Αυστραλία: Ποινή φυλάκισης σε δύο για τα 645kg μεθαμφεταμίνης σε φουκούδες

Δύο άνδρες καταδικάστηκαν στην Αυστραλία σε ποινή φυλάκισης 14 ετών για την πολύκροτη υπόθεση των 645 κιλών μεθαμφεταμίνης που ήταν κρυμμένα σε φουκούδες. 

Η επιχείρηση άρχισε το 2019 και ήταν μια κοινή προσπάθεια της Αυστραλιανής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας AFP, της Αυστραλιανής Συνοριακής Δύναμης (ABF), της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ) και της Εθνικής Υπηρεσίας Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου (NCA).

Τον Ιούλιο του 2019, η ΥΚΑΝ

παρείχε στο AFP πληροφορίες για ύποπτη εισαγωγή σημαντικής ποσότητας ναρκωτικών από την Κύπρο.

Αργότερα τον ίδιο μήνα, ένα εμπορευματοκιβώτιο αποστολής έφτασε στο Σίδνεϊ από την Κύπρο που περιείχε 200 μπάρμπεκιου από αλουμίνιο. Το κοντέινερ αναχαιτίστηκε από αξιωματικούς της ABF που διενήργησαν έρευνα στα μπάρμπεκιου, ανακαλύπτοντας περίπου 645 κιλά μεθαμφεταμίνης κρυμμένα σε ψευδείς πλάκες βάσης.

Στις 16 Δεκεμβρίου 2019, εκτελέστηκαν εντάλματα ταυτόχρονης έρευνας στο Σίδνεϊ, την Κύπρο και το Ηνωμένο Βασίλειο από αξιωματικούς του AFP, της ΥΚΑΝ και της NCA. Κατά τη διάρκεια των ερευνών του Σίδνεϊ, και οι δύο άνδρες συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για αδικήματα της Κοινοπολιτείας για ναρκωτικά.

Ο Λοχίας Dale Widders δήλωσε ότι το AFP έχει μακρά ιστορία και εργάζεται μαζί με εγχώριους και διεθνείς εταίρους επιβολής του νόμου για να στοχεύσει το οργανωμένο έγκλημα και αυτή η δουλειά δείχνει πόσο ζωτικής σημασίας είναι αυτές οι σχέσεις.

«Η κατάσχεση αυτών των ναρκωτικών είναι μια εξαιρετική απόδειξη της συνεργασίας που έγινε από το AFP και άλλες υπηρεσίες επιβολής του νόμου για να εντοπίσουν τους οργανωμένους εγκληματίες και να σταματήσουν την εισαγωγή παράνομων ναρκωτικών», δήλωσε ο Det-Sgt Widders.

«Ως αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς, μπορέσαμε να κρατήσουμε μακριά συναλλαγές εκατομμυρίων».

Η ABF δήλωσε ότι μαζί με τις συνεργαζόμενες υπηρεσίες της παραμένουν ένα βήμα μπροστά από εκείνους που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν όλο και πιο εξελιγμένες τεχνικές απόκρυψης για την εισαγωγή παράνομων ουσιών.

«Οι εξαιρετικά καταρτισμένοι και έμπειροι αξιωματικοί μας είναι εξοπλισμένοι με την απαραίτητη τεχνολογική ικανότητα για να ανιχνεύουν ακόμη και τις πιο εξελιγμένες παράνομες εισαγωγές», δήλωσε ο Supt Yeats.

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε πλάι-πλάι με τους εταίρους επιβολής του νόμου για να διασφαλίσουμε ότι η αυστραλιανή κοινότητα προστατεύεται από συνδικάτα οργανωμένου εγκλήματος που εμπλέκονται στην εισαγωγή ναρκωτικών».

Ένας Καναδός, 32 ετών, βρέθηκε ενώπιον του Κεντρικού Τοπικού Δικαστηρίου του Σίδνεϊ στις 5 Ιουλίου 2022 και κατηγορήθηκε για βοήθεια ή προμήθεια εισαγόμενου ελεγχόμενου φαρμάκου στα σύνορα ναρκωτικών σε αντίθεση με τον νόμο περί ποινικού κώδικα του 1995. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση τεσσάρων ετών με περίοδο μη αναστολής δύο ετών και επτά μηνών.

Ένας άνδρας από την Coomera, 36 ετών, βρέθηκε ενώπιον τος Περιφερειακού Δικαστηρίου  του Σίδνεϊ στις 9 Σεπτεμβρίου, με την κατηγορία για κατοχής και παράνομη εμπορία παράνομης ποσότητας εισαγόμενου φαρμάκου, συγκεκριμένα MDMA, σε αντίθεση με τα άρθρα 307.5(1) και 11.1(1) του Ποινικού Κώδικα Νόμος 1995. Καταδικάστηκε σε 10ετή φυλάκιση με έξι χρόνια χωρίς αναστολή.

Διαβάστε ακόμη:

Αποκαλύψεις για τα MDMA σε φουκούδες: «Θα πληρωθείς σαν βασιλιάς» (vid)

Από τα ναρκωτικά σε μπανάνες και φουκούδες στη νέα εποχή:Εξοπλίζεται η ΥΚΑΝ

Keywords
Τυχαία Θέματα