Tατάρ: Να ζουν οι Έλληνες στον νότο και οι Τούρκοι στον βορρά

Η Güneş (22.10.20) γράφει, σύνφωνα με ανασκόπηση του τουρκικού Τύπου από το ΓΤΠ,  ότι ο νεοεκλεγείς Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά ουδέποτε ήταν η πλευρά που απέφευγε την λύση του Κυπριακού. «Δεν θα φύγουμε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Θέλουμε και εμείς λύση», υποστήριξε σε δηλώσεις στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Demirören (DHA) και πρόσθεσε:

«Όμως έχουν και οι Τούρκοι της Κύπρου προσδοκίες.

Οι Τούρκοι της Κύπρου ίδρυσαν ένα κράτος, μια δημοκρατία. Μια αξιοπρεπής ζωή, ένα αξιοπρεπές μέλλον είναι η υπεράσπιση του κράτους μας, το να μην παραιτηθούμε ποτέ από τις εγγυήσεις της Τουρκίας και επομένως δεν θα επιτρέψουμε ποτέ ομοσπονδία, παγίδες που υπάρχει σκέψη να στηθούν για εμάς στο πλαίσιο ομοσπονδίας».

Σημειώνοντας ότι εξέφρασε διαφορετικές απόψεις στο Κυπριακό, ο Τατάρ υποστήριξε:

«Πήραμε έγκριση από τον λαό. Λέμε πράγματα διαφορετικά. Αυτό που λέμε είναι ότι δεν θέλουμε πλέον να είμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με στραπατσαρισμένο, σκυμμένο το κεφάλι. Αντιτιθέμεθα στα εμπάργκο και στις απομονώσεις. Υπάρχει μια αντίληψη επιβολής λύσης σε εμάς καταπιέζοντας τους Τουρκοκύπριους. Δεν πρόκειται ποτέ να το αποδεχθούμε αυτό. Η Τουρκία βρίσκεται πίσω μας

Είναι εκεί τα όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο. Όταν κοιτάμε όσα συμβαίνουν, η υπεράσπιση του κράτους μας είναι ένα αξιοπρεπές μέλλον. Αν θα υπάρξει συμφωνία, μπορεί να υπάρξει. Όμως, πιο ρεαλιστική είναι μια συμφωνία στη βάση της κυρίαρχης ισότητας. Υπάρχει ένα κράτος εδώ. Κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει ποτέ το κράτος που υπάρχει στον βορρά. Να ζουν οι Έλληνες στον νότο και οι Τούρκοι στον βορρά πλάι πλάι. Όλοι οι Τούρκοι της Κύπρου έτσι σκέφτονται.  Οι Τούρκοι της Κύπρου δεν θα ρίξουν το μέλλον τους σε περιπέτειες. Με την εκλογή μου στην προεδρία της δημοκρατίας άρχισε μια νέα περίοδος».

Keywords
Τυχαία Θέματα