Αυξάνονται τα εγκλήματα «λευκού κολλάρου» στην Κύπρο

Την ανάγκη εισαγωγής στην Κύπρο του θεσμού της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, με αρμοδιότητα τη διερεύνηση, τη δίωξη και την πρόληψη της διαφθοράς, επισημαίνει ο Καθηγητής του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, με πολυετή πείρα στο εξωτερικό και στην Κύπρο σε θέματα εγκληματολογίας και ποινικής δικαιοσύνης, Αντρέας Καπαρδής, σε συνέντευξη

του στο ΚΥΠΕ.

Ο κ. Καπαρδής σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι το γεγονός ότι ο Γενικός Εισαγγελέας «φοράει δύο καπέλα», του Νομικού Συμβούλου του Κράτους και του Προϊσταμένου των Δημοσίων Κατηγόρων, δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία της δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός αυτών των δύο εξουσιών για να μην βρίσκονται κάτω από τον ίδιο θεσμό.

Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, στη συνέντευξη που ακολουθεί, καταθέτει τις σκέψεις και απόψεις του πάνω σε διάφορα επίκαιρα ζητήματα που απασχολούν την κυπριακή κοινή γνώμη, όπως είναι τα οικονομικά εγκλήματα, τα φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής στη δημόσια ζωή, το σύστημα απονομής δικαιοσύνης, τα ναρκωτικά, ο τζόγος και ο σχολικός εκφοβισμός, θέματα για τα οποία έχει ο ίδιος διεξάγει μελέτες και δημοσιεύσει συγγράμματα.

Μειώνονται τα κοινά εγκλήματα, αυξάνονται τα εγκλήματα «λευκού κολλάρου»

Ερωτηθείς ποια είναι η εικόνα που παρουσιάζει το έγκλημα σήμερα στην Κύπρο σε σύγκριση με το παρελθόν, ο κ. Καπαρδής αναφέρει ότι τα κοινά εγκλήματα κατά της ανθρώπινης ζωής (φόνοι) και της ιδιοκτησίας (κλοπές, διαρρήξεις), τα οποία διαπράττονται από κοινούς εγκληματίες, έχουν μειωτική τάση τα τελευταία 100 χρόνια σε αναλογία του πληθυσμού, ενώ έχουν αυξηθεί τα λεγόμενα εγκλήματα «λευκού κολάρου» (white collar crimes), τα οποία διαπράττονται από άτομα με υψηλή κοινωνική, πολιτική ή οικονομική θέση.

Ο όρος αυτός, όπως αναφέρει, εισήχθη για πρώτη φορά από τον Αμερικανό εγκληματολόγο Εdwin Sutherland το 1939 και σ’ αυτή την κατηγορία των εγκλημάτων ανήκουν και τα οικονομικά και τραπεζικά εγκλήματα και τα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς, τα οποία βρίσκονται στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου επισημαίνει ότι στα θέματα εγκληματικότητας και στους τρόπους αντιμετώπισης της, η Κύπρος βρίσκεται πίσω 25-30 χρόνια σε σχέση με χώρες της Δύσης, όπως η Αμερική και το Ηνωμένο Βασίλειο. Για παράδειγμα, όπως είπε, το γραφείο Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος στην Κύπρο δημιουργήθηκε πολύ πιο πρόσφατα σε σχέση με άλλες χώρες.

Τονίζει, επίσης, ότι «αργήσαμε να εκσυγχρονίσουμε το ποινικό μας δίκαιο, τις δικονομίες και το δίκαιο της απόδειξης μας, με στόχο την αποτελεσματικότερη διερεύνηση και εξιχνίαση τέτοιων εγκλημάτων και την επιβολή των ποινών που αρμόζουν για τέτοια εγκλήματα και είναι κάτι που οφείλουμε να πράξουμε τάχιστα».

Όπως είπε, τα οικονομικά εγκλήματα στην εποχή που ζούμε είναι και διασυνοριακά και πλήττουν το κύρος της χώρας μας ως κέντρο υπηρεσιών, του τραπεζικού τομέα και έχουμε κάθε λόγο να θέλουμε να τους δώσουμε τη δέουσα σημασία», ενώ αναφερόμενος στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος είπε ότι έχουν ληφθεί ικανοποιητικά μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου.

Είπε επίσης ότι «είναι πολύ δύσκολη η διερεύνηση και διαλεύκανση των οικονομικών εγκλημάτων γι΄ αυτό και καθυστερούν και να προσαχθούν στη δικαιοσύνη, έχουμε ελλιπείς νομοθεσίες, έχουμε υπηρεσίες που υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού και ταυτόχρονα παρουσιάζονται νέες υποθέσεις».

Εξέφρασε, ωστόσο, αισιοδοξία για το μέλλον, σημειώνοντας ότι «έχουμε δει άτομα υψηλού κύρους, πρώην υπουργούς, διοικητές κεντρικής τράπεζες να καταδικάζονται και να τιμωρούνται» και αυτό είναι κάτι πρωτάκουστο για τα κυπριακά δεδομένα και μια θετική εξέλιξη, πάρα το γεγονός ότι ασκείται κριτική για την αυστηρότητα των ποινών που επιβάλλονται. Οι ποινές που επιβάλλονται για τα οικονομικά εγκλήματα δεν διαφέρουν πολύ από τα κοινά εγκλήματα και αυτό είναι μια στρέβλωση του ποινικού δικαίου, που θα πρέπει να διορθώσουμε, είπε.

Θα πρέπει να δώσουμε τη δέουσα σημασία στο οικονομικό έγκλημα: Να εξετάσουμε τις νομοθεσίες και τις ποινές που προβλέπονται, να δούμε πώς να στηρίξουμε τις υφιστάμενες υπηρεσίες (Γραφείο διερεύνησης οικονομικού εγκλήματος της Αστυνομίας, ΜΟΚΑΣ, την εισαγγελία), θα πρέπει να δούμε πώς τέτοιες υποθέσεις εκδικάζονται πιο γρήγορα και αποτελεσματικά», προσθέτοντας ότι « οι συνέπειες των οικονομικών εγκλημάτων είναι συνήθως πολύ πιο σοβαρές παρά αυτών των κοινών εγκλημάτων».

Ο κ. Καπαρδής ανέφερε ότι «όταν το 1998 κάναμε το πρώτο συνέδριο για τα οικονομικά εγκλήματα πολλοί διερωτούνταν για τη σκοπιμότητα τότε του συνεδρίου, αφού, όπως έλεγαν, στην Κύπρο δεν έχουμε τέτοιου είδους εγκλήματα. Ένα χρόνο μετά είχαμε το χρηματιστήριο και πρόσφατα την καταστροφή της Κύπρου, η οποία προήλθε ως επί το πλείστον λόγω της διάπραξης μεγάλων οικονομικών εγκλημάτων.

«Αργήσουμε ως κράτος και ως πολιτεία να τους δώσουμε τη δέουσα σημασία, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ και τουλάχιστον ας φτιάξουμε κάτι καλύτερο για τα παιδιά μας», είπε.

Ανάγκη εισαγωγής του θεσμού της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς

Ο κ. Καπαρδής σημειώνει ότι «η διαφθορά ήταν και παραμένει ενδημική στην κοινωνία μας και έχει τις ρίζες της στην ιστορία της Κύπρου.

«Αν δούμε την ιστορία της Κύπρου, είχαμε τους μωαμεθανούς για τριακόσια χρόνια όπου στη διοίκηση του μωαμεθανικού κράτους το μπαξίσι ήταν ένας κατοχυρωμένος θεσμός. Μετά έρχονται οι Βρετανοί, αλλάζει το νομικό μας σύστημα και ο τρόπος εφαρμογής του νόμου και της τάξης, αλλά παραμένει ο νόμος να είναι ο νόμος του κατακτητή και συνεχίζουμε να έχουμε τα κατάλοιπα της οθωμανικής αυτοκρατορίας, όπως είναι η δωροδοκία και το ρουσφέτι. Το 1960 έχουμε επίσης μια κοινωνία που περιστρέφεται γύρω από το νεποτισμό και τις πελατειακές σχέσεις των κομμάτων με τους ψηφοφόρους».

Επισημαίνει ότι ο τρόπος που λειτουργούν τα κόμματα δεν είναι ο καλύτερος όσον αφορά στην μείωση της διαφθοράς στον τόπο μας, προσθέτοντας ότι καταγράφονται κάποιες θετικές εξελίξεις σε σχέση με την εξυγίανση και τη διαφάνεια των κομμάτων, αλλά χρειάζεται περισσότερη πολιτική βούληση από την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση και τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σχετικά με το δικαστικό σώμα, ο κ. Καπαρδής αναφέρει ότι «οι ίδιοι οι δικαστές εδώ και καιρό ζητούν τον εκσυγχρονισμό των δικαστηρίων, θέλουν στήριξη από την πολιτεία και λυπούμαι να πω ότι η πολιτεία δεν έχει κάνει το καθήκον της να στηρίξει ικανοποιητικά το δικαστικό σώμα».

Κληθείς να σχολιάσει το ότι ζούμε σε μια εποχή που οι περισσότεροι θεσμοί απαξιώνονται και αμφισβητούνται από τους πολίτες, συμπεριλαμβανομένου και του θεσμού της δικαιοσύνης, με αποκορύφωμα τη γνωστή κρίση που ξέσπασε στη Νομική Υπηρεσία, ο κ. Καπαρδής αποφεύγει να υπεισέλθει στην ουσία της υπόθεσης αυτής από τη στιγμή που, όπως αναφέρει, έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης.

Εκφράζει, ωστόσο, τη θέση ότι το γεγονός ότι στην Κύπρο ο Γενικός Εισαγγελέας είναι ταυτόχρονα ο Νομικός Σύμβουλος του κράτους και ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Δημοσίων Κατηγόρων δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία της δικαιοσύνης «και θα έπρεπε εδώ και πολύ καιρό να το καταλάβουμε και να διαχωρίσουμε τους δύο αυτούς ρόλους».

«Ως κράτος και ως λαός», προσθέτει, «θα επωφεληθούμε πάρα πολύ όσον αφορά τη λειτουργία όλων των θεσμών, αν εισαγάγουμε το θεσμό της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς που θα έχει ως αρμοδιότητα τη διερεύνηση, τη δίωξη και την πρόληψη σοβαρής μορφής διαφθοράς οποιοσδήποτε και να εμπλέκεται. Ο θεσμός αυτός ξεκίνησε από το Χονγκ-Κογκ», συνεχίζει, «υπάρχει εδώ και 40 χρόνια διεθνώς, είναι δοκιμασμένος και έχει λειτουργήσει πολύ αποτελεσματικά σε άλλες χώρες του κοινοδικαίου».

Έκθεση ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα για τον εκσυγχρονισμό των νομοθεσιών για τα οικονομικά εγκλήματα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα

Κληθείς να αξιολογήσει το σύστημα απονομής δικαιοσύνης στην Κύπρο στο σύνολό του, ο κ. Καπαρδής ανέφερε ότι «το σύστημα δικαιοσύνης που έχουμε σήμερα το εισήγαγαν οι Βρετανοί και δεν έχει αλλάξει πολύ από τότε. Σε σύγκριση με άλλες κοινωνίες τις περιοχής μας έχουμε ένα πολύ καλό σύστημα απονομής της δικαιοσύνης. Εκεί που υστερεί είναι στο γεγονός ότι δεν έχουν εκσυγχρονιστεί αρκετές νομοθεσίες, καθώς και η ποινική και αστική δικονομία, όπως έδειξε και περσινή μελέτη μεταξύ νομικών στη Κύπρο».

