Αυξήσεις 4.6% στις ταβέρνες–«Θα δικαιολογούνταν πολύ υψηλότερες τιμές» (VID)

Αυξήσεις καταγράφηκαν στις τιμές σε ταβέρνες και χώρους εστίασης.

Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο ο λογαριασμός στις ταβέρνες και καφετέριες αυξήθηκε κατά 4.6%. Στα κέντρα διασκέδασης κατά 4%, στα fast food 6.5% και στις καντίνες κατά 4.6%.

Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΠΑΣΙΚΑ, Φάνος Λεβέντης, ο οποίος μίλησε για τις αυξήσεις στους χώρους εστίασης, σημειώνοντας ότι απορροφούνται

από τους επιχειρηματίες.  

Αρχικά ανέφερε ότι τα ποσοστά των αυξήσεων στις τιμές εστίασης σε σχέση με τις αυξήσεις στα πλείστα αγαθά, δεν είναι απαγορευτικές. «Έχουμε συσσωρευμένες αυξήσεις σε πάρα πολλά άλλα είδη και πληρώνει τη νύφη και η αναψυχή». 

Διαβάστε ακόμη: Ούτε μαλλί, ούτε μπύρα, ούτε σουβλάκι: Στα ύψη οι τιμές του φετινού Αυγούστου

Συμπλήρωσε ότι αν ο λογαριασμό σε μια ταβέρνα είναι 100 ευρώ, με τις νέες τιμές θα είναι 104 ευρώ. «Στην ταβέρνα θα δικαιολογούνταν πολύ υψηλότερες τιμές. Απορροφούνται πάρα πολλές αυξήσεις από τους επιχειρηματίες».

Εξήγησε ότι οι επιχειρηματίες μειώνουν τα κέρδη τους και κινούνται σε ένα ορίζοντα βιωσιμότητας για να μπορούν να έχουν επισκέπτες στους χώρους.

Ο κ. Λεβέντης ανέφερε ότι υπάρχουν ταβέρνες και χώροι εστίασης που έκλεισαν. «Πάντα υπήρχε ένα ποσοστό ανθρώπων που δεν τα κατάφεραν επιχειρηματικά. Τώρα υπάρχουν και επιπλέον λόγοι για να αναστείλει ένας επιχειρηματίας τη λειτουργία του χώρου του». 

Σημείωσε ότι υπάρχουν αυξήσεις που φτάνουν το 100%. «Είναι η ενέργεια και τα ενοίκια. Η κυβέρνηση έχει στα χέρια της ένα εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει τους επιχειρηματίες να πάρουν ανάσα», είπε.

Συμπλήρωσε ότι μπορεί να επαναφέρει το διάταγμα για μηδενικές αυξήσεις κάτι το οποίο πιστώνεται στην κυβέρνηση Αναστασιάδη. «Όχι μόνο να επαναφέρει η κυβέρνηση το διάταγμα αλλά και να επεκτείνει και την κάλυψη του ενοικίου έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνονται σε αυτό το νόμο περισσότερες επιχειρήσεις. Τα ενοίκια μας στην Κύπρο φτάνουν τα ενοίκια της Νέας Υόρκης». 

Ακόμη, ανέφερε ότι είναι στο έλεος των ιδιοκτητών γιατί όταν κάποιος διαφωνήσει με τον ιδιοκτήτη δεν μπορεί να μαζέψει τα πράγματα του και να φύγει. Στη συνέχεια μίλησε για τον μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα, τονίζοντας ότι είναι αμελητέα τα ποσά. «Αυτός που μπορεί να επωφεληθεί είναι ο πολίτης».

Επιπλέον, μίλησε για τη φετινή τουριστική περίοδο, σημειώνοντας ότι αρκετοί χώροι δυσκολεύονται παρά το γεγονός ότι λειτούργησαν πάρα πολύ καλά την καλοκαιρινή περίοδο.

Τέλος, ανέφερε ότι υπάρχει μια έλλειψη κουλτούρας για το πώς οικοδομούμε ένα χώρο αναψυχής. «Δεν πρέπει να είναι τα πάντα γύρο από τα χρήματα».  

Keywords
Τυχαία Θέματα