UNESCO: Να μπει η Οδησσός στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Η UNESCO είπε την Τρίτη ότι στηρίζει το αίτημα της Ουκρανίας να μπει η Οδησσός στον κατάλογο της UNESCO για την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά.

Μετά από συνάντηση του Ουκρανού Υπουργού Πολιτισμού Oleksandr Tkachenko με τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Audrey Azoulay, στην έδρα του Οργανισμού

στο Παρίσι, η UNESCO είπε ότι έχει κινητοποιήσει ειδικούς για να στηρίξει την Ουκρανία, ώστε η υποψηφιότητα να μπορεί να εξεταστεί επειγόντως από τα κράτη μέλη της Επιτροπής Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η UNESCO είπε επίσης ότι θέλει να προσθέσει την Οδησσό στον Κατάλογος της παγκόσμιας κληρονομιάς σε κίνδυνο, καθώς και μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς στο Κίεβο και στη Λβιβ, τα οποίο επίσης απειλούνται.

Η Οδησσός, που είναι λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας είναι μερικές δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από το μέτωπο και ήδη έχει δεχθεί πυρά, είπε η UNESCO. Τον προηγούμενο μήνα, μέρος της μεγάλης γυάλινης οροφής και των παραθύρων του Μουσείου Καλών Τεχνών της Οδησσού, που ιδρύθηκε το 1899, καταστράφηκε.

Η UNESCO θα χρηματοδοτήσει την επιδιόρθωση του μουσείου, καθώς και του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Οδησσού, και θα χρηματοδοτήσει την πρόσληψη πρόσθετου προσωπικού αφιερωμένου στην προστασία των συλλογών. Θα βοηθήσει επίσης στην ψηφιοποίηση των έργων τέχνης και θα παρέχει προστατευτικό εξοπλισμό.

Διαβάστε ακόμη: Μόσχα: Παράλογη η συζήτηση στην ΕΕ για απαγόρευση θεωρήσεων εισόδου σε Ρώσους

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα