O Βουλευτής Λουκαϊδης σε συνεδρίαση επιτροπής της ΚΣΣΕ

O Βουλευτής Γιώργος Λουκαϊδης συμμετείχε σε συνεδρία της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) στο Παρίσι και σε παρέμβασή του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην παρουσία τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων σε Συρία, Ιράκ, Λιβύη και Κύπρο, σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να επιδεικνύεται οποιαδήποτε επιείκεια για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή.

Ανακοίνωση

της Βουλής αναφέρει ότι ο κ. Λουκαϊδης στην παρέμβασή του είπε ότι  υπάρχει πρόβλημα αξιοπιστίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης  όσον αφορά τις δεσμεύσεις της έναντι των χωρών της περιοχής που προσδοκούν στην ευρωπαϊκή προοπτική και ένταξή τους.

Πρόσθεσε ότι για να αντιμετωπιστούν οι τρέχουσες προκλήσεις, περιλαμβανομένης της διεύρυνσης της ΕΕ, χρειάζεται πρώτιστα  μια καλύτερη Ευρώπη, που να έχει ως γνώμονα τη διασφάλιση των συμφερόντων των λαών και των πολιτών της.

Εξάλλου, όπως αναφέρεται, σε συζήτηση με θέμα τη διαφύλαξη των πυλώνων της δημοκρατίας κατά τη διάρκεια υγειονομικών κρίσεων, ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε ότι, σε τέτοιες περιπτώσεις χρειάζεται περισσότερη και όχι λιγότερη δημοκρατία.

Προς τούτο, τα κοινοβούλια έχουν καίριο ρόλο να διαδραματίσουν τόνισε ο κ. Λουκαΐδης, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει απρόσκοπτα να ασκείται κοινοβουλευτικός έλεγχος και να διεξάγεται διαρκής διάλογος και διαβούλευση με την  εκτελεστική εξουσία, ώστε οι αποφάσεις που λαμβάνονται να είναι συλλογικές και άρα περισσότερο αξιόπιστες και κοινωνικά αποδεκτές

Στο πλαίσιο συζήτησης για τις τρέχουσες εξελίξεις στη Συρία και τη Λιβύη, ο κ. Λουκαΐδης επισήμανε ότι είναι οι ξένες επεμβάσεις και η επιβολή των ιδιοτελών συμφερόντων τρίτων χωρών που έχουν προκαλέσει την αστάθεια, την αιματοχυσία και την προσφυγοποίηση των λαών της περιοχής.

Προστίθεται ότι στηλιτεύοντας την παρουσία τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη και στην Κύπρο, ο κ. Λουκαΐδης τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να επιδεικνύεται οποιαδήποτε επιείκεια για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή.

Η Τουρκία, ανέφερε ο Κύπριος Βουλευτής, επιδιώκοντας να επιβάλει τις ηγεμονικές της βλέψεις με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και με την ανοχή της Δύσης, καταστρατηγεί βάναυσα το διεθνές δίκαιο και τις αρχές και αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Κάλεσε τα κράτη μέλη του Οργανισμού να αντλήσουν συμπεράσματα, αναλόγως της εμπλοκής τους σε αυτές τις διενέξεις και να μην επαναλάβουν ίδια λάθη.

Θα πρέπει, τόνισε, να επιδειχθεί έμπρακτη αλληλεγγύη προς τους λαούς των δοκιμαζόμενων αυτών χωρών και να τύχουν σεβασμού η ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική τους ακεραιότητα. Θα πρέπει να εγκαταλειφθεί η λογική των δυο μέτρων και δυο σταθμών και να διαφυλαχθούν οι βασικές αρχές και αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
O Βουλευτής Λουκαϊδης, ΚΣΣΕ,O vouleftis loukaidis, ksse