Life Foodprint - 2η έρευνα ΟΕΒ

Προς την σωστή κατεύθυνση στο θέμα κουλτούρας, συμπεριφοράς και διαχείρισης οργανικών αποβλήτων οδηγούνται οι Κυπριακές επιχειρήσεις με βάση τα αποτελέσματα των ερευνών που διεξάγονται στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE-Foodprint για την μείωση της σπατάλης τροφίμων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της 2ης έρευνας που πραγματοποίησε η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων  (ΟΕΒ) σε επιχειρήσεις για την μείωση της σπατάλης τροφίμων και αφορούν την καταγραφή προκλήσεων στη διαχείριση της σπατάλης τροφίμων στις επιχειρήσεις του τομέα της

φιλοξενίας, εστίασης και τροφοδοσίας τροφίμων στην Κύπρο τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.

Κύρια ευρήματα

Η εν λόγω έρευνα έγινε στο πλαίσιο της εκστρατείας FOODPrint κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2022.

Τα κύρια ευρήματα της έρευνας είναι:

Οι επιχειρήσεις άρχισαν να αντιλαμβάνονται και να κατανοούν σε μεγαλύτερο ποσοστό τους ορισμούς των οργανικών αποβλήτων, της κομποστοποίησης, της ημερομηνίας λήξεως και της ανάλωσης κατά προτίμηση.Έχουν μειωθεί οι ποσότητες των γευμάτων που πετάγονται από τις επιχειρήσεις και γίνεται καλύτερη αξιοποίηση των πρώτων υλών.Περισσότερες επιχειρήσεις δίνουν το φαγητό που απομένει από τον πελάτη στον πελάτη, όπως επίσης και περισσότερες επιχειρήσεις προτείνουν στον πελάτη το πακέτο (take away) για την ποσότητα φαγητού που τους έχει απομείνειυξήθηκε το ποσοστό των άθικτων παρασκευών που δίνονται από τις επιχειρήσεις στα κοινωνικά παντοπωλεία και διατίθενται σε ζώαΜειώθηκε το ποσοστό των άθικτων παρασκευών που πετάγονται από τις επιχειρήσεις στο γενικό κάδο απορριμμάτων και που φυλάγονται για την επόμενη μέραΟι επιχειρήσεις ιεραρχούν τα ακόλουθα στην προσπάθεια τους να μειώσουν τη σπατάλη τροφίμων:Αλλαγή κουλτούρας του καταναλωτή, όπως να παραγγέλνει όσα θα καταναλώσει και να παίρνει μαζί του το φαγητό που του μένει από το εστιατόριοΈύρεση έξυπνων τεχνικών για αξιοποίηση των πρώτων υλών με αποδοτικότερο τρόπο.

Σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων

Να θυμίσουμε ότι η ΟΕΒ έχει προχωρήσει επίσης και σε εκπαιδευτικά Σεμινάρια προς τα μέλη της, σε επαγγελματίες και στελέχη επιχειρήσεων, στους τομείς Φιλοξενίας, Εστίασης και Τροφοδοσίας Τροφίμων (HoReCa).

Τα σεμινάρια έγιναν στη διάρκεια του Καλοκαιριού και είναι μέρος των δραστηριοτήτων της εκστρατείας «Life FoodPrint» για μείωση της σπατάλης τροφίμων και αφορούν έργο που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του προγράμματος «LIFE».

Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια διοργανώθηκαν από την ΟΕΒ σε συνεργασία με το Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου. Στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση, την παροχή της απαραίτητης γνώσης και στην ανάπτυξη των απαιτούμενων δεξιοτήτων και ικανοτήτων του προσωπικού των επιχειρήσεων για μείωση και ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων τροφίμων.

Απώτερος στόχος είναι η βελτίωση του τρόπου διαχείρισης των τροφίμων με την υιοθέτηση καλών πρακτικών, φιλικών προς το περιβάλλον που οδηγούν και στην μείωση του επιχειρηματικού κόστους.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιάστηκε για να παρέχει τις θεωρητικές γνώσεις σχετικά με την σπατάλη τροφίμων και να προάγει την καλλιέργεια μιας νοοτροπίας αειφορίας μέσω της περιβαλλοντικά υπεύθυνης στάσης των επαγγελματιών του τομέα. Οι συμμετέχοντες στα εκπαιδευτικά σεμινάρια αποκτούν τα κατάλληλα εφόδια για να γίνουν φορείς αλλαγής για τη μετάβαση σε μια πιο βιώσιμη αλυσίδα αξίας των τροφίμων.

Το πρόγραμμα διάρκειας 4 ωρών απευθύνεται σε στελέχη και επαγγελματίες των επιχειρήσεων του τομέα της Φιλοξενίας, Εστίασης και Τροφοδοσίας Τροφίμων. Δεν απαιτείται προηγούμενη γνώση στο αντικείμενο του προγράμματος από τους συμμετέχοντες.

Το εκπαιδευτικό υλικό βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα FOODprint εδώ.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Life Foodprint #45 2η, ΟΕΒ,Life Foodprint #45 2i, oev