O Φιντάν πρότεινε φόρμουλα εγγυήσεων για Ισραήλ-Παλαιστίνη με ρόλο Τουρκίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας υπέβαλε πρόταση για ένα σύστημα εγγυήσεων στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, τονίζοντας τον κεντρικό ρόλο της Άγκυρας στη διαμόρφωση της ιδέας

Σύμφωνα με το  Anadolu, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους σε αποκλειστική ενημέρωση τύπου στο Υπουργείο Εξωτερικών στην πρωτεύουσα, ο Χακάν Φιντάν τόνισε την ανάγκη πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, να ενεργήσουν ως εγγυητές μόλις καταλήξουν και τα δύο μέρη σε συμφωνία, με ευθύνη να διασφαλίσουν την εφαρμογή της.

Ο Φιντάν τόνισε επίσης τη σημασία της διεθνούς

πίεσης στο Ισραήλ για την υιοθέτηση λύσης δύο κρατών, λέγοντας ότι η Τουρκία μοιράζεται τις απόψεις της για αυτό το θέμα με τα μέρη.

Όπως υποστηρίζει το Anadolu, oι συζητήσεις που έγιναν μεταξύ του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών και των ΗΠΑ αποκάλυψαν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστηρίζει επίσης μια λύση δύο κρατών. Ο Φιντάν επεσήμανε την ανάγκη να αναλάβει η διεθνής κοινότητα πιο ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση του ισραηλοπαλαιστινιακού ζητήματος.

Επίσης, τόνισε ότι η ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης από την Τουρκία στην περιοχή δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη, αλλά τόνισε τη σημασία της έναρξης βημάτων προς μια λύση δύο κρατών για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης.

Υπάρχει ανάγκη για τις περιφερειακές χώρες να αναλάβουν την ευθύνη και να υιοθετήσουν μια ενιαία στάση όταν αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε μέρος που παραβιάζει τη συμφωνία, είπε.

Τονίζοντας τη σημασία της μετατροπής της τρέχουσας κατάστασης σε ευκαιρία για ειρήνη, είπε ότι η παρουσία των εγγυητριών δυνάμεων  θα είναι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη βιώσιμης επίλυσης της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα