New York Times: Σχέδιο δολοφονίας Αυστριακών πολιτικών από Τούρκους πράκτορες

Έντονο προβληματισμό είχαν προκαλέσει οι αποκαλύψεις πριν από μερικές βδομάδες ότι οι Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες  ετοίμαζαν σχέδιο δολοφονίας βουλευτή στην Αυστρία  με σκοπό να προκαλέσουν πολιτικό χάος στην χώρα. Η εφημερίδα New York Τimes έδωσε χθες συνέχεια στο όλο ζήτημα φέρνοντας στο φως συγκλονιστικές λεπτομέρειες για τον τρόπο δράσης της Τουρκίας και ο «υποψήφιος εκτελεστής»  ομολόγησε στις αυστριακές αρχές στο σχέδιο της

Άγκυρας.

Διαβάστε επίσης: Η δράση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών σε Βουλγαρία και Αυστρία

Ακολουθεί μετάφραση των κύριων σημείων του άρθρου των ΝΥΤ

Ένα απόγευμα τον περασμένο μήνα, ένας άνδρας που ισχυριζόταν ότι ήταν μυστικός  πράκτορας πληροφοριών της Τουρκίας μπήκε σε αστυνομικό τμήμα στη Βιέννη. Η εξομολόγηση του ήταν εκρηκτική: Ο άντρας είπε ότι είχε διαταχθεί να πυροβολήσει μια αυστριακή πολιτικό κουρδικής καταγωγής, πράγμα το οποίο δεν ήθελε να κάνει, και ζήτησε αστυνομική προστασία.

Είπε επίσης ότι είχε αναγκαστεί να δώσει ψευδείς μαρτυρίες προκειμένου να  αξιοποιηθούν για να καταδικάσουν έναν υπάλληλο στο αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

Εάν είναι αλήθεια, οι ισχυρισμοί του άνδρα, ο οποίος ονομάζεται Feyyaz Ozturk, παρέχουν νέα εικόνα για το πόσο μακριά είναι πρόθυμος ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν της Τουρκίας  για να εξουδετερώσει  τους εχθρούς του.

Η ομολογία του κ. Ozturk, που περιγράφεται λεπτομερώς σε μια αστυνομική έκθεση που ελήφθη από τους The New York Times, θα μπορούσε να προκαλέσει τρύπες στην καταδίκη του Metin Topuz, ο οποίος εργάστηκε για το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και την Υπηρεσία Δίωξης των Ναρκωτικών στην Κωνσταντινούπολη. Τον Ιούνιο, ο κ. Topuz  καταδικάστηκε από τουρκικό δικαστήριο σε ποινή φυλάκισης άνω των οκτώ ετών, με την κατηγορία της βοήθειας σε ένοπλη τρομοκρατική ομάδα.

Η υπόθεση Topuz είναι μία από τις πολλές εναντίον Αμερικανών πολιτών και υπαλλήλων της κυβέρνησης των ΗΠΑ που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι είναι αβάσιμες και θεωρούν ως απόπειρα του κ. Ερντογάν να ασκήσει επιρροή στις ολοένα και πιο ανταγωνιστικές σχέσεις του με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο αυξανόμενος αυταρχισμός του κ. Ερντογάν την τελευταία δεκαετία συνοδεύτηκε από μια επιθετική εκστρατεία εναντίον αντιληπτών εχθρών στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, η οποία ξεκίνησε όταν  επήλθε ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση και εντατικοποιήθηκε μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 για το οποίο ο Ερντογάν κατηγόρησε τις ΗΠΑ  και τον ιμάμη Fethullah Gulen.

Η αυστριακή κυβέρνηση ανησυχεί εδώ και πολύ καιρό για την επιρροή της μυστικής υπηρεσίας της Τουρκίας στην Αυστρία και αυτή η τελευταία περίπτωση έχει προκαλέσει ανησυχία.

«Το παίρνουμε πολύ σοβαρά», δήλωσε ο Karl Nehammer, ο αυστριακός υπουργός Εσωτερικών στους New York Times την Τρίτη. Είπε ότι δεν θα σχολιάσει τις λεπτομέρειες της υπόθεσης επειδή η έρευνα συνεχίζεται. Το γραφείο του εισαγγελέα αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας σε μια ηλεκτρονική δήλωση ότι η υπόθεση ήταν τόσο ευαίσθητη που ταξινομήθηκε ως «απόρρητη».

Ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος που είναι γνώστης της υπόθεσης και ο οποίος μίλησε με την προϋπόθεση της ανωνυμίας στους New York Times  δήλωσε ότι εάν επιβεβαιωθεί το σχέδιο επίθεσης εναντίον ενός Κουρδού-Αυστριακού πολιτικού, θα σήμαινε ένα νέο επίπεδο ανάμειξης της Τουρκίας στα ζητήματα της Αυστρίας.

Μόλις τον περασμένο μήνα, μια ειδική αστυνομική επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μυστική υπηρεσία της Τουρκίας είχε στρατολογηθεί για να προκαλέσει βίαιες συγκρούσεις κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας σε περιοχές των Κούρδων στην περιοχή Favoriten της Βιέννης τον Ιούνιο και να συλλέξει πληροφορίες για διαδηλωτές.

Εκείνη την εποχή, ο κ. Nehammer είπε, «η τουρκική κατασκοπεία και η τουρκική ανάμειξη στα δημοκρατικά δικαιώματα δεν έχει θέση στην Αυστρία». Υπάρχουν περίπου 270.000 άνθρωποι με τουρκικές ρίζες στην Αυστρία, ανέφερε το Υπουργείο Εσωτερικών και περίπου το ένα τρίτο από αυτούς είναι Κούρδοι.

Η Susanne Raab, η αυστριακή Υπουργός Ένταξης, ήταν ακόμη πιο έντονη και επικριτική. «Η Αυστρία έχει γίνει στόχος της τουρκικής κατασκοπείας», είπε. «Το μακρύ χέρι του Ερντογάν φτάνει μέχρι τη Βιέννη-Favoriten.»

Όταν ο κ. Ozturk εμφανίστηκε στις 15 Σεπτεμβρίου, είπε στην αστυνομία ότι αποσύρθηκε από μια μακρά καριέρα στην τουρκική υπηρεσία πληροφοριών, γνωστή ως MIT, αλλά πρόσφατα είχε επιφορτιστεί να πραγματοποιήσει επίθεση κατά της κούρδισας Aygul Berivan Aslan, πρώην βουλευτίνα του Πράσινου Κόμματος  ο οποίος ήταν έντονα επικριτικός κατά του Ερντογάν.

Έκτοτε τέθηκε υπό κράτηση από αυστριακούς εισαγγελείς, οι οποίοι τον ερευνούν τώρα με την υποψία ότι εργάστηκε σε ξένη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.

Ερωτηθείς για σχόλιο, ανώτερος αξιωματούχος της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας δήλωσε  ότι οι ισχυρισμοί ήταν ανοησίες.

«Ο Οzturk  δεν ήταν ποτέ συνδεδεμένος με, ούτε ενεργούσε ποτέ για λογαριασμό των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών», ανέφερε η δήλωση.

Αλλά οι τουρκικές προσπάθειες να υπονομεύσουν τη αξιοπιστία του κ. Ozturk με τη σειρά τους φαίνεται να δημιουργούν ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία του ως μάρτυρα στη δίωξη κατά του κ. Topuz.

Κατά τη διάρκεια μιας τετράωρης συνέντευξης με την αυστριακή αστυνομία, οι καταθέσεις  του κ. Ozturk, 53 ετών, ήταν ασαφής κατά καιρούς, ειδικά όταν αφορούσε την υποτιθέμενη δουλειά του ως εκτελεστή. Αλλά έγινε πολύ συγκεκριμένος όταν ένας αξιωματικός τον ρώτησε για την υπόθεση του κ. Topuz.

Σύμφωνα με το αστυνομικό αντίγραφο, ο κ. Ozturk είπε ότι είχε εργαστεί για την αμερικανική Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) μέχρι το 2004 και ότι είχε συναντηθεί τελευταία με τον κ. Topuz το 2005. Ο κ. Topuz, επίσης, είχε εργαστεί στο D.E.A. ως μεταφραστής, πρόσθεσε, κάτι που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επιβεβαιώσει.

