Αγρότης: Ο ΟΧΣ έχει αναδιαρθώσει το 1/3 των ΜΕΔ που κατέχει

Καθημερινές είναι οι αναδιαρθρώσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τον Οργανισμό Χρηματοδότησης Στέγης, με το ποσοστό που έχουν ήδη αναδιαρθρωθεί να αγγίζει το 1/3 του συνόλου των κόκκινων δανείων.

Αυτό δήλωσε στην «Πρώτη εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, Σταύρος Αγρότης, προσθέτοντας ότι «Έχει στηθεί μια ομάδα η οποία μελετά το θέμα των ΜΕΔ σε καθημερινή βάση και κάνει τις ανάλογες διευθετήσεις με τους πελάτες του Οργανισμού ώστε να λειτουργήσει μέσα σε πλαίσια ανθρωπιάς και να βρει λύση».

Όπως είπε

ο κ. Αγρότης, οι αναδιαρθρώσεις δανείων γίνονται σε καθημερινή βάση, με το πιο σημαντικό να είναι «όταν ένα δάνειο αναδιαρθρωθεί, ο δανειολήπτης να μπορεί να εξυπηρετεί τις πρώτες δόσεις και να τηρούνται οι όροι. Το κατά πόσο ένα δάνειο θα παραμείνει λογιστικά στα ΜΕΔ για 12 μήνες, όπως προβλέπει ο κανονισμός, αυτό είναι ένα τεχνικό θέμα που αφορά τον ίδιο τον οργανισμό».

Όσον αφορά στο ποσοστό των ΜΕΔ στον Οργανισμό, αυτό ανέρχεται στο 42%, με τον μέσο όρο δανείων να βρίσκεται στα 70.000-80.000 ευρώ, γεγονός που καταδεικνύει ότι δεν πρόκειται για τεράστιες οφειλές όπως στις πλείστες τράπεζες.

«Στη δική μας περίπτωση, ο κόσμος που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα δάνειά του είναι σε μεγάλο βαθμό κόσμος που έχει χάσει τις δουλειές του», είπε και πρόσθεσε ότι με τη σταδιακή μείωση της ανεργίας το ποσοστό των ΜΕΔ αναμένεται να μειωθεί.

Ο κ. Αγρότης μίλησε και για το ενδεχόμενο «ανοίγματος» των δραστηριοτήτων του Οργανισμού. Αφού είπε ότι ο νόμος περιορίζει απόλυτα τη δραστηριότητά του στη χρηματοδότηση στέγης, υπενθύμισε ότι η διοίκηση είχε επισημάνει κατά το παρελθόν, ότι τουλάχιστον σε κάποιον βαθμό, οι υπηρεσίες που προσφέρει θα έπρεπε να έχουν διευρυνθεί.

«Πρέπει να δούμε ποιες είναι οι ανάγκες μιας οικογένειας και όχι μιας επιχείρησης», πρόσθεσε κι έφερε ως παράδειγμα τα φοιτητικά δάνεια και τη χρήση των ήδη υπάρχοντων υποθηκών που δόθηκαν για στέγη και για τη χρηματοδότηση των φοιτητών, εντός της ίδιας οικογένειας.

«Μέχρι τα τέλη του Σεπτέμβρη θα έχουμε ετοιμάσει μια έκθεση για να μπορέσουμε να μιλήσουμε με το Υπουργείο Οικονομικών κι έπειτα θα πρέπει να μιλήσουμε με τα κόμματα και να ετοιμάσουμε το σχετικό νομοσχέδιο» κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα