Άδεια άνευ απολαβών από Κομισιόν στον Ρέιντερς για να διεκδικήσει θέση ΓΓ ΣτΕ

Η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αποδέχθηκε το αίτημα του Επίτροπου Δικαιοσύνης, Ντίντιε Ρέιντερς, για χορήγηση άδειας άνευ απολαβών, ενόσω ο Βέλγος πολιτικός διεκδικεί τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, ανακοίνωσε την Τετάρτη το απόγευμα η Κομισιόν.

Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που έχει την έδρα του στο Στρασβούργο, είναι ένας ξεχωριστός θεσμός από την ΕΕ και επιβλέπει μεταξύ άλλων την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχει πρόσφατα προτείνει

τον κ. Ρέιντερς στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του οργανισμού ως υποψήφιο για τη θέση του Γενικού Γραμματέα.

Όπως αναφέρεται, ο κ. Ρέιντερς ζήτησε άδεια άνευ απολαβών από την Πρόεδρο της Κομισιόν από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας που ξεκινά στις 25 Απριλίου, μέχρι και την ημέρα εκλογής του νέου Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία αναμένεται τον Ιούνιο.

Οι άλλοι δύο υποψήφιοι, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης, είναι ο Ελβετός πρώην Πρόεδρος και πρώην ομοσπονδιακός Υπουργός Εσωτερικών, Αλέν Μπερσέτ, και ο Εσθονός πρώην Υπουργός Πολιτισμού, Ιντρέκ Σάαρ. Ο κ. Ρέιντερς έχει διατελέσει διαδοχικά Υπουργός Οικονομικών, Εξωτερικών και Άμυνας σε διαφορετικές κυβερνήσεις στο Βέλγιο.

Σύμφωνα με τη δήλωση της Κομισιόν, η κ. Φον ντερ Λάιεν αποφάσισε να χορηγήσει την άδεια άνευ αποδοχών «λαμβάνοντας υπόψη τη δέσμευση του Επιτρόπου Ρέιντερς να απέχει από την άμεση και έμμεση συμμετοχή του σε οποιαδήποτε δραστηριότητα που συνδέεται με την προεκλογική εκστρατεία μέχρι τις 25 Απριλίου και να διασφαλίσει ότι καμία τέτοια δραστηριότητα δεν θα διεξαχθεί εξ ονόματός του, καθώς και τη διαβεβαίωσή του ότι θα λάβει κάθε πρόσθετο μέτρο που ενδέχεται να είναι αναγκαίο για να αποφευχθεί οποιαδήποτε αντίληψη σύγκρουσης συμφερόντων».

Βάσει των διατάξεων του κώδικα δεοντολογίας της Επιτροπής, ο κ. Ρέιντερς δεν θα μπορεί να αξιοποιεί τους ανθρώπινους ή υλικούς πόρους της Κομισιόν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Πηγή: ΚΥΠΕ  

Keywords
Τυχαία Θέματα