Tραγική η κατάσταση με τα αποθέματα νερού στην Ανδαλουσία της Ισπανίας

Οι τελευταίες βροχοπτώσεις δεν βελτίωσαν την υδρολογική κατάσταση της Ανδαλουσίας, η οποία κλείνει το 2023 με λίγο πάνω από το 20 τοις εκατό του νερού να έχει συσσωρευθεί στις δεξαμενές της, σχεδόν 1.000 κυβικά μέτρα λιγότερο από το 2022.

Η κατάσταση ακραίας ξηρασίας επιδεινώνεται, με επιπτώσεις στην οικονομία, τον πρωτογενή τομέα και τις δραστηριότητες στον τουρισμό.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κρατικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (Aemet), η Ανδαλουσία υποφέρει από ξηρασία που έχει ήδη διαρκέσει περισσότερα από πέντε χρόνια.

Αντιπροσωπεύει η εικόνα αυτή την μεγαλύτερη

σε διάρκεια ξηρασία από το 1961, η οποία, μαζί με τις ανώμαλες θερμοκρασίες, έχει προκαλέσει δραστική μείωση στο αρδευτικό ισοζύγιο που επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τις καλλιέργειες αλλά και την κανονική παροχή νερού στους πολίτες.

Η κυβέρνηση της Ανδαλουσίας υπέγραψε ένα τρίτο διάταγμα για την ξηρασία με στόχο την εφαρμογή έκτακτων μέτρων σχετικά με τις βασικές υποδομές νερού για την εξασφάλιση του εφοδιασμού.

Οι επενδύσεις που αναμένεται να γίνουν καταδεικνύουν ότι το νερό θα είναι το πολυτιμότερο αγαθό για την Ανδαλουσία το 2024.

Από τον περασμένο Μάρτιο, περισσότεροι από 80.000 κάτοικοι της βόρειας Κόρδοβας στερούνται πόσιμου νερού λόγω προβλημάτων στο δίκτυο τροφοδοσίας και μολυσμένου νερού, κατάσταση που δεν θα διορθωθεί μέχρι την επόμενη 'Ανοιξη.

Η κατάσταση οδήγησε ορισμένους πληγέντες να πραγματοποιήσουν μια απεργία πείνας που έχει ήδη ολοκληρωθεί για να γίνουν ορατά τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου.

Πιο πρόσφατα, στη Μάλαγα οι κάτοικοι της περιοχής Μάρο δεν μπορούν να πίνουν νερό από τις βρύσες τους επειδή η κυβέρνηση της Ανδαλουσίας το έχει κηρύξει ακατάλληλο για κατανάλωση.

Οι κάτοικοι δικαιούνται μόνο πέντε λίτρα εμφιαλωμένου νερού ανά άτομο ημερησίως και αυτό παρέχεται από τις διοικήσεις.

Επιπλέον, η πρωτεύουσα της Μάλαγας έχει ενεργοποιήσει μέτρα εξοικονόμησης έναντι της κατάστασης ξηρασίας με την οποία απαγορεύει την χρήση πόσιμου νερού για το πλύσιμο των δρόμων και το πότισμα κήπων.

Οι διοικήσεις εξετάζουν ήδη πολύ έκτακτα μέτρα, όπως η αγορά πόσιμου νερού στο εξωτερικό και η άφιξή του με βυτιοφόρα στους κύριους παραθαλάσσιους δήμους που υποφέρουν από έλλειψη τακτικής παροχής.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα