Tι είναι το «Κονβόι της Ελευθερίας» και τι ζητούν οι φορτηγατζήδες του Καναδά

Μετά από μια εβδομαδιαία διαδρομή από την επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας, μια ομάδα Καναδών οδηγών φορτηγών μεγάλων αποστάσεων – που ονομάστηκε «Κομβόι της Ελευθερίας» – διέσχισε τη χώρα φτάνοντας στην Οτάβα, την εθνική πρωτεύουσα του Καναδά στην ανατολική επαρχία του Οντάριο το Σάββατο.

Χιλιάδες φορτηγατζήδες και υποστηρικτές τους συνεχίζουν να διαμαρτύρονται ενάντια στις εντολές της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τα εμβόλια και άλλες πολιτικές για τον Covid-19.

Για το τι ακριβώς συμβαίνει με το Κονμβόι της Ελευθερίας μίλησε το πρωί στην εκπομπή

«Πρωινοί Τύποι» του Ράδιο Πρώτο, ο καθηγητής και συγγραφέας Στέφανος Κωνσταντινίδης ο οποίος ζει στον Καναδά και παρακολουθεί από κοντά τις τελευταίες εξελίξεις

Να τι γνωρίζουμε γενικά μέχρι στιγμής

1. Πώς ακριβώς ξεκίνησε το «-Κονβόι της Ελευθερίας - Freedom Convoy»;

Μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, οι διασυνοριακοί οδηγοί φορτηγών στον Καναδά εξαιρούνταν από τις απαιτήσεις εμβολιασμού – που σημαίνει ότι μπορούσαν να οδηγήσουν στις ΗΠΑ και να επιστρέψουν χωρίς να χρειάζεται να αποδείξουν την κατάσταση εμβολιασμού. Αφού η κυβέρνηση θέσπισε εντολή που επέβαλε καραντίνα σε μη εμβολιασμένους οδηγούς, μια ομάδα φορτηγών στο δυτικό Καναδά διοργάνωσε μια διαδήλωση διαμαρτυρίας στην Οττάβα.

Το κίνημα συγκέντρωσε ορμή και υποστήριξη του κοινού καθώς ταξίδευε ανατολικά. Κέρδισε επίσης την υποστήριξη όσων είναι αντίθετοι με τη φιλελεύθερη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό και εκείνη των ομάδων εντολής κατά των εμβολίων που απογοητεύονται από τους πανδημικούς περιορισμούς που θεωρούν ως «πολιτική υπέρβαση». Σύμφωνα με δήλωση των διοργανωτών, η συνοδεία απαιτεί από τις ομοσπονδιακές και επαρχιακές κυβερνήσεις να κλείσουν τα διαβατήρια εμβολίων και όλα τα άλλα «υποχρεωτικά προγράμματα εντοπισμού επαφών εμβολίων» και «να τερματίσουν τις εντολές εμβολίων για τον Covid-19».

2. Υπάρχουν πραγματικά χιλιάδες φορτηγά στο δρόμο;

Στη δήλωσή τους την Τετάρτη, οι διοργανωτές ανέφεραν ότι «αν και η αρχική μας συνοδεία [υπολογίστηκε] ότι ήταν 1.600 φορτηγά, αυτός ο αριθμός αυξήθηκε σημαντικά σε 36.000 φορτηγά μέσα σε λίγες μόνο ημέρες. Τώρα υπολογίζεται ότι ο αριθμός των βαρέων φορτηγών που κατευθύνονται προς την Οττάβα πλησιάζει τα 50.000». Ωστόσο, τα εθνικά μέσα ενημέρωσης και οι αρχές επιβολής του νόμου έχουν αναφέρει οπουδήποτε από «εκατοντάδες»φορτηγών σε χαμηλές χιλιάδες την περασμένη εβδομάδα. Ορισμένοι υπολογισμοί έχουν επίσης λάβει υπόψη αυτοκίνητα και SUV που προφανώς έχουν επίσης κολλήσει στη συνοδεία. Ο πραγματικός αριθμός πιθανότατα βρίσκεται κάπου στο ενδιάμεσο – με την Canadian Trucking Alliance να έχει εκτιμήσει ότι οι οδηγίές για εμβλιασμό θα επηρέασουν περίπου 16.000 οδηγούς αφού υπολογίζςεται ότι μεταξύ 85-90% από τους 120.000 διασυνοριακούς φορτηγατζήδες της χώρας έχουν εμβολιαστεί.

3. Έχουν οι φορτηγατζήδες λαϊκή υποστήριξη

Την περασμένη εβδομάδα, βίντεο σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ειδησεογραφικά πλάνα έδειξαν φορτηγά και άλλα οχήματα να κινούνται κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων και των δρόμων της πόλης, επευφημούμενα από πλήθη ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν στις παρυφές των δρόμων και τις αερογέφυρες. Μεγάλες ομάδες ανθρώπων κυματίζουν επίσης καναδικές σημαίες και κρατούν πινακίδες που στοχεύουν τόσο τον Τριντό όσο και τις πολιτικές του. Οι διοργανωτές ισχυρίστηκαν ότι «έχουν την υποστήριξη εκατομμυρίων Καναδών από όλη τη χώρα».

Αν και οι αρχές δεν έχουν δώσει στοιχεία για τον αριθμό όσων έφτασαν στην Οττάβα, πηγές της τοπικής αστυνομίας είπαν στα μέσα ενημέρωσης ότι τα πλήθη στην περιοχή Downtown της πρωτεύουσας και το Κοινοβούλιο Hill ήταν παρόμοια με αυτά που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια μεγάλων συγκεντρώσεων στις μεγάλες επίσημες αργίες - περίπου δεκάδες χιλιάδες.Μια άλλη μέτρηση που αναφέρεται στην ευρύτερη δημοτικότητα του κινήματος είναι μια καμπάνια GoFundMe στην οποία συγκεντρώθηκαν 8,6 εκατομμύρια δολάρια (6,7 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) από περισσότερα από 108.000 άτομα την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο, η διαδήλωση των φορτηγατζήδων προκάλεσε επίσης κριτική από όσους θεωρούν ότι οι συμμετέχοντες είναι «ακροδεξιοί» και διαδίδουν «παραπληροφόρηση». Η αστυνομία της Οτάβα είπε στα μέσα ενημέρωσης ότι προετοιμάζονταν για αντιδηλώσεις και ότι δέχθηκε «άμεση απειλή» με στόχους αστυνομικούς από ένα άγνωστο άτομο.

Οι «εξτρεμιστές» μπορούν να προσπαθήσουν να επωφεληθούν από τη μαζική διαμαρτυρία, με τον επικκεφαλής του Νέου Δημοκρατικού Κόμματος να φτάνει στο σημείο να λέει ότι «στοιχεία» «προσπαθούσαν να μετατρέψουν τη συνοδεία σε καναδική εκδοχή των τρομοκρατικών επιθέσεων . στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ».

4. Πόσο θα διαρκέσει η διαμαρτυρία των φορτηγατζήδων;

Σύμφωνα με ένα ρολόι που τρέχει στην επίσημη ιστοσελίδα του γκρουπ, η «Αντίστροφη μέτρηση για την Ελευθερία» τελειώνει λιγότερο από μία ημέρα, από τη στιγμή της σύνταξης. Οι πιο πρόσφατες ενημερώσεις σχετικά με το δρομολόγιο τους για την Κυριακή δείχνουν μια λειτουργία προσευχής για τις 11 π.μ. (Ανατολική τυπική ώρα) και μια συνέντευξη Τύπου στη 13:00, όπου ενδέχεται να ανακοινωθούν πρόσθετες λεπτομέρειες. Οι διαδηλωτές είχαν προγραμματίσει να κατασκηνώσουν στην Οτάβα για τουλάχιστον το Σαββατοκύριακο, αλλά οι αστυνομικές πηγές προτείνουν ότι η συγκέντρωση θα μπορούσε να συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα.

5. Υπήρξε ειρηνική η διαδήλωση για τη «Συμφωνία της Ελευθερίας» στην Οτάβα;

Η αστυνομική δύναμη της πόλης φέρεται να έχει ενισχυθεί από αξιωματικούς από άλλες περιοχές της επαρχίας, καθώς και μέλη της κοινότητας εθνικής ασφάλειας και για να σταματήσουν πιθανές αναταραχές. Ο αρχηγός της αστυνομίας της Οτάβα Πίτερ Σλόλι είχε περιγράψει την κατάσταση της Παρασκευής ως «μοναδική, ρευστή, επικίνδυνη και σημαντική» και προειδοποίησε για απειλή δράσης «μοναχικού λύκου» που μπορεί να χτυπήσει. Προειδοποίησε επίσης για «παράγοντες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης» που «υποκινούν το μίσος, τη βία και, σε ορισμένες περιπτώσεις, την εγκληματικότητα».

Ωστόσο, καμία βία, συλλήψεις ή τραυματισμοί δεν έχουν αναφερθεί από τις αρχές μέχρι στιγμής και οι διοργανωτές της αυτοκινητοπομπής είπαν ότι «το κίνημα είναι μια ειρηνική διαμαρτυρία» και «δεν συγχωρεί καμία πράξη βίας». Σε μια δήλωση την Παρασκευή, οι διοργανωτές της Συνοδείας Ελευθερίας προέτρεψαν τους συμμετέχοντες να «μεταχειρίζονται όλους τους αστυνομικούς με σεβασμό» και « να μην κάνουν κανένα είδος απειλής».

6. Πού βρίσκεται ο Τζάστιν Τριντό σε όλα αυτά;

Ο Πρωθυπουργός Τριντό και η οικογένειά του μεταφέρθηκαν προφανώς σε «αγνωστή τοποθεσία» στην Οτάβα το Σάββατο λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια. Πολλά φορτηγά στη συνοδεία έφεραν συνθήματα και πινακίδες όπως «F**k Trudeau», με τους διαδηλωτές να χρησιμοποιούν προφανώς ως κραυγή συγκέντρωσης την προηγούμενη απόρριψη του κινήματος ως φωνές μιας «περιθωριακής μειονότητας» που έτρεφε «απαράδεκτες απόψεις». Κάποιοι φέρεται να έχουν ζητήσει να κατηγορηθεί ο Τριντό για προδοσία ή να ξυλοκοπηθεί. Σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του πριν μετακομίσει, ο Τριντό εξέφρασε την ανησυχία του την Παρασκευή για το ενδεχόμενο βίας – ισχυριζόμενος ότι το κίνημα έχει «μεταμορφωθεί σε κάτι πολύ μεγαλύτερο» , αλλά εξακολουθεί να είναι «Μια πολύ μικρή, πολύ θυμωμένη ομάδα... που πραγματικά προσπαθούν να ξεσπάσουν».

7. Τι λένε οι άνθρωποι εκτός Καναδά για τη διαμαρτυρία των φορτηγατζήδων;

Η ασυνήθιστη κλίμακα και το εύρος της διαμαρτυρίας έχει τραβήξει την προσοχή του κοινού εκτός της χώρας. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επαίνεσε τους συμμετέχοντες στη συνοδεία σε συγκέντρωση στο Τέξας το Σάββατο, σημειώνοντας ότι «κάνουν περισσότερα για να υπερασπιστούν την αμερικανική ελευθερία από τους ηγέτες μας με διαφορά». Άλλα εξέχοντα άτομα που έχουν μιλήσει υπέρ είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, Elon Musk, ο podcaster Joe Rogan και ο κωμικός Russell Brand.

Οι αντιδράσεις από ορισμένους φιλελεύθερους ειδήμονες και τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ήταν ως επί το πλείστον αρνητικές, με ορισμένες απόψεις να συνδέουν τους διαδηλωτές φορτηγατζήδες με ακροδεξιές ομάδες, ιδεολογίες λευκής υπεροχής και παραπληροφόρηση για τον Covid. Η Washington Post δημοσίευσε ένα άρθρο γνώμης που καλεί τον Καναδά να «αντιμετωπίσει κατά μέτωπο το«Κομβόι της Ελευθερίας». Συγκεκριμένα ο αρθρογράφος David Moscrop περιέγραψε τους φορτηγατζήδες ως «μια περιθωριακή ομάδα» και ισχυρίστηκε ότι «οδηγούνταν από μια γενικευμένη οργή, άστοχο θυμό για τις προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας και το αντικυβερνητικό αίσθημα».

Διαβάστε επίσης: Το «κονβόι της ελευθερίας» στον Καναδά – Τι συμβαίνει με τους οδηγούς φορτηγών

Keywords
Τυχαία Θέματα