψυγείο.

Αξίζει να αναφερθεί πως ενα δείγμα της επιτυχίας του αεροστεγούς κλεισίματος είναι το ελαφρύ βαθούλωμα που παρατηρείται στο κέντρο του καπακιού αλλά και ο χαρακτηριστικός ήχος που ακούμε όταν ανοίγουμε για πρώτη φορά το βάζο ο οποίος επιβεβαιώνει την ύπαρξη κενού αέρος.

Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να αλλοιώσει τα γλυκά μας είναι η ύπαρξη υπολειμμάτων σάλιου γι’ αυτό φροντίστε οι δοκιμές κατά τη διάρκεια παρασκευής τους αλλά και η κατανάλωση τους να γίνονται πάντα με καθαρό σκεύος (κουτάλα, κουτάλι κτλ.).

Keywords
Τυχαία Θέματα
LIFE#45foodprint, Αποστείρωση,LIFE#45foodprint, aposteirosi