Ti κάνει έναν πλανήτη σαν την ΓΗ, πιο κατοικήσιμο απο άλλον;

Όταν πρόκειται για την εύρεση του σωστού είδους, κάποιου πλανήτη όπου μπορεί να είναι κατοικήσιμος, τότε το μέγεθος του πλανήτη παίζει ρόλο.

Όλες οι πλανήτες πιστεύεται ότι έχουν σχηματιστεί, μέσα σε ένα δίσκο υλικού γύρω από ένα εκκολαπτόμενο αστέρι. Μικρά κομμάτια της σκόνης συγκρούονται και μεγαλώνουν, καταβροχθίζοντας τα γειτονικά. Καθώς μεγαλώνουν, η ικανότητά τους να καταναλώνουν τα πάντα γύρω τους αυξάνετε και επιταχύνει την ανάπτυξή τους.

Εάν ένας πλανήτης διογκώνεται περισσότερο από περίπου δέκα φορές τη μάζα της Γης πριν από το πυρηνικό καμίνι εντός της υποδοχής αναφλέγεται,

τότε θα είναι σε θέση να προσαυξάνονται τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου. Θα μεγαλώσει και θα γίνει ένα γιγάντιο αέριο, όπως τον Δία και τον Κρόνο.

Στο άλλο άκρο του φάσματος, ένα αντικείμενο που είναι πολύ μικρό και πολύς χαμηλής μάζας (όπως ο υδράργυρος, ή το φεγγάρι της Γης) δεν θα έχει αρκετή βαρύτητα για να κρατήσει την ατμόσφαιρα.

Συνήθως, όσο πιο μαζικός είναι ένας πλανήτης, τόσο πιο εύκολα μπορεί η μαζική ατμόσφαιρα να διατηρηθεί.

Είναι σημαντικός διότι η ατμοσφαιρική μάζα ενός πλανήτη θα επηρεάσει άμεσα την κλίμακα του. Η τοποθεσία μιας «κατοικημένης ζώνης» γύρω από ένα αστέρι θα είναι θα είναι η συνάρτηση της μάζας του πλανήτη. Ένας πιο μαζικός πλανήτης, με μια πιο μαζική ατμόσφαιρα, είναι πιθανόν να έχει ισχυρότερη επίδραση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Ένας τέτοιος πλανήτης πιθανότατα θα είναι κατοικήσιμος σε αποστάσεις που θα οδηγήσουν σε μικρότερους πλανήτες. Ομοίως, ένας μικρότερος πλανήτης, με μια λεπτότερη ατμόσφαιρα, κατά πάσα πιθανότητα θα είναι κατοικήσιμος σε αποστάσεις κατά τις οποίες οι ωκεανοί του θα είναι πιο μαζικοί.

Μαγνητικό πεδίο:

Ενώ ένας πλανήτης πρέπει να έχει αρκετά μεγάλη μάζα για να φιλοξενήσει μια αρκετά πυκνή ατμόσφαιρα για να υποστηρίξει ζωή, υπάρχει κάτι πιο βαθύ.

Ιδιαίτερα , τα αστέρια είναι βίαια ‘οικοδεσπότες’ μιας και συνεχώς βομβαρδίζουν τους πλανήτες με ακτινοβολία.

Σε κάποιο βαθμό, αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τη ζωή. Χωρίς την ενέργεια της Γης που δέχεται από τον ήλιο, δεν θα υπήρχε κανένα φως και ο πλανήτης μας θα ήταν μια παγωμένη μπάλα.

Παρόλα αυτά όμως, με την ευλογία του φωτός έρχεται μια κατάρα - ο άνεμος που φυσά από ένα αστέρι μπορεί να ξεκολλήσει την ατμόσφαιρα ενός πλανήτη, καταλήγοντας στην ανυπαρξία.

Ευτυχώς για τη ζωή πάνω στη Γη, ο πλανήτης μας είναι προστατευμένος από τις χειρότερες ιδιοτροπίες του ηλιακού ανέμου με ισχυρό μαγνητικό πεδίο.

Καθώς ο ηλιακός άνεμος χτυπά το μαγνητικό πεδίο της Γης, εκτρέπεται γύρω, προστατεύοντας το εσωτερικό του πλανήτη. Μόνο οι πιο ισχυρές ηλιακές καταιγίδες, και τα πιο ενεργητικά σωματίδια, μπορεί να διεισδύσουν στην θωράκιση.

Τα φορτισμένα σωματίδια που διαπερνούν την μαγνητική ασπίδα της, προκαλούν την μαγευτική ‘Boraeli’.

Χωρίς Νερό:

Η τεκτονική δραστηριότητα είναι σημαντική για τον πλανήτη ΓΗ, και έτσι είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει βασικό κριτήριο στην έρευνα για ζωή σε άλλο πλανήτη. Ωστόσο, ορισμένοι ερευνητές προτείνουν ότι η ιστορία μπορεί να είναι ακόμη πιο περίπλοκη από ό, τι νομίζαμε μέχρι σήμερα.

Με τα χρόνια, μια σειρά από μελέτες έχουν δείξει ότι χωρίς νερό, η γη δεν θα έχει τεκτονικές πλάκες - μια θεωρία που παραμένει σε μεγάλο βαθμό σε αναζήτηση.

Η γενική ιδέα είναι ότι το νερό δρα ως λιπαντικό - είτε μεταξύ των συγκρουόμενων πλακών (βοηθώντας τους να ξεπεράσουν την τριβή μεταξύ τους), ή εντός γήινου μανδύα (αυξάνοντας τη ρευστότητα της, βοηθώντας το να κινηθεί, και διευκολύνει τα ρεύματα μεταφοράς σ 'αυτό).

Χωρίς νερό, ένας πλανήτης μπορεί να χρειαστεί να έχει κάπως μεγαλύτερη μάζα από τη Γη για την υποστήριξη των τεκτονικών πλακών.

Η Γη σχηματίστηκε με μεγαλύτερη ξηρασία και η κίνηση των πλακών της θα μπορούσε να κατασχεθεί πριν από καιρό, προκαλώντας μεταφορά στο μανδύα έτσι ώστε να πεθάνει, και η ατμόσφαιρα μας να καθαριστεί, όπως ακριβώς αυτή του Άρη.

Έτσι, με αυτή τη θεωρία, έχουμε έρθει σε πλήρη κύκλο.

Η ίδια η ζωή χρειάζεται νερό, αλλά για έναν πλανήτη για να κρατήσει την ατμόσφαιρα, χρειάζεται ένα μαγνητικό πεδίο.

Για να διατηρηθεί ένα μαγνητικό πεδίο, ένας πλανήτης χρειάζεται ένα δυναμό.

Για να έχει ένα δυναμό, χρειάζεται τεκτονικές πλάκες.

Keywords
Τυχαία Θέματα