Spiegel: Επανέναρξη των εξαγωγών γερμανικών όπλων στη Σαουδική Αραβία

Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε την προμήθεια 150 κατευθυνόμενων πυραύλων αέρος-αέρος, τύπου IRIS-T στη Σαουδική Αραβία, όπως προκύπτει από έγγραφο του αρμόδιου Υπουργείου Οικονομίας προς την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, αναφέρει το περιοδικό Spiegel.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα πυραυλικά συστήματα που έχει παραγγείλει η Σαουδική Αραβία, θα τα προμηθεύσει η κατασκευάστρια εταιρεία

Diehl Defence. Το περιοδικό υπενθυμίζει ότι το 2018 η τότε Κυβέρνηση συνασπισμού υπό την Μέρκελ είχε αποφασίσει τον τερματισμό των εξαγωγών εξοπλισμών στο Ριάντ, λόγω της εμπλοκής της Σαουδικής Αραβίας στον πόλεμο στην Υεμένη και της δολοφονίας του δημοσιογράφου Κασόγκι, εξαιρουμένων όμως των υλικών από κοινά εξοπλιστικά προγράμματα με εταίρους του ΝΑΤΟ.

Το περιοδικό σχολιάζει πως η επανέναρξη των εξαγωγών προς τη Σαουδική Αραβία αποτελεί απομάκρυνση από την έως τώρα περιοριστική πολιτική του Βερολίνου σε ότι αφορά τις εξαγωγές εξοπλισμών προς τη συγκεκριμένη χώρα και σημειώνει ότι η σημερινή ομοσπονδιακή Κυβέρνηση θεωρεί ότι η μεταστροφή αυτή είναι δικαιολογημένη λόγω των προσπαθειών της Σαουδικής Αραβίας για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στον πόλεμο κατά των Χούθι καθώς και του ρόλου της στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς.

Την περασμένη Κυριακή η Υπουργός Εξωτερικών Μπέρμποκ είχε καταστήσει σαφές ότι η γερμανική Κυβέρνηση είναι ανοιχτή στην προμήθεια έως και 48 Eurofighter στη Σαουδική Αραβία, κάτι που έχει προκαλέσει κριτική από στελέχη του κόμματος των Πρασίνων.

Τέλος, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας κατά τη συνεδρίασή του λίγο πριν τα Χριστούγεννα έδωσε το πράσινο φως και για την εξαγωγή υποβρυχίου της Thyssenkrupp Marine Systems που έχει παραγγείλει το Ισραήλ, καθώς επίσης για την πώληση 300 αντιαρματικών όπλων τύπου RGW90 αξίας περίπου 1,9 εκατ. ευρώ στη Γεωργία και τριών ναρκαλιευτικών σκαφών κλάσης MJ 333 από αποθέματα Ομοσπονδιακού στρατού στο Πακιστάν, τα οποία θα παραδοθούν παροπλισμένα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα