To SigmaLive στο Εxpo 2020 - Κυπριακό «άρωμα καινοτομίας» στο Ντουμπάι (ΦΩΤΟΣ)

Από την 1η Οκτωβρίου άνοιξε τις πύλες της η Διεθνής Έκθεση EXPO2020 στο Ντουμπάι για ένα μαγευτικό ταξίδι που θα διαρκέσει μέχρι και την 31η Μαρτίου 2021. Τίτλος της έκθεσης είναι «Connecting Minds – Creating the Future», με τρεις βασικές θεματικές ενότητες που είναι η βιωσιμότητα, η κινητικότητα και οι νέες ευκαιρίες. Το SigmaLive βρέθηκε αυτές τις μέρες στο Ντουμπάι για δημοσιογραφική αποστολή όπου είχε την ευκαιρία να δει από κοντά κάποιες από τις σπουδαιότερες καινοτομίες που παρουσιάστηκαν από διάφορες

χώρες. Ιδιαίτερες εκπλήξεις είχε και ο εκθεσιακός χώρος της Κύπρου.

Ιστορία και σκοπός έκθεσης

Το Expo2020 αναμένεται ότι θα προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες από την προηγούμενη έκθεση του Μιλάνου, καθώς έχουν χαλαρώσει παγκοσμίως  οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Τις δυο πρώτες βδομάδες έχουν επισκεφτεί την έκθεση 420 χιλιαδες, ενώ μέχρι το τέλος Μαρτίου αναμένεται πως η προσέλευση θα ξεπεράσει τα 15 εκατομμύρια

Ως η πρώτη παγκόσμια έκθεση που πραγματοποιήθηκε στη Μέση Ανατολή, τη Νότια Ασία και την Αφρική Η Expo 2020 στο Ντουμπάι είναι η 35η παγκόσμια έκθεση που γίνεται τα τελευταία 170 χρόνια. Η πρώτη έγινε το 1851. Η αποστολή αυτών των εκθέσεων είναι να παρουσιάσουν ιδέες, εφευρέσεις και καινοτομίες που αντιμετωπίζουν τα ζητήματα που απασχολούν όλη την υφήλιο.

Σε αυτή την μεγαλύτερη Έκθεση του Κόσμου συμμετέχουν περισσότερες από 190 χώρες προσφέροντας 182 ημέρες διασκέδασης, καινοτομίας και πολλών άλλων. Καθεμία από τις 182 ημέρες του Expo 2020 στο Ντουμπάι είναι γεμάτη με νέες εμπειρίες που αναδεικνύουν ό, τι καλύτερο έχει να προσφέρει ο κόσμος. Γεύσεις, τεχνολογία αιχμής, τέχνες και πολιτισμός εκτείνονται σε 438 εκτάρια (1.083 στρέμματα), σε μια περιοχή μεγαλύτερη από το Μονακό.

Οι πτήσεις του μέλλοντος

Το καμάρι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είναι οι αεροπορικές γραμμές της Emirates όπου στο ειδικά διαμορφωμένο κτίριο της έκθεσής τους πρόσφεραν στους επισκέπτες μια γεύση για το μέλλον των αεροπορικών ταξιδιών. Από τα εκθέματα ξεχωρίζει η επιστήμη της πτήσης: Εκπαιδευτικές απεικονίσεις χρησιμοποιώντας ολογραφικά μοντέλα δείχνουν πώς τα αεροσκάφη πετυχαίνουν την πτήση, απεικονίζοντας τις φυσικές ιδιότητες της ανύψωσης, της ώσης, της βαρύτητας και της έλξης. Η εγκατάσταση Cleaner Skies είναι μια συναρπαστική εμπειρία που δείχνει πώς οι μελλοντικές καινοτομίες συνδέονται άμεσα με μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του κόσμου: τη βιωσιμότητα, την αύξηση του πληθυσμού και τις τεχνολογικές εξελίξεις. Οι επισκέπτες μπαίνουν στο εργαστήριο του μέλλοντος για να εκτελέσουν πειράματα που πραγματοποιούνται με ρομποτικούς βραχίονες, οι οποίοι καταδεικνύουν τις τεχνολογίες που θα κάνουν τα αεροσκάφη του μέλλοντος πιο γρήγορα, ελαφρύτερα και ισχυρότερα. Επίσης διαδραστικές οθόνες διερευνούν μελλοντικές τεχνολογίες κινητήρων και καυσίμων, αναδεικνύοντας τον αντίκτυπο που θα έχουν στις εκπομπές ρύπων, τη βιωσιμότητα, την άνεση και την ταχύτητα. Δίνεται επίσης η ευκαιρία για ένα τρισδιάστατο ταξίδι με προσομοίωση μιας μελλοντικής πτήσης σε εικονικές καμπίνες με όλες τις νέες καινοτομίες.

