Αγκαστινιώτης: Μας λείπουν μερικές δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι

Οι ξένοι εργαζόμενοι δεν είναι φθηνότεροι από τους Κύπριους - Μπήκε μια τάξη με τον κατώτατο μισθό
Για το θέμα των ξένων εργαζομένων, τα υπερκέρδη τραπεζών, αλλά και την διαφορά που υπάρχει μεταξύ ντόπιων και ξένων επενδυτών, μίλησε ο Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, μέλος του Δ.Σ. της Ecommbx.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο κ. Αγκαστινιώτης σημείωσε ότι σύμφωνα και με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας μας λείπουν μερικές δεκάδες χιλιάδες

εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους της οικονομίας και σε διάφορα επίπεδα, όχι δηλαδή μόνο σε ανειδίκευτο προσωπικό. Επίσης σημείωσε ότι πρέπει να κινηθούμε με γρηγορότερους ρυθμούς όσον αφορά στην παραχώρηση αδειών σε εργαζόμενους από τρίτες χώρες γιατί έχουμε καθυστερήσει.

Ξένο εργατικό δυναμικό

Αναλυτικότερα, σε σχέση με τις ανάγκες της οικονομίας σε εργατικό δυναμικό, ο κ. Αγκαστινιώτης ανέφερε: Η οικονομία αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις. Υπάρχει ο πληθωρισμός, η ενέργεια, η εφοδιαστική αλυσίδα, η οποία και πάλι έχει διαταραχθεί. Ειδικά όμως στην Κύπρο, πέραν όλων των άλλων, έχουμε και πρόβλημα με το εργατικό δυναμικό. Με βάση στατιστικές του Υπουργείου Εργασίας, μας λείπουν μερικές δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους της οικονομίας και σε διάφορα επίπεδα. Αν θέλουμε να έχουμε την ανάπτυξη που όντως θέλουμε, τότε θα χρειαστεί περισσότερος κόσμος.

Όπως πρόσθεσε, έχουμε μπει σε μια διαδικασία όπου δίνονται με ταχύτητα άδειες εργασίας από τρίτες χώρες και ιδιαίτερα από την Αίγυπτο για να καλυφθούν οι ανάγκες της οικονομίας μας. Αργήσαμε όμως και πρέπει να κινηθούμε με πιο εντατικούς ρυθμούς διότι όταν δεν δίνονται αυτές οι άδειες αναγκάζονται – κακώς – κάποιοι επιχειρηματίες να εργοδοτούν κόσμο, παράνομα, με αποτέλεσμα να προκύπτει αθέμιτος ανταγωνισμός.

Ο κ. Αγκαστινιώτης διευκρίνισε ότι οι ξένοι εργαζόμενοι, σε όλα τα επίπεδα, δεν είναι φθηνότεροι σε σχέση με τους Κύπριους, διότι, όπως εξήγησε, με την υιοθέτηση του κατώτατου μισθού, όλοι εργάζονται με ίσους όρους και θα έλεγα ότι πολύ ορθά εισήχθη ο κατώτατος μισθός για να μπει μια τάξη σε αυτό το ζήτημα.

Συνέχισε λέγοντας ότι είχαμε μια καλή εισροή εκπαιδευμένων ανθρώπων με ψηφιακές γνώσεις τα τελευταία 1-2 χρόνια. Ήρθαν αρκετοί από την Ουκρανία ως μετανάστες έχοντας τις απαραίτητες άδειες και αυτό βοήθησε την οικονομία καθώς υπάρχουν συνεχώς ανάγκες σε αυτό τον τομέα. Ανάγκες όμως πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν παντού. Και στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, και στις εταιρείες του κλάδου ενέργειας και σε αυτή καθ’ αυτή τη βιομηχανία.

