Reuters: Με ευλογίες Ρωσίας ξεκινά η επαναπροσέγγιση Τουρκίας-Συρίας

Ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Τουρκίας πραγματοποίησε πολλαπλές συναντήσεις με τον Σύρο ομόλογό του στη Δαμασκό τις τελευταίες εβδομάδες, ένδειξη των ρωσικών προσπαθειών να ενθαρρύνει την απόψυξη μεταξύ κρατών στις αντίθετες πλευρές του πολέμου της Συρίας, ανέφεραν τέσσερις πηγές στο Reuters..

Μια περιφερειακή πηγή ευθυγραμμισμένη με τη Δαμασκό είπε στο Reuters ότι ο Χακάν Φιντάν, επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών

της Τουρκίας (MIT) και ο επικεφαλής των πληροφοριών της Συρίας Αλί Μαμλούκ συναντήθηκαν μόλις αυτή την εβδομάδα στη συριακή πρωτεύουσα.

Οι επαφές αντικατοπτρίζουν μια αλλαγή ρωσικής πολιτικής καθώς η Μόσχα ετοιμάζεται για μια παρατεταμένη σύγκρουση στην Ουκρανία και επιδιώκει να εξασφαλίσει τη θέση της στη Συρία, όπου οι δυνάμεις της υποστηρίζουν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ από το 2015, σύμφωνα με δύο Τούρκους αξιωματούχους και την περιφερειακή πηγή.

Οποιαδήποτε ομαλοποίηση μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού θα αναδιαμόρφωνε τον δεκαετή πόλεμο στη Συρία.

«Η τουρκική υποστήριξη ήταν ζωτικής σημασίας για τη στήριξη των Σύριων ανταρτών στο τελευταίο μεγάλο εδαφικό τους έρεισμα στα βορειοδυτικά, αφού ο Άσαντ νίκησε τους αντάρτες σε όλη την υπόλοιπη χώρα, με τη βοήθεια της Ρωσίας και του Ιράν», σημειώνεται.

Ωστόσο, η προσέγγιση αντιμετωπίζει μεγάλες επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της μοίρας των ανταρτών μαχητών και εκατομμυρίων αμάχων, πολλοί από τους οποίους κατέφυγαν στα βορειοδυτικά για να γλιτώσουν από την κυριαρχία του Άσαντ.

Η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, έχει στρατεύματα στο έδαφος σε όλη την περιοχή, που θεωρούνται δυνάμεις κατοχής από τον Άσαντ.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, ο Φιντάν -ένας από τους στενότερους έμπιστους του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν- και ο Μαμλούκ αξιολόγησαν πώς θα μπορούσαν τελικά να συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, σύμφωνα με ανώτερο Τούρκο αξιωματούχο και τουρκική πηγή ασφαλείας.

«Η Ρωσία θέλει η Συρία και η Τουρκία να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους και να επιτύχουν ορισμένες συμφωνίες... οι οποίες είναι προς το συμφέρον όλων, τόσο της Τουρκίας όσο και της Συρίας», είπε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Μια μεγάλη πρόκληση είναι η επιθυμία της Τουρκίας να συμπεριλάβει Σύρους αντάρτες σε οποιεσδήποτε συνομιλίες με τη Δαμασκό, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ρωσική αλλαγή στάσης

Ο Τούρκος αξιωματούχος ασφαλείας είπε ότι η Ρωσία έχει σταδιακά αποσύρει ορισμένους στρατιωτικούς πόρους από τη Συρία προκειμένου να επικεντρωθεί στην Ουκρανία και ζήτησε από την Τουρκία να εξομαλύνει τις σχέσεις με τον Άσαντ για να «επιταχύνει μια πολιτική λύση» στη Συρία.

 

Η συμμαχική πηγή της Δαμασκού είπε ότι η Ρωσία ώθησε τη Συρία να ξεκινήσει συνομιλίες, καθώς η Μόσχα προσπαθεί να καταρρίψει τη θέση της και του Άσαντ σε περίπτωση που πρέπει να αναδιατάξει δυνάμεις στην Ουκρανία. Η Ρωσία υπέστη εκπληκτικές απώλειες στο έδαφος στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα.

Στις πιο πρόσφατες συναντήσεις - συμπεριλαμβανομένης της διήμερης επίσκεψης του Φιντάν στη Δαμασκό στα τέλη Αυγούστου - προσπάθησαν να δημιουργήσουν το έδαφος για συναντήσεις σε υψηλότερο επίπεδο, είπε η πηγή.