Αξίζει να σημειωθεί πως κάθε επιβάτης που ταξιδεύει σε πτήση της Emirates με προορισμό το Ντουμπάι ή πραγματοποιεί ενδιάμεση στάση τουλάχιστον 6 ωρών στο Ντουμπάι δικαιούται ένα δωρεάν ημερήσιο πάσο για την Expo 2020 στο Ντουμπάι. Η είσοδος στη χώρα γίνεται είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά της νόσου COVID 19 είτε πιστοποιητικό αρνητικού αποτελέσματος σε τεστ PCR που πραγματοποιήθηκε έως και 72 ώρες πριν από την άφιξη.

Τα ιαπωνικά Avatar

Μια από τις πιο εντυπωσιακές παρουσιάσεις στο EXPO2020 ήταν αυτή της Ιαπωνίας. Η μισάωρη αναμονή μέσα στην αφόρητη ζέστη των 39 βαθμών Κελσίου για είσοδο στον Ιαπωνικό εκθεσιακό χώρο άξιζε και με το παραπάνω τον κόπο. Τίτλος της έκθεσης ήταν «Εκεί που συναντιούνται οι ιδέες», όπου παρέχεται η ευκαιρία σε ανθρώπους από όλο τον κόσμο να συναντηθούν και να μοιραστούν ιδέες για ένα καλύτερο μέλλον. Τον επισκέπτη περιμένει μια εξατομικευμένη οπτική απόλαυση, καθώς κάθε άτομο έχει διαφορετική εμπειρία μέσα στους 5 χώρους φιλοξενίας. Στην είσοδο, οι επισκέπτες παίρνουν ακουστικά και μια έξυπνη συσκευή Sony όπου είναι ο προσωπικός οδηγός. Υπάρχει ένα μείγμα πολιτισμού, ιστορίας, φυσικής ομορφιάς και τεχνολογίας με κάθε βήμα που κάνετε, στο περίπτερο.

Κατά την έναρξη της περιοδείας σας, σας ζητείται να εισαγάγετε τα στοιχεία σας, όπως την καταγωγή σας, στην έξυπνη συσκευή. Σε κάθε επισκέπτη δίνεται ένα λουλούδι, σύμβολο φιλοξενίας και ένα όνομα. Η πρώτη ζώνη είναι «Συναντώντας την Ιαπωνία». Οι επισκέπτες μπαίνουν σε ένα δωμάτιο που χρησιμοποιεί τεχνητή ομίχλη και τεχνολογία για να δημιουργήσει μια συναρπαστική εμπειρία, σαν να στέκεστε σε μέρη της Ιαπωνίας. Αφού μάθετε για το ταξίδι της Ιαπωνίας στην ιστορία, σας ζητούν να επιλέξετε μια πόρτα με βάση τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Με κάθε βήμα που κάνετε, η έξυπνη συσκευή σας αποθηκεύει τα δεδομένα συμπεριφοράς σας. Από την πόρτα που επιλέγετε, στις οθόνες που παρακολουθείτε στη δεύτερη ζώνη με τίτλο «Πολιτισμός και ιστορία» και τον χρόνο που περνάτε στα διάφορα σημεία της τρίτης ζώνης που ονομάζεται «Καινοτομία», η έξυπνη συσκευή καταλαβαίνει τα θέματα που σας τραβούν περισσότερο και σχεδιάζει το εικονικό σας άβαταρ, χρησιμοποιώντας γραφική τέχνη σε πραγματικό χρόνο.

Η τρίτη ζώνη αντλεί έμπνευση τόσο από τη φύση όσο και από τον παραδοσιακό πολιτισμό της Ιαπωνίας. Παρουσιάζεται μια σειρά από χαριτωμένες, περίτεχνες μικρογραφίες χρησιμοποιώντας καθημερινά αντικείμενα. Ακολουθεί τέταρτη και πέμπτη ζώνη όπου με την χρήση της τελευταίας οπτικοακουστικής τεχνολογίας παρουσιάζονται διάφορες κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα. Στη τελευταία μάλιστα ζώνη έχετε ευκαιρία να συναντήσετε το εικονικό σας avatar με βάση τις πληροφορίες που μάζεψε η έξυπνη συσκευή σας και ομαδοποιείστε με άλλους που μοιράστηκαν παρόμοια ενδιαφέροντα. Η Ιαπωνία είναι επίσης η επόμενη χώρα που θα φιλοξενήσει την Παγκόσμια Έκθεση το 2025.

H «φτωχή» Αμερική

Λίγα πράγματα έχει να θυμάται κανείς από τα εκθέματα των Αμερικανών στο Expo2020. Στην είσοδο είναι ευδιάκριτο το «Κοράνι του Προέδρου Τζέφερσον», ένα έκθεμα από την προσωπική του συλλογή το 1814. Ανάμεσα στα άλλα που ξεχωρίζουν είναι ένα κομμάτι μικρής πέτρα από την Σελήνη που έφεραν στην γη οι αστροναύτες της αποστολή του Apollo 17 το 1972. Υπάρχει επίσης και κομμάτι από δείγμα μετεωρίτη του Άρη που βρέθηκε κατά τη σεζόν 2012-2013 στην Ανταρκτική. Το περίπτερο των ΗΠΑ παρουσιάζει το ψηλότερο αντικείμενο στην Expo 2020-ένα αντίγραφο του πυραύλου SpaceX Falcon 9. Πέρα από αυτά, οι Αμερικανοί περιορίστηκαν απλά στην παρουσίαση τρισδιάστατων βίντεο με ζητήματα που αφορούν την μόλυνση του περιβάλλοντος και τρόπους διαχείρισής της.

Kυπριακή φιλοξενία και Αφροδίτη

Κρυμμένο κάπου στα στενά της «Opportunity District» βρίσκεται και ο μικρός εκθεσιακός χώρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με την είσοδο στη πόρτα του κτηρίου είναι ευδιάκριτη η μυρωδιά από γιασεμί όπου δημιουργεί αμέσως στον όμορφη αίσθηση στον επισκέπτη. Η Κύπρος έχει να παρουσιάσει μια σειρά από ομοιώματα-εκθέματα σύμβολα της κυπριακής ιστορίας και παράδοσης. Αγγεία του 13ου αι. π.Χ, το Σταυρόσχημο  αγαλματίδιο, ένα μικρό άγαλμα της Αφροδίτης, λευκαρίτικα κεντήματα, σαπούνια από πορτοκάλι-λεμόνι, μαρμελάδες, μέλι, εικόνες από τις όμορφες παραλίες και γαστρονομικές απολαύσεις του νησιού. Ο επισκέπτης μπορεί να κατεβάσει στο κινητό του μια εφαρμογή και στη συνέχεια καθώς περνά μπροστά από διάφορα εκθέματα μπορεί να μαθαίνει πληροφορίες για την ιστορία , τον πολιτισμό και τις τέχνες στην Κύπρο καθώς και για τις προοπτικές του νησιού μας στο μέλλον. Υπήρχε επίσης και η δυνατότητα να δει κάποιος πληροφορίες για Κύπρο με μάσκα Virtual reality.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία της έκθεσης είναι η υποδοχή από ένα εικονικό ομοίωμα της «Αφροδίτης» με μια κοπέλα που φορεί παραδοσιακή στολή και καλωσορίζει τους επισκέπτες. Δυστυχώς ένα προσωρινό τεχνικό πρόβλημα είχε ως αποτέλεσμα να ‘’παγώσει’’ την Αφροδίτη, με τρόπο που να μας θυμίζει και το ‘’πάγωμα’’ της εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Αφροδίτη στην ΑΟΖ. Όπως πληροφορηθήκαμε οι επισκέπτες εκεί είναι χιλιάδες αυτές τις μέρες, με τους περισσότερους να ενδιαφέρονται για την Κύπρο ως ταξιδιωτικό και επενδυτικό προορισμό. (Υπήρχαν και κάποιοι που ενδιαφέρονταν για διαβατήρια). Μέσα συναντήσαμε και ένα ειδησεογραφικό πρακτορείο από την Ουκρανία που έκανε ρεπορτάζ για τον κυπριακό εκθεσιακό χώρο. Σε κάθε περίπτωση όμως το κλίμα μέσα στην αίθουσα ήταν πολύ ευχάριστο όπως αρμόζει στην κυπριακή φιλοξενία και οι επισκέπτες έδειχναν ενθουσιασμένοι είτε γιατί είχαν επισκεφτεί παλαιότερα την Κύπρο είτε επειδή σχεδιάζουν να το πράξουν στο μέλλον.