Ένας   εκπρόσωπος  τύπου του D.E.A. στις Ηνωμένες Πολιτείες είπε σε ένα email ότι η υπηρεσία δεν είχε κανένα αρχείο για την απασχόληση του κ. Ozturk εκεί, αλλά έλεγχε με το γραφείο στην Τουρκία.

Ο κ. Ozturk είπε ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου 2017 του είχε ζητηθεί να υπογράψει δήλωση μάρτυρα εναντίον του κ. Topuz ή ότι κινδυνεύει να φυλακιστεί ο ίδιος.

«Με έχρισαν ως μάρτυρα και έβαλαν ένα κενό χαρτί μπροστά μου, το οποίο υπέγραψα», είπε ο κ. Ozturk. «Διαφορετικά, θα πήγαινα στη φυλακή με τον Metin Topuz.»

«Στην Τουρκία, το κάνουν πάντα έτσι», πρόσθεσε.

Οι αστυνομικοί επέστρεψαν στη συνέχεια στην κααγγελεία του κ. Ozturk για την υποτιθέμενη συνωμοσία για επίθεση πολιτικού στην Αυστρία. Ο κ. Ozturk είπε ότι του δόθηκε εντολή να πυροβολήσει την κα Aslan και για πρώτη φορά είχε επικοινωνήσει με τον Τούρκο εισαγγελέα στην Κωνσταντινούπολη το 2018.

Αρχικά, έπρεπε να πραγματοποιήσει την επίθεση τον Μάρτιο, αλλά το lockdown λόγω κορωνοϊού εμπόδισε το ταξίδι του στη Βιέννη, είπε στην αστυνομία. Ο κ. Ozturk, ο οποίος έχει ιταλικό διαβατήριο, είπε ότι ‘’εγκλωβίστηκε’’ στο Ρίμινι της Ιταλίας, όπου κατέληξε να σπάσει ένα πόδι σε ατύχημα. Στο τέλος, είπε στους ‘’χειριστές του’’ ότι δεν μπορούσε να προχωρήσει με την επίθεση.

Στη συνέχεια, τον Αύγουστο, είπε, επικοινώνησε μαζί του στο  WhatsApp ένας άνδρας που του είπε να ταξιδέψει στο Βελιγράδι της Σερβίας και να συναντήσει μια επαφή σε μια τουρκική καφετέρια.

«Δεν έχει σημασία αν πεθάνει ή τραυματιστεί μόνο ( ο κούρδισα βουλευτής της Αυστρίας) », του είπε η επαφή του εκεί,  σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε  κ. Ozturk στην αυστριακή αστυνομία. Ο κύριος στόχος είναι «η πολιτικός να λαμβάνει το μήνυμα», του είπε η επαφή που τον κάλεσε να ταξιδέψει στη Βιέννη και να περιμένει περαιτέρω οδηγίες.

Ερωτηθείς στην αστυνομική συνέντευξη γιατί είχε παραδοθεί, ο κ. Ozturk είπε ότι ίσως ήταν για να σωθεί.

«Η αυστριακή αστυνομία θα μπορούσε να με πιάσει αργότερα», συνέχισε. «Δεν μου αρέσει κάτι τέτοιο. Δεν είμαι δολοφόνος».

 

«Αν αυτό συνέβαινε, θα απομακρύνονταν από εμένα και θα έλεγαν ότι είμαι εγκληματίας», είπε για τις τουρκικές αρχές. Είπε επίσης ότι οι τουρκικές αρχές έχουν παγώσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς του και της οικογένειάς του.

Σε μια μεταγενέστερη αστυνομική κατάθεση, ο κ. Ozturk ονόμασε επίσης άλλους στόχους που του είχαν δοθεί εκτός από την κυρία Aslan, την αυστριακή-κούρδισσα πολιτικό. Ο Peter Pilz, εκδότης του διαδικτυακού περιοδικού ZackZack, το οποίο ήταν το πρώτο που δημοσίευσε την κατάθεση του κ. Ozturk, είπε ότι η αστυνομία του είπε ότι ήταν ένας από τους στόχους και του είχε προσφέρει προστασία.

Ο κ. Pilz, επίσης πρώην βουλευτής του Πράσινου Κόμματος, υπηρέτησε στην επιτροπή εποπτείας πληροφοριών και είναι εδώ χρόνια επικριτικής του κ. Ερντογάν και της μεταχείρισης του κουρδικού πληθυσμού. Γνωρίζει καλά την κα Aslan. Έχει απειληθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, είπε.

«Έλαβε την εντολή να πυροβολήσει έναν πολιτικό στην Αυστρία, το ερώτημα είναι: Ποιος έδωσε την εντολή;» διερωτήθηκε ο κ. Πιλς.

«Στην υπόθεση εναντίον του κ. Τοπούζ, τα πράγματα είναι απολύτως σαφή», πρόσθεσε. «Ο βασικός μάρτυρας της υπόθεσης απέσυρε τη δήλωσή του. Η υπόθεση πρέπει να ανοίξει ξανά. "

Η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα, η τουρκική πρωτεύουσα, και οι δικηγόροι του κ. Topuz αρνήθηκαν να σχολιάσουν τους ισχυρισμούς του κ. Ozturk ή την επίδρασή τους στην υπόθεση, στην οποία έχει ασκηθεί έφεση.

Ωστόσο, η δήλωση του κ. Ozturk στο κατηγορητήριο ήταν κεντρική για την καταδίκη του κ. Topuz, ισχυριζόμενος ότι ο κ. Topuz είχε συνεργαστεί στενά με μέλη της οργάνωσης Gulen στην τουρκική αστυνομία και εισαγγελική αρχή.

Ωστόσο, ο κ. Ozturk δεν εμφανίστηκε ποτέ στο δικαστήριο αυτοπροσώπως και δεν εξετάστηκε ποτέ. Ο δικαστής παρέτεινε τη δίκη αρκετές φορές για να περιμένει τον κ. Ozturk να επιστρέψει από το εξωτερικό.

Τον Ιούνιο, ο δικαστής αποφάσισε ότι η δίκη θα συνεχιστεί χωρίς την εμφάνισή του. Ωστόσο, σε αντίθεση με την κανονική νομική διαδικασία, δεν διέταξε να αγνοηθεί η μαρτυρία του κ. Ozturk.

Keywords
new york times, new york, york, times, times, σχεδιο, new york times, new york, york, φως, δραση, μετάφραση, νέα, ηπα, επιρροή, ηλεκτρονική, διαδηλωσεις, mit, email, lockdown, whatsapp, υπουργειο εσωτερικων, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, εκλογες ηπα, αστυνομικο τμημα, ξανα, whatsapp, διαβατηριο, μετάφραση, ηλεκτρονική, αστυνομια, βουλγαρια, δουλεια, ηπα, καριερα, κωνσταντινουπολη, μεταφραστης, ρωτησε, φως, email, αγκυρα, αυστρια, αμερικανικη πρεσβεια, ατυχημα, βελιγραδι, βιεννη, γινει, δηλωση, δικη, δοθει, δωσει, δοθηκε, εγινε, ειπε, εκθεση, εκστρατεια, εμφάνιση, εξομολογηση, επιρροή, εποχη, επρεπε, ερντογαν, ερευνα, εσωτερικων, ετων, εφημεριδα, η δικη, ηνωμενες πολιτειες, υπηρεσια, υπηρεσιες, υποθεση, εικονα, κυβερνηση, κυρια, λεπτομερειες, μακρια, νομικη, ομαδα, παντα, οκτω, ρηξη, ριμινι, συνεχεια, σειρα, τμημα, τουρκια, τριτη, τρυπες, φυλακη, υπουργειο εξωτερικων, φτανει, φορα, χερι, χαος, δικαιωματα, ενωση, χωρα, η εφημεριδα, υπουργειο, mit, μπροστα, πληροφοριες, ταξιδι, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα