O Ernie της Baidou είναι νέος ο κινέζος αντίπαλος του ChatGBT

Ο κινεζικός γίγαντας μηχανών αναζήτησης Baidu αποκάλυψε το chatbot Ernie με τεχνητή νοημοσύνη, που αποτελεί τον τελευταίο αντίπαλο του πρωτοποριακού ChatGPT του OpenAI.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Baidu, Robin Li, δήλωσε την Πέμπτη ότι ο Ernie, γνωστός ως Weixin στα κινέζικα, ήταν το αποτέλεσμα «δεκαετιών σκληρής δουλειάς και προσπαθειών της Baidu» σε μια ζωντανή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε για να επιδείξει τις δυνατότητες της τεχνολογίας.

«Σε δύο γύρους συνομιλίας,

το ρομπότ Ernie παρουσίασε την ικανότητά του να συλλογίζεται με μαθηματική λογική», είπε ο Li. «Δεν γνωρίζει μόνο εάν η ίδια η ερώτηση είναι σωστή ή όχι, αλλά έδωσε επίσης απαντήσεις και συγκεκριμένα βήματα για να βρει την απάντηση».

Στην εκδήλωση στο Πεκίνο, ο Li έδειξε στον Ernie να δημιουργεί μια αφίσα και ένα βίντεο συνεδρίου με βάση μια προτροπή, να προσφέρει συμβουλές για την καλύτερη τοποθεσία για την εκδήλωση μεταξύ πολλών κινεζικών πόλεων και να διαβάζει υλικό σε μια διάλεκτο Σετσουάν.

Ο Li έδειξε επίσης στο ρομπότ να απαντά σε ερωτήσεις σχετικά με ένα δημοφιλές κινεζικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας και να συνοψίζει την πλοκή του βιβλίου.

Ο Li είπε ότι τα χαρακτηριστικά, τα οποία θα ενσωματωθούν στο οικοσύστημα έξυπνων συσκευών Xiaodu της Baidu, θα είναι αρχικά διαθέσιμα μόνο σε περιορισμένο αριθμό χρηστών με κωδικό πρόσκλησης Ernie.

Το bot αποδίδει καλύτερα στα κινέζικα σε σύγκριση με τα αγγλικά και μπορεί να αντιμετωπίσει ερωτήσεις που περιέχουν λογικά λάθη, είπε ο Li, αν και μπορεί να εντοπίσει πότε κάτι δεν πάει καλά.

Σε αντίθεση με τις επιδείξεις ChatGPT του OpenAI, το Baidu δεν έδειξε ζωντανά τις δυνατότητες του Ernie, αλλά μέσω μιας σειράς διαφανειών. Το chatbot δεν διαθέτει επίσης λειτουργίες που αποκαλύφθηκαν στη συνέχεια του Chat GPT, GPT-4, όπως η δυνατότητα δημιουργίας κειμένου ως απόκριση σε μια εικόνα.

Το λανσάρισμα του Ernie έτυχε κακής υποδοχής από τους επενδυτές, με τις μετοχές της Baidu που είναι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ να υποχωρούν περισσότερο από 10 τοις εκατό κατά τη διάρκεια της προηχογραφημένης επίδειξης.

«Υπάρχει ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με την ικανότητα του Ernie, ειδικά δεδομένης της έλλειψης ζωντανής επίδειξης – μια έντονη αντίθεση με τη ζωντανή ροή προγραμματιστών του GPT-4 του OpenAI πριν από λίγες ημέρες», δήλωσε στο Al Jazeera ο  Chim Lee, αναλυτής τεχνολογίας στην Κίνα για το Economist Intelligence Unit.

«Ο Li δεν έδειξε την ικανότητα του Ernie σε περιβάλλον μη κινεζικής γλώσσας», πρόσθεσε ο Λι. «Παραδέχτηκε επίσης ότι η ικανότητα του Ernieνα κατανοεί και να επεξεργάζεται τα αγγλικά δεν είναι τόσο καλή όσο αυτή της κινεζικής κατανόησης. Αυτό το τοποθετεί πίσω από το ChatGPT, το οποίο είναι σε θέση να παράγει απαντήσεις στα αγγλικά, τα κινέζικα και άλλες γλώσσες.

Η ανακοίνωση της Baidu έρχεται μόλις μια ημέρα αφότου το OpenAI που υποστηρίζεται από τη Microsoft παρουσίασε το GPT-4, το οποίο η εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο λέει ότι είναι ικανό για «ανθρώπινο επίπεδο απόδοσης» σε ορισμένους ακαδημαϊκούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας να περάσει τις εξετάσεις δικηγορικού συλλόγου για υποψήφιους δικηγόρους με μια βαθμολογία στο κορυφαίο 10 τοις εκατό των υποψηφίων.

Ο Li είπε ότι «οι προσδοκίες του για το Ernie bot είναι πιο κοντά στο ChatGPT ή ακόμα και στο GPT4» και επαίνεσε την Baidu για το λανσάρισμα του bot μπροστά από ανταγωνιστές όπως η Google και η μητρική εταιρεία του Facebook Meta.

Περισσότεροι από 650 οργανισμοί στην Κίνα έχουν σχέδια να χρησιμοποιήσουν το Ernie, συμπεριλαμβανομένων της China CITIC Bank, του Εθνικού Μουσείου της Κίνας και της εφημερίδας Global Times, είπε ο Li.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει τους τοπικούς προγραμματιστές AI και να ενσωματώσει την τεχνολογία σε ολόκληρη την κινεζική βιομηχανία.

Τοπικοί τεχνολογικοί γίγαντες, συμπεριλαμβανομένων των Alibaba, Huawei και JD.com, έχουν ανακοινώσει σχέδια να παρουσιάσουν τα δικά τους chatbots.

Ωστόσο, οι αυστηροί έλεγχοι στο Διαδίκτυο του Πεκίνου έχουν εγείρει αμφιβολίες για το πώς θα λειτουργούν τα chatbots με τεχνητή νοημοσύνη στην Κίνα, δεδομένης της εξάρτησης της τεχνολογίας σε πληροφορίες που αφαιρούνται από διαδικτυακές πηγές.

Ωστόσο, ο Ernie θα μπορούσε να βρει κάποια επιτυχία στην Κίνα λόγω των περιορισμών στα bots του OpenAI στη χώρα, είπε ο Lee.

«Οι κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας έχουν ισχυρή ικανότητα να βρίσκουν λειτουργικά επιχειρηματικά μοντέλα για νέες τεχνολογίες», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα
O Ernie, Baidou,ChatGBT