Πάντως η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε τέτοιου είδους εκθέσεις παγκόσμιας εμβέλειας θα πρέπει να αξιοποιείται στον καλύτερο δυνατό βαθμό και κάθε φορά οι αρμόδιοι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να φροντίζουν να αναβαθμίζεται η εικόνα και το προϊόν της Κύπρου σε επίπεδο έρευνας και καινοτομίας. Με γνώμονα το ιστορικό παρελθόν και παράδοση αλλά με το βλέμμα και την πυξίδα στραμμένα μέλλον και τις αναδυόμενες παγκόσμιες προκλήσεις για τις οποίες η Κύπρος ως σταυροδρόμι 3 ηπείρων μπορεί και πρέπει να αποκτήσει φωνή.

Τα Εμιράτα με το βλέμμα στο μέλλον

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν σχέδια για την έναρξη 50 νέων οικονομικών πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας και την προσέλκυση 126 δισεκατομμυρίων ευρώ σε άμεσες ξένες επενδύσεις τα επόμενα εννέα χρόνια. Η πρωτοβουλία, η 10 επί 10, στοχεύει στην αύξηση των εξαγωγών των ΗΑΕ κατά 10 τοις εκατό ετησίως σε 10 παγκόσμιες αγορές. Άλλα έργα περιλαμβάνουν την επένδυση στην τεχνολογία και τη δημιουργία νέων θεωρήσεων για επιχειρηματίες και ειδικευμένους εργαζομένους και τη διεύρυνση των οικογενειακών χορηγιών για την προσέλκυση και διατήρηση των κατοίκων. Τα ΗΑΕ και η Τράπεζα Ανάπτυξης των Εμιράτων (EDB) αναμένεται να επενδύουν 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ σε βιομηχανικούς τομείς και βιομηχανικούς κλάδους τα επόμενα χρόνια.

Keywords
sigmalive, ντουμπαι, sigmalive, future, βιωσιμότητα, κυπρος, expo, καμάρι, emirates, cleaner, άφιξη, ζητείται, ιαπωνια, avatar, apollo, ηπα, opportunity, συμμετοχή, γνώμονα, ηαε, τραπεζες, τραπεζα της ανατολης, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, εκλογες ηπα, τραπεζα κυπρου, τελος του κοσμου, μετεωριτης, πασο, ζητείται, βιντεο, χωρες, αφρικη, αφροδιτη, βημα, γιασεμι, δωρεαν, εικονες, ηαε, ηνωμενα αραβικα εμιρατα, ηπα, κυπρου, οθονες, ουκρανια, πτησεις, σεληνη, αυξηση, ακουστικα, αξιζε, απλα, αραβικα, ασια, ατομο, άφιξη, βιωσιμότητα, βλεμμα, βρισκεται, γευση, γινεται, γνώμονα, δυνατοτητα, δυστυχως, δειχνει, δειγμα, ευχαριστο, εγινε, ευκαιρια, αιθουσα, ευρω, υπαρχει, εκθεση, εκθεσεις, ελξης, εμπνευση, ενδιαφεροντα, εργα, επενδυσεις, εφευρεσεις, τεχνη, τεχνολογια, ζεστη, ζωνη, ιδεες, θυμιζει, εικονα, ιστορικο, κελσιου, κεντηματα, κινητο, κλιμα, λεμονι, μελι, μικρο, μονακο, μοντελα, καμάρι, οδηγος, ομιχλη, ομορφη, ονομα, παρουσιαση, πεμπτη, πετρα, πυξιδα, πορτα, πτηση, πυλες, σαπουνια, σεζον, συνεχεια, σειρα, συμμετοχή, σχεδια, τριτη, τιτλος, φυση, φωνη, φορα, ωρες, avatar, αγορες, apollo, cleaner, δωματιο, εφαρμογη, εκπομπες, emirates, εννεα, γευσεις, χωρα, κομματι, κοπελα, λουλουδι, μπροστα, πληροφοριες, expo, ταξιδι, τραπεζα, θεματα
Τυχαία Θέματα