ΑΕΚ: Μεγάλο στοίχημα ο επιθετικός

Κάθε θέση έχει τη δική της σημασία στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Είναι, όμως, κάποιες θέσεις που θεωρούνται νευραλγικές και όχι άδικα. Ο κεντρικός επιθετικός είναι σίγουρα μια από αυτές. Είναι ο παίκτης ο οποίος πατά πιο συχνά από τον καθένα την αντίπαλη περιοχή και αυτός που έχει το μεγαλύτερο μέρος ευθύνης για το σκοράρισμα, που είναι και η πεμπτουσία του ποδοσφαίρου. Ένας επιθετικός μπορεί -και επιβάλλεται- να κάνει και άλλα πράγματα στον αγωνιστικό χώρο, αν όμως δεν έχει το εύκολο γκολ, τότε πολλές φορές πάει στράφι η προσπάθεια των

υπόλοιπων 10 συμπαικτών του. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι για τους επιθετικούς δαπανώνται τα μεγαλύτερα ποσά για μετεγγραφές και έχουν τα υψηλότερα κασέ.

Ο Τσάβι Ρόκα φαίνεται να δίνει μεγάλη βαρύτητα στην ενίσχυση της συγκεκριμένης θέσης και πρόθεσή του είναι να φέρει παίκτη που να κάνει τη διαφορά. Αξιολόγησε και συνεχίζει να αξιολογεί καθημερινά πολλά ονόματα επιθετικών, με στόχο να περιορίσει στο ελάχιστο το ρίσκο και να βρει τον ποδοσφαιριστή που θα κάνει πραγματικά τη διαφορά στην κορυφή της επίθεσης.

Μόνο ο Μυτίδης!
Κάνοντας μια μικρή αναδρομή στους κεντρικούς επιθετικούς που έφερε τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο η ΑΕΚ, θα βρούμε ανάμεσά τους κάποια ονόματα πολύ καλών και ποιοτικών ποδοσφαιριστών, με πλούσια βιογραφικά, οι οποίοι αγαπήθηκαν από τον κόσμο. Κανείς όμως από αυτούς δεν εξελίχθηκε στον μεγάλο σκόρερ που έψαχνε η ΑΕΚ. Τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν ποδοσφαιριστές οι οποίοι τράβηξαν το κουπί του σκοραρίσματος και αναδείχθηκαν πρώτοι σκόρερ της ομάδας, συνήθως όμως αυτοί δεν ήταν καθαρόαιμοι κεντρικοί επιθετικοί.

Από το 2010 (όταν επέστρεψε η ομάδα από τη Β΄ κατηγορία) μέχρι σήμερα, μόλις μία φορά αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της ομάδας κεντρικός επιθετικός. Αυτό έγινε τη λήξασα περίοδο, με τα 10 γκολ που σημείωσε ο Νέστορας Μυτίδης.

Ο διεθνής Κύπριος είναι και ο πρώτος κεντρικός επιθετικός της ΑΕΚ ο οποίος πέτυχε διψήφιο αριθμό τερμάτων μετά το 2008!

Οι πρώτοι σκόρερ
Ο Νέστορας Μυτίδης πέτυχε και πέρυσι 10 γκολ, δύο λιγότερα από τον πρώτο σκόρερ της ομάδας Κούλλη Παύλου. Ο τελευταίος σταμάτησε στα 12 γκολ, ενώ 3ος στη λίστα ήταν ο Τομάς με 9 τέρματα.
Κάτι παρόμοιο συνέβη και ένα χρόνο νωρίτερα, τη σεζόν 2012/13. Ενώ στην ομάδα υπήρχαν δύο καθαρόαιμοι κεντρικοί επιθετικοί, Τσάντο (9 γκολ) και Πιντάδο (6), πρώτος σκόρερ αναδείχθηκε ο περιφερειακός επιθετικός Νασίρ Μάτσι με 11 τέρματα. Εννέα γκολ πέτυχε εκείνη τη σεζόν και ο Άλεξ ντα Σίλβα.

Πάμε και στο 2011-12. Μιρντάκοβιτς (7 γκολ) και Πιντάδο (6) ήταν τα δύο βαριά πυροβολικά της ομάδας της Λάρνακας. Και οι δύο μαζί πέτυχαν περίπου τον ίδιο αριθμό τερμάτων με τον πρώτο σκόρερ των Λαρνακέων, Γκονζάλο Γκαρσία, ο οποίος σταμάτησε στα 12 τέρματα.

Ακόμη πιο έντονο ήταν το πρόβλημα στον συγκεκριμένο τομέα την αγωνιστική περίοδο 2010/11, παρά το γεγονός ότι το τέλος της σεζόν βρήκε την ΑΕΚ να εξασφαλίζει το ευρωπαϊκό εισιτήριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρώτος σκόρερ της ομάδας ήταν αμυντικός μέσος και δεύτερος σκόρερ κεντρικός αμυντικός! Ο λόγος για τον αρχηγό Γκρέγκορ φαν Ντάικ (7 γκολ) και τον Κέβιν Χόφλαντ (5). Όσον αφορά τους δύο κεντρικούς επιθετικούς Πιντάδο και Όπερ, πέτυχαν μαζί 7 γκολ (3 και 4 αντίστοιχα). Εκείνη τη σεζόν, υπό τις οδηγίες του Τον Κάανεν, καθιερώθηκε στην α΄ ομάδα και ο Νέστορας Μυτίδης. Τον Νοέμβριο του 2010 πανηγύρισε και το παρθενικό του γκολ, το οποίο ήταν μάλιστα εξαιρετικό, χαρίζοντας τη νίκη στην ομάδα του στο 85’ του αγώνα με τον Ερμή.

Keywords
Τυχαία Θέματα