Ο ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι η Άγκυρα δεν θέλει να δει δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν ή το Ιράν -που έχουν ήδη αναπτυχθεί ευρέως σε περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από την κυβέρνηση- να καλύπτουν τα κενά που αφήνουν οι ρωσικές αποχωρήσεις.

Ο Τούρκος αξιωματούχος ασφαλείας είπε ότι ούτε η Ρωσία ήθελε να δει την ιρανική επιρροή να επεκτείνεται καθώς μειώνει την παρουσία της.

Ένας διπλωμάτης που εδρεύει στην περιοχή είπε ότι η Ρωσία είχε αποσύρει περιορισμένο αριθμό στρατευμάτων από το νότο της Συρίας νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, ιδιαίτερα σε περιοχές κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ, οι οποίες αργότερα γεμίστηκαν από δυνάμεις ευθυγραμμισμένες με το Ιράν.

Ενώ οι Φιντάν και Μαμλούκ μιλούσαν κατά διαστήματα τα τελευταία δύο χρόνια, ο ρυθμός και ο χρόνος των πρόσφατων συναντήσεων υποδηλώνουν μια νέα επείγουσα ανάγκη για τις επαφές.

Η περιφερειακή πηγή που συμμάχησε με τη Δαμασκό και μια δεύτερη ανώτερη πηγή υπέρ του Άσαντ στη Μέση Ανατολή είπε ότι οι τουρκοσυριακές επαφές είχαν σημειώσει μεγάλη πρόοδο, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Μια τρίτη περιφερειακή πηγή ευθυγραμμισμένη με τη Δαμασκό είπε ότι οι σχέσεις Τουρκίας-Συρίας έχ

Οι πηγές μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας των επαφών, οι οποίες δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε αμέσως στο Reuters σε αίτημα για σχολιασμό.

Η MIT της Τουρκίας αρνήθηκε να σχολιάσει και το υπουργείο Εξωτερικών δεν σχολίασε αμέσως. Το συριακό υπουργείο Πληροφοριών δεν απάντησε αμέσως σε ερωτήσεις που εστάλησαν μέσω email από το Reuters.

To αδιανόητο γίνεται εφικτό

Η προσέγγιση Τουρκίας-Συρίας φαινόταν αδιανόητη νωρίτερα στη συριακή σύγκρουση, η οποία προέκυψε από μια εξέγερση κατά του Άσαντ το 2011, σκοτώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, προσέλκυσε πολλές ξένες δυνάμεις και διέλυσε τη χώρα.

Ο Ερντογάν αποκάλεσε τον Άσαντ τρομοκράτη και είπε ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει ειρήνη στη Συρία με αυτόν στην εξουσία, ενώ ο Άσαντ αποκάλεσε τον Ερντογάν κλέφτη επειδή «έκλεψε» τη συριακή γη.

Αλλά σε μια προφανή αλλαγή τόνου τον περασμένο μήνα, ο Ερντογάν είπε ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να αποκλείσει τον διάλογο και τη διπλωματία με τη Συρία.

Ο Ερντογάν αντιμετωπίζει δύσκολες εκλογές το επόμενο έτος, στις οποίες βασικό ζήτημα θα είναι ο επαναπατρισμός μερικών από τα 3,7 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες που βρίσκονται τώρα στην Τουρκία. Διαβάστε περισσότερα

Οι τουρκοσυριακές επαφές έρχονται στο πλαίσιο μιας σειράς συναντήσεων μεταξύ του Ερντογάν και του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, συμπεριλαμβανομένης μιας που προγραμματίζεται την Παρασκευή στο Ουζμπεκιστάν.

Τον Ιούλιο, η Τουρκία βοήθησε στη σύναψη μιας συμφωνίας υποστηριζόμενης από τον ΟΗΕ, η οποία άρει τον αποκλεισμό στις εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας, που επικρατούσε μετά την εισβολή της Ρωσίας στη γείτονά της στις 24 Φεβρουαρίου.

Μετά από μια πρόσφατη επίσκεψη στη Μόσχα, ο Ερντογάν είπε ότι ο Πούτιν είχε προτείνει στην Τουρκία να συνεργαστεί με τη Δαμασκό κατά μήκος των κοινών συνόρων, όπου η Άγκυρα έχει πραγματοποιήσει αρκετές επιθέσεις σε περιοχές όπου οι κουρδικές ομάδες της Συρίας έχουν χαράξει αυτονομία από το 2011.

Η Τουρκία απειλεί να εξαπολύσει νέα επίθεση κατά των κουρδικών δυνάμεων που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί απειλή για την εθνική ασφάλεια. Η Ρωσία έχει σηματοδοτήσει την αντίθεσή της σε μια τέτοια εισβολή.

Keywords
Τυχαία Θέματα