Το ποινικό δίκαιο, ανέφερε, χρίζει εκσυγχρονισμού όσον αφορά στον ορισμό των ποινικών αδικημάτων και των ποινών που προβλέπονται. Ήδη υπάρχει μια σχετική έκθεση από ομάδα του Πανεπιστημίου Κύπρου, της οποίας ηγήθηκε ο ίδιος κ. Καπαρδής, ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα γι’ αυτό το θέμα, «η οποία εξετάζει σε λεπτομέρεια τις υφιστάμενες νομοθεσίες, τις ποινές και τα διοικητικά μέτρα για διάφορα οικονομικά αδικήματα, που έχουν σχέση με τον τραπεζικό τομέα».

Ανέφερε ότι «παρατηρείται μια καθυστέρηση στο να αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος ούτως ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικό και η δικαιοσύνη να απονέμεται ταχύτερα κάτι που σημαίνει αξιοποίηση της τεχνολογίας και εκσυγχρονισμό των δικονομιών».

Αναφερόμενος στα μέρη που συναποτελούν το σύστημα της απονομής δικαιοσύνης, Αστυνομία και Φυλακές, ο κ. Καπαρδής είπε ότι «η Αστυνομία της Κύπρου έχει ένα πάρα πολύ υψηλό επίπεδο όσον αφορά την εξιχνίαση των εγκλημάτων. Οι περισσότεροι αστυνομικοί είναι έντιμοι, εργάζονται σκληρά, εξιχνιάζουν εγκλήματα με αποτέλεσμα να συνεχίζουμε να έχουμε σήμερα μια ασφαλή κοινωνία. Όμως, ακόμα να εμπεδωθεί η προαγωγή με αξιοκρατικά κριτήρια».

Είπε επίσης ότι «είναι σημαντικό να αναβαθμιστεί η επιστημονική έρευνα εντός της Αστυνομίας», επισημαίνοντας ότι «η Αστυνομία έχει πολλά να κερδίσει από μια συνεργασία με τα υφιστάμενα πανεπιστήμια και τις εξειδικευμένες γνώσεις που μπορεί να παρέχουν».

Κληθείς να σχολιάσει το ζήτημα της μετατροπής κατηγορουμένων/υπόπτων σε μάρτυρες κατηγορίας και της απενοχοποίησης τους από τις υποθέσεις, είπε ότι υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα υπέρ αυτής της πρακτικής αυτής με στόχο τη διαλεύκανση σοβαρών εγκλημάτων, ενώ καυτηρίασε το γεγονός ότι υπήρξαν στο παρελθόν πολιτικές παρεμβάσεις στα θέματα δικαιοσύνης. «Η δικαιοσύνη θα πρέπει να διαφυλάττεται ως κόρη οφθαλμού», είπε.

Κάλεσε, επίσης, τα ΜΜΕ να σέβονται τη θεμελιώδη αρχή του ποινικού δικαίου ότι ο κάθε άνθρωπος είναι αθώος μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου κατά την κάλυψη των διαφόρων ποινικών υποθέσεων. «Τα άτομα που παρελαύνουν στα δελτία ειδήσεων ως ύποπτα σε διάφορες ποινικές υποθέσεις είναι αθώα μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Δεν θα πρέπει να στιγματίζεται ο κάθε πολίτης για χάρη της ακροαματικότητας».

Κληθείς να σχολιάσει το νομοσχέδιο που έχει καταρτίσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για την εξιχνίαση υποθέσεων διαφθοράς, εμπορίας ναρκωτικών και της εμπορίας προσώπων, ο κ. Καπαρδής είπε ότι «αυτό θα έπρεπε να γινόταν ως θέμα προτεραιότητας πριν από δεκαετίες παρ’ όλες τις συνταγματικές δυσκολίες που υπάρχουν».

Όσον αφορά τις Φυλακές, είπε ότι «οι Φυλακές ήταν μια παραμελημένη υπηρεσία για δεκαετίες», προσθέτοντας ότι «μερικά μέτρα θα μπορούσαν εύκολα να αναβαθμίσουν τις φυλακές και να εκσυγχρονίσουν το θεσμό των φυλακών και τον τρόπο λειτουργία τους».

Επιδημιολογικές οι διαστάσεις του τζόγου και μεγαλύτερο πρόβλημα από τα ναρκωτικά

Κληθείς να σχολιάσει το πρόβλημα των ναρκωτικών στην Κύπρο, είπε ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών εμφανίστηκε στην Κύπρο στη δεκαετία του 1980 λόγω των αλλαγών που υπέστη η κυπριακή κοινωνία, η οποία από αγροτική μέσα σε μια νύχτα έγινε αστική, αλλά και της αλλαγής της δομής και της λειτουργίας του θεσμού της οικογένειας λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης του τουρισμού.

Ερωτηθείς σχετικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος από την Αστυνομία, ο κ. Καπαρδής ξεκαθάρισε ότι «τα ναρκωτικά δεν είναι πρόβλημα της Αστυνομίας. Τα ναρκωτικά είναι καθαρά πρόβλημα δημόσιας υγείας και εκεί είναι που θα πρέπει να δώσουμε έμφαση. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ναρκωτικών θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους λόγους που οδηγούν κάποια άτομα στα ναρκωτικά. Ας αναλογιστούμε ότι τα ναρκωτικά, όπως και η σοβαρή αντικοινωνική συμπεριφορά, είναι μέσα στα Γυμνάσια εδώ και αρκετά χρόνια αλλά τίποτα ουσιαστικό δεν έχει γίνει για την αποτελεσματική αντιμετώπιση τους».

«Ένας μη καπνιστής είναι πολύ απίθανο να γίνει χρήστης των ναρκωτικών. Άρα μια εκστρατεία που μειώνει το κάπνισμα συμβάλλει στη μείωση των χρηστών ναρκωτικών ουσιών», είπε, προσθέτοντας ότι ήδη υπάρχουν διάφορα προγράμματα απεξάρτησης, όπως είναι το Fred goes net, της ΥΚΑΝ ένα πολύ καλό πρόγραμμα με βάση το οποίο η Αστυνομία παραπέμπει νεαρά άτομα που είναι χρήστες ναρκωτικών σε κέντρα απεξάρτησης και όχι στη φυλακή.

Όπως είπε, «ενώ όλοι ανησυχούν για τα ναρκωτικά, εντούτοις το μεγαλύτερο μας πρόβλημα είναι ο τζόγος, παράνομος και νόμιμος. «Ο αριθμός των συμπολιτών μας που είναι εθισμένοι στον τζόγο είναι αστρονομικά πολύ πιο μεγάλος σε σχέση με τους χρήστες ναρκωτικών».

Σημειώνει ότι ο εθισμός του τζόγου στην Κύπρο έχει πάρει επιδημιολογικές διαστάσεις, προσθέτοντας ότι «ενώ μιλούμε για απεξάρτηση από τα κοινά ναρκωτικά δεν έχουμε κέντρα απεξάρτησης από τον τζόγο».

Ερωτηθείς για τις συνέπειες που θα προκύψουν από τη δημιουργία καζίνο στην Κύπρο, ο κ. Καπαρδής είπε ότι «αρχικά μπορεί να υπάρξει κάποια έξαρση, αλλά οι συνέπειες μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα δεν θα είναι αυτές που φοβούμαστε». Επεσήμανε επίσης την ανάγκη δημιουργίας προγραμμάτων απεξάρτησης από τον τζόγο, σημειώνοντάς ότι με την ίδρυση ενός νόμιμου καζίνο θα υπάρξει καλύτερος έλεγχος της κατάστασης.

Κληθείς να σχολιάσει την κριτική που ασκείται όσον αφορά τη δημιουργία καζίνο, ο κ. Καπαρδής είπε ότι «όσοι ασκούν κριτική είναι καλά να διαβάσουν μελέτες που έγιναν σε άλλες κοινωνίες όπου λειτουργούν καζίνο και θα πρέπει πρώτα να μας πουν και την βιβλιογραφία πάνω στην οποία στηρίζουν τα όσα λένε περί των συνεπειών και τότε θα μπορούμε να μιλούμε την ίδια γλώσσα επιστημονικά».

Ανέφερε, επίσης, ότι και το θέμα του αλκοολισμού είναι ένα άλλο θέμα εθισμού που δεν το βλέπουμε σοβαρά στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι γι’ αυτά τα θέματα δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες και προγραμματισμός για τις συνέπειες τους στην κυπριακή κοινωνία.

Η συσχέτιση και ταύτιση ποδοσφαιρικών ομάδων με κόμματα είναι κακοήθης καρκίνος

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με υποθέσεις διαπλοκής και τη διαφθοράς στο χώρο του ποδοσφαίρου, ο κ. Καπαρδής είπε ότι «εκεί όπου υπάρχει χρήμα υπάρχει και ο υπόκοσμος. Είναι γνωστό στην Κύπρο εδώ και πάρα πολλά χρόνια ότι ο υπόκοσμος μπήκε στο ποδόσφαιρο».

Αναφερόμενος στο φαινόμενο του χουλιγκανισμού, ο κ. Καπαρδής είπε ότι «έχοντας μελετήσει εμπειρικά το φαινόμενο του χουλιγκανισμού γνωρίζω ότι υπάρχουν αποτελεσματικές λύσεις για αντιμετώπιση του φαινομένου», σημειώνοντας ότι «η κάρτα φιλάθλου είναι μια πολλά καλή ιδέα» αλλά δεν είναι αρκετή.

Επέκρινε επίσης την κομματικοποίηση του ποδοσφαίρου ιστορικά με τις γνωστές συνέπειες κάτι που δεν μας τιμά ως κοινωνία. «Η συσχέτιση και ταύτιση ομάδων με κόμματα είναι κακοήθης καρκίνος», είπε και πρόσθεσε ότι «βέβαια θα υπάρξουν αντιδράσεις στην αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου από αυτούς που έχουν να χάσουν αν αυτό το φαινόμενο εκλείψει».

Θετική εξέλιξη η ποινικοποίηση της υποκίνησης βίας κατά ΛΟΑΤ αλλά…

Ο κ. Καπαρδής χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη την πρόσφατη ψήφιση νόμου για ποινικοποίηση της υποκίνησης βίας και μίσους κατά των ΛΟΑΤ ατόμων, σημειώνοντας ότι « σε κάθε κοινωνία υπάρχει προκατάληψη για διάφορες κατηγορίες πολιτών. Είναι καθήκον του νόμου να προστατεύει τους πολίτες από την παραβίαση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους”.

Ανέφερε, ωστόσο, ότι «ένας νόμος δεν είναι αρκετός για να λύσει ένα πρόβλημα, αλλά πρέπει να αλλάξουν κοινωνικές αντιλήψεις που θα πάρει χρόνο. Η ανοχή της διαφορετικότητας είναι χαρακτηριστικό μιας κοινωνίας του 21ου αιώνα».

Για το θέμα της οπλοκατοχής στην Κύπρο με αφορμή τα πρόσφατα εγκλήματα που διαπράχθηκαν, με πιο πρόσφατο την εκτέλεση με πυροβόλο όπλο ζεύγος ηλικιωμένων σε χωριό της Επαρχίας Λεμεσού από άτομο με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, ο κ. Καπαρδής χαρακτήρισε υπερβολικές τις αντιδράσεις που υπήρξαν σ’ αυτό το θέμα στο παρελθόν και τις φωνές υπέρ της απόσυρσης των G3 από τα σπίτια των εφέδρων.

Όπως είπε, παρά το μεγάλο αριθμό των στρατιωτικών και κυνηγετικών όπλων στην Κύπρο, ο αριθμός των εγκλημάτων από τη χρήση αυτών των όπλων είναι πάρα πολύ μικρός. «Αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι ο έγκαιρος εντοπισμός των ατόμων υψηλού κινδύνου και καλύτερος συντονισμός των αρμόδιων υπηρεσιών για να αποφεύγονται τέτοιες τραγωδίες. Κάτι τέτοιο έχει αρχίσει να γίνεται από το Υπουργείο Άμυνας».

Κληθείς να σχολιάσει την υπόθεση εντοπισμού τεράστιας ποσότητας νιτρικής αμμωνίας στη Λάρνακα, με τις Αρχές να εξετάζουν ακόμη και το σενάριο της διεθνούς τρομοκρατίας, ο κ. Καπαρδής είπε ότι «δεν πρέπει να μας εκπλήσσουν τέτοια φαινόμενα. Η Κύπρος διαχρονικά βρισκόταν στο χάρτη της διεθνούς τρομοκρατίας, είχαμε και στο παρελθόν τέτοια φαινόμενα στην Κύπρο».

Η Κύπρος, είπε, βρίσκεται στο στόχαστρο διαφόρων τρομοκρατικών ομάδων με διεθνή δράση λόγω των βρετανικών και αμερικανικών συμφερόντων που εδρεύουν στο νησί. Είπε, επίσης, ότι λόγω της γραμμής αντιπαράταξης είναι σχετικά εύκολη η διέλευση παράνομα στις ελεύθερες περιοχές. «Τούτο σημαίνει ότι θα πρέπει να επενδύσουμε πολύ περισσότερο στη πρόληψη για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας».

Σχολικός Εκφοβισμός: Θέμα χρόνου να συμβεί και στην Κύπρο παρόμοια υπόθεση με αυτή του Γιακουμάκη στην Ελλάδα

Για το σχολικό εκφοβισμό (bulling) όσο και για τον εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο, φαινόμενα που ο ίδιος έχει μελετήσει στο πλαίσιο ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων, ο κ. Καπαρδής είπε ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα και δυστυχώς δεν υπάρχει εθνική στρατηγική για αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου και προστασίας των θυμάτων.

Προειδοποίησε παράλληλα ότι είναι ζήτημα χρόνου να δούμε να συμβαίνουν και στην Κύπρο υποθέσεις όπως η περίπτωση Γιακουμάκη, που συγκλόνισε το πανελλήνιο. «Θα πρέπει να δώσουμε περισσότερη σημασία σ’ αυτό το θέμα και να επενδύσουμε στην πρόληψη άμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

Για τη σημαντική του προσφορά ως ποινικός επιστήμονας, ο κ. Καπαρδής εκλέγηκε το 1996 Ισόβιο Μέλος από το Clare Hall, Cambridge University, και τον περασμένο Μάρτιο τιμήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών, η οποία τον εξέλεξε Τακτικό Μέλος.

Keywords
κυπρος, εγκληματα, υπουργειο δικαιοσυνης, το φως, κυπε, white, sutherland, τραπεζες, βουλη, σημαίνει, μμε, net, υκαν, φως, αποσυρση, δραση, ελλαδα, προσφορες, cambridge, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, χρηματιστηριο, θεματα πανελληνιων, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, κοινωνικος τουρισμος, κοινωνια, κομματα, χωρες, το θεμα, αστυνομια, γνωμη, εθνικη, επικαιρα, ηνωμενο βασιλειο, θεμα, κυπρου, μμε, ναρκωτικα, νησι, πλαισιο, προγραμμα, υκαν, φως, net, αγροτικη, αισιοδοξια, αμερικη, ανθρωπος, ατομο, αφορμη, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, γλωσσα, δυστυχως, διοικηση, εγινε, εθισμος, ευκολα, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εκστρατεια, εξελιξη, εποχη, επρεπε, ερευνα, ερχονται, ζευγος, ζωη, ζωης, ιδια, ιδιο, ιδρυση, υπηρεσια, υπηρεσιες, υποθεση, εικονα, καπνισμα, κυβερνηση, κυπριακα, λαρνακα, λειτουργια, λογο, μειωση, νυχτα, νομικη, ομαδα, ορος, ουσιαστικο, ουσια, παιδια, πολιτεια, προβληματα, προγραμματα, σεναριο, σκεψεις, σωμα, σπιτια, ταση, το φως, φυλακη, υψηλη, φορα, χρημα, ψυχολογικα, κυπε, cambridge, εμφαση, φυλακες, γνωσεις, υπουργειο, μελετη, νομικου, σημαίνει, sutherland, θεματα, υγειας, ξεκινησε, ξεπλυμα
Τυχαία Θέματα