Εξειδικευμένο προσωπικό

Σε εταιρείες όπως η Ecommbx, σίγουρα χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό, ψηφιακά εγγράμματο θα έλεγα. Προσπαθούμε να εργοδοτούμε άτομα από την Κύπρο παρά να φέρνουμε από το εξωτερικό, όμως αντιλαμβάνεστε ότι η Ecommbx, με γραφεία και συνεργασίες σε Ντουμπάι, Αθήνα, Λετονία, διαθέτει συνεργάτες σε όλο τον κόσμο. Είναι μια τράπεζα που αναπτύσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς και είναι ίσως το μέλλον του τραπεζικού τομέα. Παλαιότερα είχα πει ότι είναι ίσως ο πιο καλά κρυμμένος θησαυρός στο τραπεζικό σύστημα και σίγουρα χρειάζεται συνεχώς προσωπικό, το οποίο και εκπαιδεύουμε – όχι από το μηδέν – για να μπορεί να γίνεται σωστά η δουλειά. Δηλαδή να εξυπηρετούμε τους επιχειρηματίες γρήγορα, με αξιοπιστία και με χαμηλό κόστος, που είναι και το σημαντικότερο.

Υπερκέρδη τραπεζών

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα των υπερκερδών των τραπεζών, ο κ. Αγκαστινιώτης ανέφερε ότι για το συγκεκριμένο θέμα είχα στοχοποιηθεί, γιατί προ ενός έτους προέβλεψα ότι οι τράπεζες το 2023 θα πραγματοποιούσαν κέρδη πέραν του 1,2 δις. Αυτό το ποσό, σε μια οικονομία των 20 δις περίπου, είναι ένα τεράστιο νούμερο. Θεωρώ ότι θα μπορούσαν οι τράπεζες να πραγματοποιήσουν λιγότερα κέρδη και να βρουν κάποιους τρόπους για να συνεισφέρουν στην οικονομία. Ή να μειώσουν τα περιθώρια τους στα δανειστικά επιτόκια για εκείνους που είναι συνεπείς στις τραπεζικές τους υποχρεώσεις.

Ξένοι vs ντόπιοι επενδυτές

Στο σημείο αυτό, ο κ. Αγκαστινιώτης αναφέρθηκε σε ένα ζήτημα που αφορά στη διαφορά που υπάρχει μεταξύ ξένων και ντόπιων επενδυτών, τονίζοντας πρόκειται για ένα θέμα που πρέπει να το δούμε. Συγκεκριμένα ανέφερε: Θα ήθελα να πω κάτι σε σχέση με τις ξένες επενδύσεις. Κατ’ αρχήν να τονίσω ότι είμαι ξεκάθαρα υπέρ των ξένων επενδύσεων Ωστόσο πρέπει να σημειώσω ότι οι ξένες επενδύσεις δεν συνεισφέρουν στην κυπριακή οικονομία αναλογικά το ίδιο με τους εγχώριους επενδυτές. Για παράδειγμα, δυο μέτοχοι της ίδιας τράπεζας, αν πάρουν μέρισμα από χίλια ευρώ ο καθένας, ο Κύπριος μέτοχος θα πληρώσει 17% συνεισφορά στην άμυνα, ενώ ο ξένος μέτοχος δεν θα πληρώσει.

Είναι κάτι που πρέπει να το δούμε. Επαναλαμβάνω ότι δεν είμαι καθόλου εναντίον των ξένων επενδύσεων. Έχουν προσφέρει τα μέγιστα στην κυπριακή οικονομία, έχουν εργοδοτήσει αρκετό κόσμο. Άλλωστε, διετέλεσα και για 7 χρόνια πρόεδρος του Invest Cyprus και έχω κάνει τεράστιες προσπάθειες για προσέλκυση ξένων επενδύσεων, αλλά είναι ένα σημείο που πρέπει να δούμε. Οι ξένοι επενδυτές δεν πληρώνουν εισφορά για το Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης στην Κύπρο όπως πληρώνουν οι ντόπιοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα