SOS από ηλεκτρολόγους: Αποσύρονται arrestors-Επηρεάζονται χιλιάδες νοικοκυριά

Μπέρδεμα επικρατεί ανάμεσα στους καταναλωτές, μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών για απόσυρση απαγωγών κρουστικών τάσεων/surge protective devices (arrestors), οι οποίοι «δεν συμμορφώνονται με τις βασικές απαιτήσεις ασφαλείας της οδηγίας για τον Ηλεκτρολογικό Εξοπλισμό Χαμηλής Τάσης (LVD), αφού εμπερικλείουν ουσιαστικούς κινδύνους ασφάλειας για τον χρήστη» και συγκεκριμένα υπάρχει ενδεχόμενο πρόκλησης φωτιάς ή ηλεκτροπληξίας. 

Διαβάστε επίσης: Αποσύρεται από την αγορά εξοπλισμός

ηλεκτρικών εγκαταστάσεων

Η ανακοίνωση καλούσε τους αδειοδοτημένους ηλεκτρολόγους που έχουν στην κατοχή τους τα πιο πάνω προϊόντα, «να μην τα χρησιμοποιήσουν/εγκαταστήσουν και να τα επιστρέψουν άμεσα στον πωλητή, δηλαδή στο κατάστημα από το οποίο τα έχουν προμηθευτεί».

Μετά την έκδοση της ανακοίνωσης, πολλοί ήταν οι καταναλωτές που αναζήτησαν περισσότερες πληροφορίες για τις προϋποθέσεις αντικατάστασης του προϊόντος και το κόστος αυτής.

Μετά τις αντιδράσεις, το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών προχώρησε στην έκδοση διευκρινιστικής ανακοίνωσης, ενημερώνοντας το κοινό ότι συστήνεται η αντικατάσταση των προϊόντων, «παρ’ όλο ότι αυτή δεν είναι αναγκαία».

Για το θέμα, το SigmaLive ζήτησε διευκρινίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να διευκρινιστεί η επικινδυνότητα των εν λόγω προϊόντων, αλλά και το τι μπορούν να πράξουν οι καταναλωτές σε περίπτωση που τα έχουν εγκαταστήσει στα σπίτια τους.

Αρμόδια πηγή από το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, ανέφερε στο SigmaLive ότι δείγματα από τα εν λόγω προϊόντα πέρασαν από δοκιμές σε ευρωπαϊκό διαπιστευμένο εργαστήριο, στις οποίες διαφάνηκε ότι «δεν ανταποκρίνονται πλήρως στα τεχνικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν από τον κατασκευαστή», γι’ αυτό και αποφασίστηκε η απόσυρσή τους, όχι η ανάκλησή τους.

Μετά την οδηγία για απόσυρση, αναλαμβάνουν οι υπεύθυνοι οικονομικοί φορείς (κατασκευαστές, εισαγωγείς) για να εφαρμόσουν τα κατάλληλα μέτρα.

Η διαφορά είναι ότι όταν αποφασίζεται απόσυρση, τότε γίνονται ενέργειες ώστε το προϊόν που αποσύρεται «να μην υπάρχει στην αλυσίδα εφοδιασμού», ενώ ανάκληση γίνεται «όταν υπάρχει άμεσα σοβαρός κίνδυνος», κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση των απαγωγών κρουστικών τάσεων πιο πάνω, γι’ αυτό και δεν υπάρχει αναγκαιότητα αντικατάστασης.

Γιατί αποσύρονται οι ηλεκτρολογικοί μηχανισμοί

Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι οι μηχανισμοί αυτοί ουσιαστικά αποτελούν επιπρόσθετες προστατευτικές συσκευές, οι οποίες παρέχουν προστασία από υπερτάσεις από κεραυνούς, διακοπές ρεύματος κ.λπ. 

Όπως διαφάνηκε από τους ελέγχους, οι μηχανισμοί που αποσύρθηκαν, προστατεύουν λιγότερο από το αναμενόμενο.

Πάντως, όπως φαίνεται, στην Κύπρο ο αριθμός των μηχανισμών που έχουν εγκατασταθεί ανέρχεται σε μερικές χιλιάδες.

Ποιος επωμίζεται το κόστος αντικατάστασης;

Λειτουργός της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή ανέφερε στο SigmaLive ότι σύμφωνα με τον Νόμο για τις Εγγυήσεις, όπως είναι γνωστός, εάν το προϊόν εμπίπτει εντός των δύο ετών της εγγύησης, τότε το κόστος αντικατάστασης επωμίζεται ο τελικός πωλητής (εν προκειμένω, οι αδειοδοτημένοι ηλεκτρολόγοι).

Αυτό ισχύει μόνο για νοικοκυριά (οικιακή χρήση) και όχι εμπορικά υποστατικά. Στη δεύτερη περίπτωση, οι υπεύθυνοι θα πρέπει να μεριμνήσουν για αντικατάσταση του μηχανισμού, αν αυτό είναι απαραίτητο.

Φωνάζουν οι ηλεκτρολόγοι

«Υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να αντικατασταθούν» υπέδειξε μιλώντας στο SigmaLive o Πρόεδρος του Συνδέσμου Αδειούχων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Κύπρου, Γιώργος Κυριάκου, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του Τμήματος Ηλεκτρολογικών Υπηρεσιών και διερωτήθηκε «πώς γίνεται οι μηχανισμοί που έχουν ήδη εγκατασταθεί να μην έχουν πρόβλημα κι αυτοί που δεν έχουν εγκατασταθεί να μην έχουν».

Όπως είπε, παρόλο που το κόστος αντικατάστασης επωμίζεται ο ηλεκτρολόγος, τα μέλη του Συνδέσμου προτρέπεται να αντικαταστήσουν τον εν λόγω εξοπλισμό με δικά τους έξοδα.

Το κόστος των μηχανισμών κυμαίνεται από 20 μέχρι 40 ευρώ (από ασιατικές χώρες) και μεταξύ 80 και 120 ευρώ από ευρωπαϊκές χώρες. Σημειώνεται ότι κάθε σπίτι έχει τουλάχιστον δύο συσκευές.

Πάντως, ο Σύνδεσμος αναμένεται να ζητήσει διευκρινίσεις από το Υπουργείο Εμπορίου, σε σχέση με τις υποχρεώσεις του εισαγωγέα σε περιπτώσεις ανακλήσεων και αποσύρσεων, καθώς υπάρχει μπέρδεμα ως προς το πότε αυτός καλύπτει τα έξοδα του ηλεκτρολόγου και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (σε ανακλήσεις ή αποσύρσεις). 

Keywords
Τυχαία Θέματα